Most szól:
Vezeti:
2020.02.19. Szerda 08:36

Az Oscar-díjas Élősködők magyar zeneszerzői

Hatalmas meglepetés volt az idei Oscar gálán a dél-koreai film, az Élősködők sikere! A film kapta a legjobb nemzetközi film, a legjobb eredeti forgatókönyv, a legjobb rendezés és a legjobb film díját is. A sikerhez pedig két magyarnak is köze volt, akik a film zenéjét készítették! Az Én Vagyok Itt!-ben Sapszon Bálint és Elek Norbert.

Sapszon Báint és Elek Norbert készítette a meglepetés-dél-koreai film zenéjét, amely tarolt az idei Oscar-gálán.  Norbert a Bársony Bálinttal közös Magyar Rhapsody Projektből lehet ismert.

A lemez tavaly jelent meg, készítettek egy werkfilmet is hozzá.

Sapszon Bálint pedig Los Angelesben élő magyar filmzeneszerző, olyan filmekben dolgozott már mint a Star Wars Rebels, vagy a Walking with The Enemy - vagy Pong Dzsunho korábbi filmje, az Okja.

A zenszek a koreai rendezővel együtt ötletelve találták ki, hogy az Élősködők soundtrackje tkp. barokk motívumokból építkező, zongoracentrikus szimfonikus zene legyen. A zenét a Budapest Scoring játszotta fel.

Az ÉlősködőkKiszengcshung, 기생충, Parasite, 2019, rendező: Pong Dzsunho ) tavaly Cannes-ből az Arany Pálmát is elhozta, idén pedig tarolt az Oscaron. (Legjobb nemzetközi film,  legjobb eredeti forgatókönyv,  legjobb rendezés és legjobb film.) A legjobb film díj elnyerésével történelmet írt: ez az első nemangol nyelvű mozi, amely elhozhatta ezt a díjat az Oscar történetében.

A dél-koreai rendezőfenomén, Pong Dzsunho (Bong Joon-ho; A gazdatest, Snowpiercer – Túlélők viadala, Okja) tízévnyi nemzetközi kitérő után tért vissza hazájába, hogy megcsinálja az Élősködőket.

A film cselekménye: 

Kim Githek és családja egy félszuterénben lakik Szöuban. Ablakukba nem süt be a nap, viszont rendszeresen belevizelnek a részegek. A család alkalmi munkákból tengődik. A wifit a szomszédos kávézóból lopják. Egy nap az egyetemista korú, de a felvételit többször is elbukó Giu barátja, Minhjok meglátogatja őket, és megkéri a fiút, hogy amíg ő külföldön van, korrepetálja helyette angolból a gazdag Pak család tinédzser korú lányát. Az állás jó pénzzel kecsegtet, ezért a fiú testvére, Gidzsong hamisít neki egy oklevelet....

Giu bekerül az újgazdag  család villájába - korrepetálni kezdi a tinilányt, és cselekszik: beajánlja a húgát a család kisfiához rajztanárnak. Gidzsong magának is hamisít papírokat, és neves rajzterapeutának adja ki magát. Miután sikerült a család közelébe férkőzni, tervet szőnek a sofőr és a házvezetőnő módszeres kirúgására is, majd beszervezik az apjukat és az anyjukat a helyükre .Csakhogy tökéletes tervükbe hiba csúszik: a család pincéje nem várt titkokat rejteget, mely mindent megváltoztat...

A film zenéjébe itt hallgathatsz bele:

Bálint és Norbert gyerekkoruk óta ismerik egymást. Az Én Vagyok Itt!-ben ma este elárulják, milyen volt a közös munka - és a film sikere után mik a további közös terveik.