Most szól:
Vezeti:
2020.03.14. Szombat 07:11

#maradjotthon - de mit csinálj???

A koronavírus terjedésének lassítására az egyetlen eszköz jelenleg a társas érintkezés minimailzálása. A #maradjotthon most nem csak egy socialmedia divatmozgalom, hanem a megelőzés leghatékonyabb módja. Hétfőtől már az iskolásokkal együtt élvezik majd sokan a homeoffice áldásait - vagy épp nehézségeit. Pár tipp arra, mit csinálhatsz otthon - hogy ne érezd magad elszigetelve, és a gyerek se őrüljön bele a bezártságba.

#maradjotthon. Homeoffice-t vezettek be már el számos mukahelyen, bezártak a közösségi helyek - múzeumok, koncerttermek, színházak és könyvtárak - és hétfőtől már az iskolák is. Mit csinálhatsz otthon 0/24-ben - esetleg gyerekekkel?

Pl edzhetsz. Akár a gyerekkel együtt. Vagy bekapcsolhatod neki külön, amíg te dolgozol.

Anyukákat is találhatsz tágabb ismeretségi körödben, akik szívesen mesénlek a te gyerekeidnek is, ha épp dolgoznod kell. Az alábbi anyuka a Fb-on tette közzé a mesék időpontjait.

A gyerekek imádjáka meséket! A Családmeséinkben nemrég bemutatott Kerekmese oldal készítői maguk is kisgyerekesek.

Így nyugodtan odaültetheted a gyereket akár egyedül is az oldal elé pár tízpercer - biztosan nem várja nemgyerekeknek szóló tartalom.

És a felnőttekkel együtt nézhetik a gyerekek a klasszikus zenei tartalmakat is - mondjuk online koncerteket. Pl. a MÜPA jóvoltából, amely megnyitotta digitális médiatárát a nagyközönség előtt. A MÜPA a március 14-én ünnepli 15. szülinapját - és ezzel az ajádékkal lepi meg a vele ünnepelni vágyó közönségét.  A médiatárban 80 HD-minőségű koncertfelvételből és több, mint 40 irodalmi est felvételéből válogathatsz online - regisztráció nélkül.

Vagy ünnepi filmeket is nézhetsz -a  Nemzeti Filmintézet jóvoltából, igaz, ezeket csak az ünnepi hétvégén.

Külföldön is ez a trend: a Berlini Filharmonikusok 30 napra ingyenesen elérhetővé tették videotárukat.

A Wiener Staatsoper is minden nap élőben, ingyenesen streamel egy előadást. És a világ talán legjobb operaháza, a New York-i MET is, hétfőtől.

A könnyűzene-ipar szereplői sem tétlenkednek. A magyar zenekarok is igyekeznek megoldást találni az otthonmaradás idejére: Molnár Tomi pl tegnap az Én Vagyok Itt!-ben jelentette be, hoyg a JETLAG a próbateremből adja majd online lemezbemutató koncertjét március 21-én.

Múzeumba is mehetsz online: a ParisMusées olyan múzeumi összefogás, amelyben több,mint 100 000 műtárgyat nézhetsz meg 2020 januárjától -  a világ legnevesebb gyűjteményeiből. Tagja a Louvre, az Orsay Múzeum, a Grand Palais vagy a Pompidou Központ.

Vagy itt a New York-i Metropolitan Museum of Art gyújteményében barangolhatsz, itt pedig az amszterdami Rijksmuseum kincsi közt nézhetsz körül. Virtulis gyűjtemény és kortársművészeti oldal pl. a  MyModernMet. Fb-on is megtalálod a leginspirálóbb kortárs ötleteket, alkotásokat, cikkeket. érdemes böngészni!

Számos Fb csoport alakult a napokban, amelyekben a tagok összegyűjtik a tudomásukra jutott streamelt kulturális eseményeket, hogy mindenkihez eljussanak az információk. Csatlakozz egyhez nyugodtan - és te is ossz meg mindent a többiekkel - hogy a #maradjotthon napjait ne szobafogságként kelljen megélned. 

Ne felejtsd: a #maradjotthon nem divatmozgalom. A koronavírus terjedésének lassítása mindannyiunk közös érdeke.És most tényleg: maradj otthon!