Most szól:
Vezeti:
2020.03.15. Vasárnap 09:39

A Filmklubban: A komáromi fiú

Film ma estére. És összegyűjtöttük Nektek a legjobb online kultúrprogramokat is!

A Komáromi fiú az 1848-49- es forradalom és szabadságharc idején játszódó tévéfilm Krúdy Gyula novellájából. Hőse egy 15 éves ezreddobos fiú. Fontos feladatot kap parancsnokaitól: Klapka György levelét ki kell juttatnia Komáromból az ostromgyűrűn át. A küldetés egytalán nem egyszerű: a Markos Miklós által rendezett film bővelkedik kalandos fordulatokban...

Galán Géza vendége a Klapka Györgyöt alakító Csernák János lesz, akivel a film után kicsit nosztalgiázunk a film forgatásáról, de arról is beszélünk, hogy milyen szinkronizálni, és hogy lehet olykor Harrison Ford vagy épp Liam Neeson bőrébe bújni!

Filmklub, vasárnap este 21.05, M2 Petőf Tv!

És ha mást is néznél előtte - vagy utána: összegyűjtöttük a netes streamek legjavát Budapestről!

A kényszerű otthonmaradás idejére a Konyha zenekar Palacposta kihívást indított a Fb-on.

Reméljük, hamarosan sok zenekar elfogadja majd és jobbnál jobb produkciókkal rukkkolnak elő a közösségi felületeken. Érdemes figyelni!

A színházak sem tétlenkednek. Vagyis hogy kényszerből: de. De próbálnak segíteni. A Budapesti Showszínház  színészei pl. fb posztban ajánlották fel segítségüket rászorulóknak: gyógyszerkiváltás, bevásárlás intézése, vagy amire épp szükség van.

A Vígszínház színészei és a Víglive Víglive plusz néven tegnaptól online adásokat indított.

Március 15- én este az MTVA engedélyével a Kinek az ég alatt már senkije sincsen c. , korábban már rögzített előadást adják le a Víg Fb oldalán a Pesti Színházból. A darabot ifj. Vidnyánszky Attila rendezte és Vecsei H. Miklós írta.  A korabeli elbeszélések, levelek és naplóbejegyzések alapján megírt színmű Arany János élettörténetén keresztül próbálja közelebb hozni hozzánk a kor nagyjainak szellemiségét. A reformkori emberi kapcsolatok bemutatásával, a március 15-ei eseményekhez fűződő hitek megidézésével az előadás választ keres arra, hogy mi közünk van ma a 19. század gondolatiságához. 19 órától indul a közvetítés. Színlap itt.

És rengeteg egyéni kezdeményezés taláható az online felületeken. Tegnapi cikkünkben írtunk már az online edzés lehetőségéről és az anyukáról, aki streameli az esti mesét és a külföldi zenei eseményekről. Ma összeszedtük a hazai termést.

Jógázhatsz otthon - netes segítséggel: a legnagyobb magyar online jógaoldal ingyenesen elérhetővé tesz videokat - elsőként egy immunerősítő gyakorlásét. 

És a gyerekek sem maradnak mozgás nélkül! A Gyermekeink Mozgásáért Egyesület oldalán Csiki Mariann gyermekjóga-oktató segítségével minden nap lemozgathatod az iskola/ovi híján otthon lustálkodni hajlamos gyerekedet is. Lehet, hogy a vírushelyzet enyhülésére már az összes alap-ászanát tudni fogja....hajrá!

És, bár a könyvtárak zárva vannak, olvashatsz is. A Digitális Irodalmi Akadémia  a Petőfi Irodalmi Múzeum honlapján 100 szerző műveit tartalmazza. És működik könyvtár online is: az Országos Széchenyi Könyvtár Magyar Elektronikus Könyvtár oldalán.

És ünnepi video is készült a mai napra.  139, az ország legkülönbözőbb színházaiból és társulataiból összegyűlt fiatal színésztől. József Attila:  A Dunánál c. versén keresztül közelítenek március 15-éhez. Íme:

Ezt írják a projektről:

"Egy folyónál megállni, leülni és megérteni. A nyugalomban az áradás és a forradalomban a béke erejét. Fiatal színészek vagyunk és tanulni akarunk a magyar történelem hullámzásából. Mi most A Dunánál révedünk a múltba és belátjuk, hogy a béke és egymás megszelídítése segít minket élni. Az emberiség története örök szembenállások közt hullámzik. De nem mindegy, hogy gyűlölettel vagy szeretettel közeledünk a másikhoz. József Attila versében kapcsot talál múlt és jelen között, mi ezen a versen keresztül gondolunk 1848. március 15-ére. A szakadatlan hömpölygő Duna örök forradalmára, mely nem gyűlölködik, nem pártoskodik, mindenkinek ugyanazt a méltóságteljes állandóságot hirdeti évszázadok óta."

Március 15-én is maradj otthon. És töltsd el tartalmasan az időt!