Most szól:
Vezeti:
×
2020.03.21. Szombat 07:23

Nóri ajánlja: gasztroszínház - otthonról

Most, mikor leginkább otthon vagyunk, és a társasági élet a virtuális térbe szorul, azt vettem észre hogy mákképp gondolok a kapcsolatokra. Egy korábban hétköznapi szituáció - mondjuk egy vacsora, egy beszélgetés - értékesebbnek tűnik, mint mikor mindennap megadatott. Vajon az otthon töltött idő hasznossá tehető úgy is, hogy kis számvetést csinálunk: mit is érnek a kapcsolatok az életünkben? Réti Nóra írása.

A késve érkező fiú már csak a lány mellé ülhet … és adott a drámai alapszituáció. Így kezdődik a Hírös Gasztroszínház  előadása, amely lazán követi Szép Ernő Fiú, leány című romantikus vígjátékának cselekményét. Mi csak velük, a fiúval és a lánnyal foglalkozunk, akik közt nyilvánvalóan „működik a kémia”, de félnek elköteleződni egymás felé."  Vajon hogyan kerekedhet az érzelem az ész fölé? Ezt a folyamatot láthatják a nézők testközelből - miközben ugyanazt eszik és isszák, amit a színészek.  Egy izgalmas kísérletet láthatnak, ahol Vera és Feri, azaz Tolnai Hella és Bárnai Péter valós időben, a nézőkkel intim közelségben igyekszenek megtalálni az egymás szívéhez vezető utat.  

Én odavagyok a gasztroszínházért! Tulajdonképpen a két kedvenc dolgom ötvözete: a színházé és az evés-ivásé. Általában a színházban nem illik enni - ugye, emlékeztek, ezt Dóri és Szabi is megmutatták az Én Vagyok Itt!-ben - , de ez más. Itt ez a szabály nem érvényes, sőt. Egy vacsora köré épül az előadás.

A gasztroszínház sokkal kötetlenebb és közvetlenebb még egy stúdióelőadásnál is. Sokan azért preferálják a moziba járást a színházzal szemben , mert a mozi sokkal kényelmesebb, és lehet közben enni a nachost vagy a pattogatott kukoricát és az mégis jobb, mint csendben ülni. Én is szeretem a mozit nagyon, de mégiscsak a színház pártján vagyok ha kéne választani, hiszen az ‘akkor és ott történik dolgoknak’ számomra hatalmas a varázsa. Pont ugyanezért szeretek élő műsort is vezetni, vagy nézni is.

Visszatérve a gasztroszínházra: nyerné a csatát a mozival szemben, mert általában sokkal különlegesebb dolgokat lehet ott fogyasztani egy adag kólánál és gumicukornál. És az előadás pedig közvetlenül mellettünk történik, sőt bele is vonódunk a történetbe egy kicsit. Legalábbis így van ez a Hírös Gasztroszínház Fiú , leány, bor című előadásában. 

Öt éve voltam először gasztroszínházban, és ezt az előadást láttam. A darabot, Szép Ernő Fiú, leány cimű művét mai kontextusba helyezik a kecskeméti gasztroszínházasak: Sárosi Gábor a gasztroszínház vezetője és rendezője, Tóth Ákos Károly rendező , Bárnai Péter és Tolnai Hella színészek és Ozorai Gábor, aki pedig zenével segítette az előadást. Abszolút csapatmunka volt, azt mesélték, együtt alakították a szöveget, az előadást. Egy fix dráma adja a gerincét, de rengeteg improvizációs lehetőség van benne. Ez azért izgalmas, mert így az ‘akkor és ott történik’ duplán igaz, hiszen a szöveg kevésbé kötött, mint egy Shakespeare-nél.

Az alapszituáció elég ismerős: egy fiú és egy lány megismerkedése, majd okfejtésük arról, hogy miért is nem akarnak kapcsolatot... ebbe  ahelyzetbe könnyű belehelyezkednie mindenknek. A szereplők felsorolják az általuk kategóriákba szedett férfi-,  és nőtípusokat. (Ugye nincs olyan, aki ne tudna mondani ehhez valami igazán eredeti személyes történetet? :) Természetesen van köztük kémia, de nagyon hadakoznak ellene, egy idő után ez okozza a galibát, amelynek a megoldásába a nézőket is bevonja a fiú...

Annyira tetszett, hogy legalább hatszor megnéztem, és pár alkalommal, amikor az előadásban szereplő színésznő (Tolnai Hella) nem ért rá, én játszhattam helyette. Nem nagyon kellett sokat készülnöm rá, mert annyira megragadt bennem az egész, hogy kb. kívülről fújtam. Az egyik legjobb az volt, hogy kitalálhattam új szövegeket, poénokat. Úgy reagálhattam, ahogy gondoltam. Mivel ez egy kétszereplős előadás, bármikor meg lehet lepni a partnert, nem borul az egész, hiszen csak ketten vagytok. És ettől méginkább élő.

Az előadást úgy kell elképzelni, hogy egy vacsorán vagyunk, például egy hatalmas asztal körül ülünk kb 20-30-an, az asztalon sajtok, kenyérkék, kolbászok és közben bort is kóstolunk - és eközben a cselekmény mellettünk zajlik!  A színészek ugyanúgy esznek és isznak, mint a nézők. Tényleg “álommunka”.

A közönség ennél közelebb nem kerülhet a színészekhez. Illetve de, azt már részvételi színháznak hívják; az a forma, amelyben az dramaturgia annyira erősen épít a nézők részvételére, hogy nélkülük az előadás nem is valósulhatna meg. Itt azért eddig nem mentünk el  kísérletiszínház irányba - legalábbis nem volt ilyen rendezői szándék. De nézői akadt:  volt egy előadás, amikor az egyik néző nem volt képben. Nem tudta, hogy ez nem egy szimpla vacsora, ezért lelkiismeretesen részt vett a fiú és a lány diskurzusában, azt hitte ez most tényleg történik, beleszólt, hozzászólt, nem tudta, hogy ez egy produkció, épp egy színházi előadáson vesz részt....ez az előadás így  igazi kísérlet,  részvételi színház és hatalmas színészi kihívás lett.... aki ott volt, megismételhetetlent látott. És ebben épp ez a szép. 

Mivel nem igényel kötött helyszínt, vagy kellékeket, tulajdonképpen bárhol el lehet játszani,ahol vannak asztalok, székek és persze bor.  Egyszer játszottuk egy kastélyban, ahova egy férfi rendelte meg az előadást a felesége negyvenedik születésnapjára. Azt éreztem, hogy ezt minden nap tudnám csinálni. Hát ez nem is munka, hogy irtó finomakat eszem, különleges borokat iszom és közben beszélgetek a kapcsolatokról:) ( ami nem egy nehéz feladat, hiszen érdekel ez  téma nagyonis...).

És hogy mit lehet ezzel kezdeni az otthonmaradás napjaiban: finom étellel és itallal telepedj be a számítógép elé, vagy a telefonoddal  hívj csevegésre valakit, aki fontos neked. Küldd el a darabot neki -  link itt.   Olvassátok együtt! Akár fel is lehet olvasni egymásnak - még messengeren vagy skype-on is :)

És olvasgatás, eszegetés közben ne tartsd vissza magad - ha elmondanád a véleményed a kapcsolatokról, vagy megosztanád félelmeidet, gondolataidat, érzéseidet. Mert beszélgetni akkor is lehet, ha otthon vagy. Sőt, a kapcsolatok jelentőségének végiggondolására talán ez most a legmegfelelőbb idő.

És persze majd egyszer, ha a közösségi élet rendje a régi kerékvágásba visszaáll, nézzétek meg az előadást. Talán egy jólsikerült chat után: együtt...