Most szól:
Vezeti:
×
2020.03.21. Szombat 08:32

Tíz tanács könnyed otthonmaradáshoz Imitől

Nem mintha én valami mindentudó lennék. De mikor elköltöztem, apám azt mondta, fiam könnyebb önállóan élni, mint egyedül élni. Először nem is értettem, mit akar mondani. De ahogy teltek a napok a hetek rájöttem, prímán vezettem a háztartást, fizettem a csekkeket, takarítottam és mostam, de a napok, az esték miket csak magammal töltöttem a lakásban, még mindig nyomasztóak voltak. De aztán szépen ebbe is belejöttem, és mostanra - mondhatom - mestere lettem annak, hogy tudom bármi és bárki nélkül jól érezni magam. Fodor Imre írása.

1. Csak lazán!!!

Az első és legfontosabb: engedd el magad! Tudom, ebben a helyzetben ez nehéz, de próbáld meg. A járvány elért minket, itt van. Ezen nem tudsz, nem tudunk változtatni. De ha otthon vagy, a vírus nem lesz hívatlan vendég, nem fogja rátörni az ajtót. Tehát biztonságban vagy! Elég lesz aggódni, ha majd le kell menned valamiért. De akkor sem kell, ha figyelsz, csak azért mész, amiért tényleg muszáj és megtartod a 2 m-es távolságot. És ha hazaérsz: azonnal moss kezet!

2. Ne harácsolj!

Vásárlás - csak okosan! Nem kell felhalmozni hónapokra elég készletet. Ha tartalék ad biztonságot, akkor mondjuk vegyél mindenből kettőt - az elég lesz. És nem utolsósorban: így másnak is hagysz. Eddig egy kiló liszt nálam majdnem 2 hónapig volt kedves vendég - és hidd el, ez nem változott. Attól, hogy otthon vagy, nem leszel péklegény vagy pékleány. A másik ok: egyszerűen nem kell annyit enned sem. Kevesebbet mozogsz - hisz otthon vagy. Így a testednek is kevesebb energia kell. És, bár most távolinak tűnhet, de ne felejtsd el, hogy lesz még idén bikiniszezon!  Amúgy meg használd ki, hogy most ehetsz bármit, hagymát fokhagymával, káposztát vagy bármilyen hüvelyest -  senkit nem fog zavarni, ha az emésztésed zajosabb, a szagok pedig erősebbek lesznek. Élj a lehetőséggel:)! De persze mindent ésszel:  gondolj arra, milyen lesz meglátni magad a a tükörben pár hét után - ugye nem akarsz megijedni?

3. New stlye

Tökéletes ez az idő arra, hogy megtaláld a stílusod, vagy új stílusra válts. Hisz szabadon kísérletezhetsz, nem kell kimenni, és jönni sem fog senki, tehát nem fog senki látni. Így azt veszel fel, és azzal, amit akarsz, és ami csak tetszik! Olyanra sminkeled az arcod vagy borotválod a szakállad, amilyenre csak akarod. Sőt: lehet, hogy a hajnak is lesz ideje visszanőni, annyi idő van még az otthonmaradás-szezonból - tehát  nyugodtan meg lehet nézni, jól állna e a fufru;) !

4. Time to get fit

Mozgasd minden nap át magad! Remekül lehet, jógázni, tornázni. Itt az idő, hogy helyretedd a fájó hátat, derekat. Ha nem tudod, hogy kell, tele a net vele, csak egy kattintás. Ha valami vagányabbra vágysz, akkor hívd fegyencedzésnek! Hisz az pont erre lett kitalálva! És mire vége ennek az egésznek, maga Apollo hagyja majd el a lakást...

5. Rakj rendet magad körül - vagy inkább ne:)

Csinálj listát! Hogy milyen hosszú legyen? Lényegtelen. Idő van.... A lényeg, hogy legalább 98% - ban olyan dolgok legyenek rajta, amiket szinte gyűlölsz megcsinálni. Miért? Mert az ember akkor a legkreatívabb amikor el akar kerülni valamit, amit utál. Tehát mondjuk azt mondod kitisztítod a fugát, a fürdőben egy kis fogkefével. Már a gondolatba is beleborzongsz, és akkor eszedbe jut, hogy imádtad a M.A.S.H.-t és legalább ezer éve nem láttad. És megnézed, és hopsz elröppent 2 óra. Ha nem jut eszedbe semmi, de semmi, akkor megpucolod a fugát. És a végén ez is jó érzés lesz, mert amikor majd felállsz és ránézel tudod, ha ki lehetet volna menni ezt soha nem csinálod meg.

6. A szépítő alvás

Aludj! Biztos rád fér, mindenkire ráfér! Most nyugodtan mehet a szieszta. Sőt, ha akarod kipróbálhatod milyen az élet New York-ban vagy Szingapúrban: állítsd át az órád és a napirended - vagy mínusz öt, vagy plusz hét órával odébb és már át is érzed. És hidd el, épp olyan lesz, mitha ott lennél - a lakásdoban. Mert most ott is ezt csinálja aki csak teheti. És ha hiányzik hozzá valami finom, monoton természeti hang, akkor nézz körül a neten!

7. Lifelong learning

Tanulj valamit! Persze csak olyat, ami érdekel! Most már ezernyi lehetőség van arra, hogy online képezd magad. Itt az idő megtanulni az eszkimók összes szavát a hóra, vagy esetleg csak simán angolul! Most végre kiderülhet, hogy nincs rajzkészséged, és botfüled van, vagy éppen, hogy egy Banksy szunnyad benned és jövőre már tiéd a Nagy-Szín-Pad!  Én Vadász és Versenylapokat olvasok: remek cikkek vannak benne a telivérekről és az agarakról. Jól megöntözve az 1800-as évek végének romantikájával.

8. Loose Yoursef to Dance!

Táncolj! A tánc felszabadít, oldja a feszültséget! Sőt testmozgásnak is ideális. És bedobhatod a legőrültebb figurákat, most senki nem fog rosszallóan nézni. Vagy tanulj újakat! Most van idő tökéletesre csiszolni a mozdulatokat. Kipróbálnád pucéran?! Nosza! Csak előtte függöny, redőny! Vannak örömök, amiket lehet jobb nem a világ elé tárni.

9. Habzsold a kultúrát!

Nézz filmet, olvass könyvet, hallgass zenét! Szuper lehetőségek vannak, elég, ha csak itt a PetőfiLive-on körülnézel. Remek könyveket lehet most online olvasni - és ha mégis beválasztanál,  legalább nem vered a fejed a falba hogy ezt is minek kellett megvenni... Sokan tartanak online koncerteket, előadásokat. Végre az első sorban állhatsz - ülve! És a szünetben a mosdónál, a büfében sem lesz fennakadás, sorban állás. Persze ha hiányzik, kicsit toporoghatsz a WC-ajtó, vagy a hűtő előtt...és énekelhetsz házikedvencednek. van akinek annyira jól megy ez a műfaj, hogy több százezren voltak rá kíváncsiak...hajrá!!!

10. Ne félj! - együtt vagyunk egyedül

Tudom vannak olyanok is akik, bármit is javasolnék inkább a szorongást választják. (Bár nekem a kádban fekvés mindig bejön, kellemesen ellazít még valami jó zene és Mmmmm ) Megértem, néha én is így érzek - de nyugi. Itt vagyunk, mind otthon, végülis így valahol együtt vagyunk! És senki nincs egyedül. Csak annyi a dolgunk, hogy odafigyeljünk magunkra és másokra!

És: MARADJUNK OTTHON!!!!!!