Most szól:
Vezeti:
×
2020.03.18. Szerda 20:25

#maradjotthon: Bence receptje otthon töltött időkre

Az előttünk álló időszak nagy kérdése nem az lesz, hogy mit eszünk, hanem sokkal inkább, hogy mit teszünk. A felelős magatartás rengeteg otthon eltöltött órát jelent, ami az első időszakban akár üdítő is lehet, később viszont kihívást jelent majd tartalmat találni a mindennapoknak. Olyan tartalmat, ami az ember lényegéhez tartozik. Tehát a kreatív, teremtő energiáinknak formát és keretet kell találni. Forró bence írása

Amennyiben ez sikerül az előre meg nem jósolható időszak végén nem fogjuk azt érezni, hogy akár hónapokat vesztegettünk el az életünkből.

Az elkövetkezendő hetekben egy kísérletnek vetem alá magam. Vannak ugyan elképzeléseim, de fogalmam sincs milyen elfoglaltság, tevékenység vagy azok kombinációja lesz számomra a nyerő. Vannak jól bevett, kézenfekvő megoldások, mint az olvasás, tv nézés, de ezek egy hasonlóan izgága embert, mint én csak időlegesen kötik le.

Filmrajongóként feltehetően azért szentelek a későbbiekben egy külön fejezetet az otthoni mozizásnak, ezúttal azonban számomra kevésbé ismert terepre merészkedem.  Az első önkéntes száműzetésben töltött napjaimat három pillérre építettem.  Most ebből az egyik erős tartóoszlopot szeretném megosztani veletek.

Na jó, nem bírom ki, muszáj egy filmes utalással nyitnom. Minden idők legjobb gengszter-mozijában, a Nagymenőkben a „család” egy része annak rendje s módja szerint hűvösre kerül egy időre. Természetesen befolyásos maffiózókhoz mérten kiváltságos helyzetben tengetik a mindennapjaikat egy közös cellában. A napjuk fénypontja minden áldott este a vacsora. A börtönőrök által becsempészett alapanyagokból megszállott szenvedéllyel készítik el az ételeket.

Mindenki egy munkafolyamatért felel. Paulie, a főnök például borotvapengével vágja a fokhagymát, hogy az egy kis olíva olajon szinte elolvadjon a serpenyőben. Ezzel arra akadok kilyukadni, hogy az amúgy a mindennapokban természetes és elnagyolt, olykor elkapkodott eseményeknek most vissza tudjuk adni valódi tartalmát.

Egy közösen elkészített és elfogyasztott vacsora nem pusztán táplálkozás lehet. Most van idő az alkotásra, az ízlelésre, a megértésre. Visszatérhetünk egy olyan ritmushoz, ami sokkal inkább az ember sajátja kéne legyen, mint amiben egyébként pörgünk.

A fennkölt sorok után egy prózai ételt választottam. Sertés oldalast készítünk, házi BBQ szósszal. Előtte a húst jól átdörzsöljük egy száraz páccal, amit rub-nak hív a szakirodalom, majd 2-3 órán keresztül sütjük. Azt hiszem sültkrumpli lesz hozzá édesburgonyából…de megyek is, mert sok idő lesz ezt elkészíteni.

(u.i. Sütőben teszem mindezt, amiért felelős szerkesztőnk, Kurucz Robi lesajnáló pillantást vetne rám, de mit tegyek nekem még nem indult el a kültéri BBQ szezon:)

Maradj otthon - és találd meg benne a jót!