Most szól:
Vezeti:
2020.02.26 Szerda . 11:04

Jason Momoa magyar dublőre

Megyeri Balázs az ikertesóm - nyilatkozta a Dűne forgatásakor Jason Momoa. Ma este az Én Vagyok Itt!-ben te is megnézheted magyar dublőrt! Vajon mennyit kellett tanulnia Momoa gesztusait, hogy tényleg hasonlítsanak mozgóképen is? És mennyit tud mesélni a szigorúan zárt forgatásról?

A magyar Jason Momoa - így emlegetik Megyeri Balázst a világban, mióta tavaly hónapokon át dolgozott Jason Momoa dublőreként a Dűne c. film forgatásán Budapesten.

A Dűne Frank Hertbert viágszerte sikeres, 1965-ben megjelent regénye (azóta regény-sorozata) adaptálásával készült. A scifi kultkönyvből már készültek filmek. A regény különös, érdekes világa az 1982-ben az Elefántember révén egy csapásra ismertté vált Lynch-et is annyira megragadta, hogy elvállalta a számára addig szokatlan terepen való munkát. Két évvel azután, hogy visszautasította George Lucas felkérést a Star Wars sorozat Jedi visszatér- részének megrendezésére, elvállalta a nagy költségvetésű sci-fit Dino de Laurentiis felkérésére.

A Dűne 84-es film-adaptációja egy igazán  nemdavidlynch-es film lett. A rendezőre azóta annyira jellemzővé vált, különleges karakterekre és speciális szituációkra, thrillre és misztikumra épített dramaturgia helyett ebben a filmben hagyományos sci-fi történetmesélést kapott a közönség. De abból a legkiválóbbat - amennyire csak ezt lehetett 1984-ben.

A film készítése során a nyolcvanas évek technológiájának megfelelő trükköket alkalmazott Lynch és stábja - de az azóta eltelt 36 év alatt annyit fejlődött a digitális technika, hogy az eredeti film mára már leginkjább, mint filmtörténeti érdekesség nézhető csak. A látvány felett eljárt az idő, így az élvezetből néha ki-kizökkent a trükkök mai szemmel nézve megmosolyogtató kezdetlegessége - a kiváló dramaturgia, és nagyszerű storyline ellenére.

Ezt ismerte fel lehetőségként a Warner, mikor elhatározták: megcsinálják a remake-et. A 2020-ban mozikba kerülő új Dűne rendezője Denis Villeneuve úgy tűnik, megtartotta a könyvillusztrációk vezérelte, Lynch által kialakított látványvilág alapjait - de a 21.századnak megfelelő technikával turbózta fel a filmet.

Villeneuve egyébként nem eőször nyúl klasszikushoz. Nevéhez fűződik a legendás, Ridley Scott által 1982-ben megálmodott Szárnyas fejvadász folytatás, a Blade Runner 2049 is, melyet szintén Budapesten forgattak 2016 nyarán. Ennek executive producere maga Ridley Scott volt. A bemutatót ekkor sem kapkodták el: a forgatás kezárása után másfél évvel került a film a mozikba 2017 októberében. A film 5 jelölést kapott - és 2 Oscart meg is nyert.

A Dűnénél sem sietik el az utómunkákat. A hivatalos trailert még csak egyszer vetítették, két hete,  február 14-én a Comic Con-on - és egy rajongó vette fel vászonról...nem sokmiden látszik rajta sajnos.

Érdekesség, hogy az eredetivel való folytonosságot itt is képviseli valaki a stábban: a film producerei közt ott találjuk Brian Herbertet, a regényíró fiát is.

A filmet hatalmas várakozás övezi. A Csernobil-sorozatból ismertté vált svéd színész, a Dűne egyik szereplője, Stellan Skarsgard pl ilyen twetekkel csigázza a rajongókat.

 

 

 

 

A forgatást és az utómunkákat is hermetikusen elzárták/elzrják a nyilvánosság elől. Egy két twitter video és pár fotó az, amelyet a stáb eddig publikált.

 

A Dűne  tervezett bemutatója Amerikában eredetileg Hálaadás környékén lett volna, de már csúsztatták: legutóbb 2020 december 18-át jelentette be a Warner.

De addig is mi, magyarok szerencsés helyzetben vagyunk: itt van nekünk Megyeri Balázs - aki többet tud a forgatásról, mint bármelyik szakíró - hiszen végig jelen volt a magyarországi forgatásokon Jason Momoa dublőreként. De vajon mennyit árulhat el a titkokból? Nézd meg a beszélgetést az Én Vagyok Itt!-ben!