Most szól:
Vezeti:
2020.03.27 Péntek . 08:43

Homeoffice gyerekekkel - hogy szervezd az életed?

A PetőfiLive szerkesztőjeként - újságírójaként és kétgyerekes anyukaként a homeoffice a normál életrendem. Sokan most, kényszerből kell, hogy átálljanak erre a munkarendre - nekik szeretnék segíteni pár alapszabállyal, amelyet évek alatt sikerült kialakítanom. Mert a homeoffice tud áldás lenni - de átok is. Csak azon múlik, hogy fogod fel - és hogyan alkalmazkodsz a megváltozott helyzethez. Maronics Anna írása.

A homeoffice-ban az a jó, hogy nem kell utaznod a munkahelyedre. Fogd fel úgy, hogy nyertél kb. 2 órát naponta. De tartsd ezt a két órát nagy becsben! Ha nem vigyázol rá, szétfolyik a napban, és észre sem veszed. De ha ügyes vagy, nagyon jól kihasználhatod! Hogy hogyan?

Kezdjük a legfontosabbal: az élvezetes homeoffice alapja  a megfelelően kialakított és szigorúan betartott, naponta ismétlődő ritmus. Az időbeosztás. Fogd fel úgy, hogy otthoni irodádban te vagy a főnök - de legyél következetes, igazságos és szigorú magadhoz - hiszen te vagy a beosztott is, és csak ezt fogod kedvelni. Szabj határokat, feladatokat, határidőket - és tartsd be, tartasd be őket. Ez a kulcs. És minden olajozottan fog működni!

HAJNALI  MŰSZAK:  5.30-7

Normál életrendben nekem az óra reggel 5.30 kor csörög. A reggeli kávé és az ébredezés után 6 órakor ülök először gép elé. Ez az a rész, az egyetlen óra a napban, mikor ér pizsiben dolgozni. Ennyi lazaság mindenkinek jár. Fogd fel a homeoffice áldásaként;)

Egy óra épp elég a fontos mailek áttekintésére, megválaszolására, és a folyamatok elindítására. Nálam ez kettő plusz egy feladatból áll. Egy: a gépnél átnézem a napokra lebontott heti tervet - miről, mikor milyen cikket kell írnom, ill melyik szerzőtől milyen anyagokra számíthatok a nap folyamán, mit kell tennem hogy összehangoljuk az Insta és a Fb-felületeket kezelő kollégákkal a napot - ezzel tulajdonképpen megtervezem a napi munkamenetemet.  Kettő: elküldöm a Petőfi tv Youtube-csatornájára feltöltendő riportokat, mert fontos, hogy mire felkel és netezni kezd mindenki, a csatorna frissüljön új tartalmakkal.

Aztán pedig a plusz egy feladat: a család életének megszervezése - amit a pszichológia érzelmi házimunkának hív. Hogy mi az? Mikor nem csak takarítasz meg főzöl, hanem ezeket betervezed  a család életébe is. Nem porszívózhatsz mikor mindenki alszik és nem főzhetsz olyat, amihez nem vásároltál. Nálam ez 2-3 napos előretervezést jelentett korábban - az adott nap egész pontosan,a következő lényegileg (ma vásárolok be a holnapi kajához, így pl. azt mindenképp már most tudnom kell, mi lesz) a holnapután vázlatosan. Most viszont egy hétre tervezek étrendet, hogy a lehető legkevesebbet kelljen boltba járni. De közben már el is kezdem a napi rutin második pontját:  reggelikészítés a gyerekeknek.

A munkafeladatok és a családi feladatok szétválasztása a homeoffice-ban szinte lehetetlen - de nem is szükséges. Azt tapasztaltam, hogy akkor működik a nap, ha a családi teendőknek is szabott ideje van éppúgy, mint egy meetingnek az irodában. Hívhatod a reggeli készülődést morning board meetingnek is, ha akarod. A lényeg: ne késs!

REGGEL:  7-8

Reggelizik a család. Hétköznapi körülmények közt reggeli után fogat mos és felöltözik mindenki -te is, ugye? - majd elindultok iskolába-oviba-munkahelyre. Ez a  homeoffice-ban sincs másképp. A gyerekek persze lógnának egész nap a tv előtt mesét nézve, te pedig maradhatnál pizsiben, minek, úgyse mész sehova, de hidd el: hosszútávon ettől nem fogod magad jól érezni. Az elismerés, amit korábban a munkahelyi közösségekben kaptál meg, ha csinosan öltöztél fel, itthon is meglesz: jó érzéssel nézel majd tükörbe, és a párod vagy a gyerekeid is észreveszik, ha jól nézel ki. És jót fog tenni az önbecsülésednek. Úgyhogy SEMMIKÉPP ne maradj pizsamában. Végülis most te vagy a saját homeofffice-od irodavezetője. Tiszteld meg magad azzal, hogy úgy is nézel ki, mint egy manager. Ha már így alakult, hozd ki a  legjobbat a helyzetből!

DÉLELŐTTI MŰSZAK - ÉS AZ ELSŐ EXTRA ÓRA 8-12

Ha minden jól megy, 8-ra- fél 9-re mindenki készen áll. Most a tömegközlekedés helyett töltsd hasznosan az extra órádat! Frissen kinevezett irodavezetőként delegáld ügyesen a feladatokat! A gyereknek a tanulnivalót kiszedheted az E-krétából, az ovisnak adhatsz kézműves-feladatot - de semmiképp ne engedj a  kísértésnek, és ne ültesd őket a mese elé. Ettől megbillen a napjuk és a sok izgalomtól, amit a mozgókép passzív befogadása során nem tudnak lemozogni,  kezelhetetlenné válnak. Nem beszélve arról, hogy neked is nehezebb lesz úgy koncentrálni a délelőtti feladatokra, ha bömböl valami gyerekmese. 8-9-ig lehet lazulni, beszélgetni is, akár belefér közben - persze izgi közös programnak álcázva - egy laza porszívózás vagy rendrakás az íróasztalon. Motivációként én jutalompontokat is adok néha - amik beválthatók heti egyszer fagyira vagy filmnézésre. Mivel sokat vagytok otthon, takarítani és rendet rakni majd  gyakran kell, gyakrabban mint egyébként - úgyhogy legyen rá módszered, hogy bevonj ebbe mindenkit. Nem fogod tudni egyedül csinálni. A jutalompontok még a legkelletlenebb gyereket is tudják motiválni. Próbáld ki!

9 és 11 közt dolgozz! A gyerekek is csinálják a magunk feladatait. A legjobb, ha olyan, amit közösen is lehet. Nálunk az ovis is tud segíteni pl. az iskolai rajzolós feladatban. és élvezi!!! Nyilván kérdeznek majd, és lesz valami mindig,  amiben segítened kell. Ettől kicsit lassabban fogsz haladni, mintha az irodában ülnél, de légy türelmes magadhoz! Szerencsére otthon vagy - nincs fix munkaidőd. Kezdhetsz előbb és végezhetsz később,vagy szétoszthatod a feladatokat a teljes napban. Senki nem fogja számon kérni rajtad a benti sebességet. Gondolj rá, hogy mindenki az otthondolgozással küzd éppen - valószínűleg ez növeli az empátiát! Én délelőttre a nap legnagyobb feladatának befejezését és egy-két további előkészítését tűzöm célul magamnak, mint minimumot. Ma pl. ezt a  cikket fogom befejezni - és előkészítem a kora délutáni munkákat. de van, mikor online fuvolaóra miatt át kell adnom a gépet egy félórára - akkor kicsit csúszom.De hát, van ilyen...

Ha ennyivel megvagy 11-ig (esetleg 11.30-ig)  - gyerekekkel, digitális oktatással együtt -  megveregetheted a vállad. Fogd föl főnöki dícséretnek!

A MUNKAHELY

Javaslom, hogy nevezz ki dolgozóhelyet a lakásban. Én a homeoffice életmód miatt már kialakítottam a dolgozószobát, de ha eddig nem voltál rákényszerülve, valószínűleg nincs otthon ilyened. Minek, volt asztalod az irodában. Most viszont, saját érdekedben határozd meg a helyet a munkavégzésre a lakásban! Alakíts ki pár négyzetméter rendszerezett nyugalmat magad körül. És ott lehetőség szerint ne csinálj mást, csak dolgozz ebben az átmeneti időben - nehogy összefolyjanak a dolgok, mint Győri Aliz fotós karanténnaplójában a sárga fotelban...

CSALÁDI MŰSZAK  KB. 11-12

11-kor fejezd be az irodai munkát - mert nem tudsz mit tenni, most ennyi volt erre - mert ebédet kell adni a családnak. Ha főzöl, egyszerű ételeket válassz, ne most állj neki pizzát vagy süteményt sütni. Főzelékfélék, párolt zöldség, egyszerű egytálételek, levesek. Számtalan tanácsot találsz praktikus szempontokra fogékony anyukáktól, bloggerektől a neten. Még akkor is, ha diétásan kell étkeznetek. Sőt, már a helyzethez alkalmazkodva elindult az önsegélyező  közösségek formálódása is: én pl Sütő Iza blogger jóvoltából abbólfőzünkaminkvan csoportból merítek ötleteket. Kiváló negyedórás ebédrecepteket is megosztanak a  tagok.  Nézz körül, élj a  lehetőséggel, vedd igénybe a segítséget, hiszen egyedül nem tudsz mindent megoldani.

Sütő Iza egyébként azt tervezi, hogy live-ozni is fog séf-barátaival. Akár velük együtt is főzhetsz hamarosan!

EBÉDSZÜNET 12-13

Mindenkinek jár. Neked is. És ne csak abból álljon, hogy megetetsz mindenkit. Magadra is gondolj. Semmiképp ne állva egyél kajakészítés közben. Ülj le az asztalhoz és adj időt magadnak. Azért, mert ez nem egy pár napig tartó átmeneti helyzet, amit valahogy majdcsak kibírsz. Ez most több hét - amit nem lehet menedzselni, ha nem eszel nem pihensz rendesen. Neked is kell a szünet, hogy töltődj. A munkát újrakezdheted finoman azzal, hogy az ebéd utáni kávészünetben csekkolod a mailjeidet és végiggondolod a délutáni tervet. De mielőtt leülsz újra az irodádba, kérdezd ki a gyerekeket, mi a délutáni tervük, maradt-e házi feladat. Nálunk engedélyezett egy mese ebéd után - de dönthetsz úgy is, hogy azt estére tartalékolod.

MUNKAMEGOSZTÁS CSALÁDON BELÜL

Gondold végig, mi az, amit más is meg tud csinálni! Egy hatéves már egészen jól porszívózik, egy apuka pedig kiválóan tud főzni vagy bevásárolni. Nálunk teregetni is megtanultak már a gyerekek és a ruhák elpakolása is közös feladat. Nem megy másképp. Be kell szállni mindenkinek. Nem viheted te a hátadon az összes "láthatatlan munkát" (háztartás) a továbbiakban. A te napod is 24 órából áll. Osszátok meg a feladatokat! Ráadásul egy itthon töltött hét után azt figyeltem meg, hogy a gyerekek kezdenek igazán jó csapatként összecsiszolódni. Rájöttek, hogy nem egy ez majd úgy, ha folyamatosan marják egymást. Most pl. a hátam mögötti előszobában cipős szekrényt rendeznek együtt. Sosem láttam ilyet tőlük önként korábban:)

DÉLUTÁNI MŰSZAK 13-16

A napi munkafeladatok második fele. Nálam ez a kollégák cikkjeinek betördelése, szerkesztése és nyilvánosságra hozatala, egyeztetések - és a másnapi tervek pontosítása. Nagyon kevés idő van mindenre - összehasonlítva egy irodai nappal, ahol nincs porszívózás és ebédfőzés vagy digitális tanulás ill. házi óvoda. Észre fogod venni, hogy mégis mindennel tudsz végezni - mert roppant hatékonyan kezdesz majd dolgozni. Nincs más választásod. belejössz hamar! Gondolj arra, hogy kollégáid is hasonló gondokkal küzdenek otthoni irodáikban/iskoláikban/kifőzdéjükben - vagyis lakásukban. Légy türelmes! Magadhoz is-  és hozzájuk is.

MOZGÁS!!! - A MÁSODIK EXTRA ÓRA 16-18

16 és 17 óra közt közlekedni szoktál. Hazajönni a munkából és közben elhozni a gyerekeket. Most ezt nem kell. A második extra órát viszont mindenképpen mozgással töltsd! Míg a kijárást csak korlátozzák és nincs teljes tilalom, az egészségügyi séta engedélyezett a veled egy háztartásban élőkkel.  És a gyerekeknél ez elengedhetetlenül szükséges. Úgyhogy induljatok ki! Lehetőleg kevésbé forgalmas parkot, vagy akár közeli erdei kirándulóhelyet válasszatok, figyelve, hogy másoktól másfél méteres távolságot tartsatok. Nálunk erre a biciklizés a legjobb megoldás. A gyerekek bringán ellen tudnak állni a késztetésnek, hogy megtapogassák mondjuk a köztéri bútorokat...de ha mégis "sikerülne" egy-egy pihenő alkalmával, mindig van nálunk kézfertőtlenítő. Már az ovisom is tudja, hogy használnia kell. És figyelünk, hogy senki ne tapogassa az arcát és semmiképpen ne nyúljon a szájába.

A mozgás kell, mert levezeti a nap feszültségeit. Sok sportorvos ír róla, hogy a stresszhormonok egy része csak mozgás során tud kiürülni az izomszövetből - nincs rá más út. Én jógázni kezdtem el 8 éve amiatt, mert  az irodai munkától fájt a hátam és a vállam . Azóta ez rendeződött. Ma már, mint jógaoktató is javaslom, hogy próbáld ki a mozgást, mint gyógymódot, hogy megszabadítsd a tested a felhalmozódott stressztől . Hiszen kevesen olyan szerencsések, hogy a mozgás a munkájuk része....

Úgyhogy mozogj, lazíts, amint van rá egy kis időd, vezesd le a stresszt muszkuláris szinten is. Lehet futni, míg a gyerek biciklizik. Én persze jógázni szoktam a parkban, míg ők tekernek. A lényeg: mozogj minden nap, különben felemészt a kezeletlen stresszmennyiség, idővel felborítja a kortizol-háztartásodat is - és fuccs a napi ritmusnak. Bővebben a témáról a Semmelweis Egyetem professzorától itt. 

ESTI MŰSZAK 18-20

A családé. Játék a gyerekekkel, készülődés a lefekvéshez, vacsora együtt. A másnapi teendőket mi ilyenkor szoktuk átbeszélni közösen. A heti egy bevásárlást is egy ilyen esti időpontra időzítjük az új rendben. Az egyik felnőtt marad a fürdés alatt, a másik leszalad a boltba egy hatalmas gurulós cekkerrel és a hosszú listával. (Tudod: feladatmegosztás.) A gyerekek időben ágyba dugása nagyon fontos mindenkinek. Nekik is, hogy ne veszítsék el a normál rutint, és neked is - mert mikor elaludtak, van még kis időd - amit úgy töltesz, ahogy épp szükséges.

ÉJJELI MŰSZAK 20-22

A saját irodám vezetőjeként ilyenkor átnézem gyorsan a napi feladatokat, végigmegyek mindenen, amit megcsináltam - és megdicsérem magam;) . Ha nem végeztem esetleg egy feladattal, itt még gyorsan befejezem. Csekkolom a maileket. De 21 órakor MINDENKÉPP felállok a géptől. A maradék idő már az enyém kell, hogy legyen. Mert nincs olyan, hogy állandóan dolgozol - pedig, láthatod, a nap 5.30-kor kezdődött és 21 órakor végződik. És amikor szünetet tartottál a munkában, az sem a pihenésről szólt. Igen, ez a homeoffice- élet. Tudom, hogy nem gondoltad korábban, mikor az irodában elképzelted, milyen jó is lehet otthonról dolgozni, hogy ez ilyen - de ilyen. Én mégis szeretem. Mikor az oktatás nem digitális, délelőttönként nyugalmasabbak voltak a  munkakörülmények az igaz - de most sem olyan vészes, ha ki tudod alakítani a  gyerekben a felelősséget a saját munkájáért, időbeosztásáért . És jelen körülmények közt ez menni fog - hiszen lát maga előtt példát. A tiédet. A saját irodavezetődként, homeoffice-ban dolgozol, tartod a saját határidőidet - és nem omlasz össze. neki is menni fog.

Ha valamit, ezt biztosan elkönyvelheted pozitívumként a koronavírus okozta megváltozott életviszonyok pozitív hozadékának. Jó homeoffice-t mindenkinek!

PS: Ne felejtsd el az E-krétába beírni, hogy a gyerek megcsinálta a feladatait! Nálunk ez eddig elmaradt - és úgy tűnt, mintha a gyerek lógna. Pedig ő nem lóg. Én sem. Csak be kell illesztenem ezt az új rutint is a napirendbe. Kitartást és békés otthonmaradást mindenkinek!