Most szól:
Vezeti:
2020.02.16 Vasárnap . 10:22

A Filmklubban: Oriana

A gyönyörű, okos és eszelősen bátor újságírónő, aki interjúival megrengette a világot! Oriana Fallacci élete ma este a Filmkulbban!

A vasárnapi Filmklubban az Oriana című életrajzi filmen kereszrül Oriana Fallaci olasz újságírónő kalandos és veszélyes életét ismerheted meg közelről.

 

Oriana Fallacci volt az első női harctéri tudósító. 1929-ben született. Tizenévesen, a  2. világháborúban partizánként harcolt. A harctereken szerzett élettapasztalatát és bátorságát később a politikai életben kamatoztatta - és ezzel lett világhírű. A világpolitika MINDEN prominenséhez bejutott és különleges interjúkat készített a hatvanas-hetvenes és nyolcvanas években.

"Interjú a történelemmel" című kötetében  Indira GandhiGolda MeirYasser ArafatZulfikar Ali BhuttoWilly Brandt, az iráni shah, Mohammad Reza Pahlavi, and Henry Kissinger   mellett a dél-vietnámi elnök Nguyễn Văn Thiệu, és az észak-vitnámi tábornok,  Võ Nguyên Giáp is megszólal - utóbbi két interjú a vietnámi háború idején készült.

Oriana Fallaci volt az az újságírónő, akivel MINDENKI leült beszélgetni a 20. században, a nyolcvanas években is. Néhány alanya az eddigieken túl:  Deng XiaopingAndreas PapandreouAyatollah KhomeiniHaile SelassieLech WałęsaMuammar GaddafiCayetana Fitz-James Stuart, 18th Duchess of AlbaMário Soares, és a híres krimirendező,  Alfred Hitchcock. 

Fallaci élete: folyamatos életveszély, folyamatos éberség - hatalmas önuralom és alázat. A harctereken tanultakat építette be személyiségébe, és ez volt az a tudás, amely megnyitotta számára az ajtókat mindenütt. És ez az a tudás, amelyért viágszerte csodálták ezt a rendkívüli asszonyt - sokan irigyelték tőle, de senki sem tudta őt utánozni. Mert az ilyenfajta tudás megszerzéséhet életveszélyes utat kell bejárni...

Hogyan élhető túl a harcterek világa egy újságíró számára? A film után Galán Géza Marosi Antal külügyi szakértővel, újságíróval beszélget a Filmklubban. Filmklub, M2 Petőfi tv, vasárnaponként 21.05.