Most szól:
Vezeti:
×
2020.04.08 Szerda . 09:37

ÁPRILIS 8. - AZ EMBERSZERETET VILÁGNAPJA

A koronavírus-járvány okozta rendkívüli állapot különleges hozzáállás kialakításával még hasznunkra is fordítható - állítják azok a zenészek, akik most megosztják a PetőfiLive olvasóival az elmúlt hetek során otthoni magányban szerzett tapasztalataikat. Exkluzív beszámoló, otthoni képek és inspiráló gondolatok Tóth Verától, Freddie-től Szabó Ádámtól és Rátonyi Kriszta műsorvezetőtől az Emberszeretet Világnapján!

Egy jó szó - vagy kedves mosoly a bolti eladóhoz. Egy érdeklődő telefonhívás barátainknak, családunknak. Egy önzetlen bevásárlás idős szomszédjainknak – ezekben a hetekben talán ezekkel a gesztusokkal teszünk a legtöbbet egymásért. Az Emberszeretet Világnapjának célja ez: hogy mindenki figyelemmel és gondoskodással forduljon embertársai felé. Ezek a célok idén különleges aktualitást  kapnak a koronavírus-járvány miatt...

SZABÓ ÁDÁM

Pár hónappal ezelőtt még erdélyi koncertsorozatra és A38 hajós lemezbemutatóra készült a Yesyes zenekar, a koronavírus miatt kialakult helyzet természetesen az ő terveiket is meghiúsította. Ádámék mégis pozitívan állnak a mindennapokhoz, a bezártság miatt ölükbe hullott rengeteg időt ajándékként fogják fel: gyakorlásra, új dalok írására és stúdiózásra fordítják.

Így jelent meg például Darkness című számuk is, melyről Ádám így nyilatkozott: „Ennek a számnak most sajnos van némi aktualitása. Amikor írtam, akkor valamiért éppen befelé-fordulós hangulatomban voltam. Azt gondolom nem baj, ha néha az ember szomorú, ugyanis sokszor ezekből a helyzetekből tudunk újra erőt meríteni. Amire most is szükség van."

Ádám, ha nem gyakorol vagy stúdiózik, akkor párjával, Tóth Andival otthonukban főzőcskéznek, vagy kertészkednek. Sőt a minap még egy fóliasátrat is felhúztak.

TÓTH VERA

Tóth Vera párjánál, Palkonyán töltötte az elmúlt heteket - de persze ez nem jelenti azt, hogy semmittevéssel telnek a napok. Vera most is nagy figyelmet szentel a sportolásnak, edzőterem helyett viszont a közeli erdőben kerékpározik, fut, vagy kutyát sétáltat.

Persze a konyhában is sok időt tölt, párjával, Pauli Zoltánnal egyszerű, de annál ízletesebb recepteket osztanak meg csatornájukon, olyan ételekét, amelyeket bárki könnyedén elkészíthet. Mint például a sváb sufnudlit.

Vera szerint ez az időszak tökéletesen megmutatja, hogy mindenki egy, mindenkinek egyforma problémákkal és félelmekkel kell megküzdenie. Kedvenc mondata, amivel reggelente biztatja magát: „Ennek is vége lesz egyszer!”

RÁTONYI KRISZTA

Rátonyi Kriszta műsorvezető, finom recepteket oszt meg, amiket élőben el is készít, vagy éppen irodalmi és filmes ajánlókkal készül, esténként pedig kedvenc meséit olvassa fel a gyerekeknek. Hogy mindezt mégis hogyan? Természetesen ő is otthonról folytatja a munkát, így a Család-barát magazin műsorvezetését is.

Kriszta legjobb módszere a testi-lelki egészség megtartására a mozgás. Mint mondja a rendszeres futás és jógázás minden élethelyzetben segített már neki, hogy visszazökkenjen a normális kerékvágásba, így most is a sporttal igyekszik minél inkább feltölteni magát.

Ha pedig ez nem lenne elég, akkor ott vannak a barátok, akikkel egy egészen zseniális rendszert vezettek be, minden reggel és este videochatelnek - így éreztetik, hogy a fizikai távolság ellenére lélekben és szívben támogatják egymást. És persze akiket nyugodtan öelgethetsz: négylábú kedvenceinkre nem vonatkozik a távolságtartás;)

FREDDIE

Freddie szerint a most kialakult helyzet kíméletlen tükröt tart az emberiség elé - meg kell látnunk, hogy nem jó irányba tartunk. Az énekes abban hisz, hogy a járványveszély elmúlta után sokan fogják majd másként, tudatosabban élni életüket.

- Talán most megtanulhatunk jobban odafigyelni egymásra, tetteink következményeire és a környezetünkre is - mondja Freddie.

Freddie egyébként az otthon töltött időt leginkább zenélésre fordítja. Gyakrabban veszi elő gitárját - így az is lehet, hogy a közeljövőben valami újdonsággal lepi meg a rajongókat! De addig is sok időt szán az olvasásra, jógázásra, meditálásra vagy éppen kedvenc háziállataira.

A 2020-as Emberszeretet Világnapja talán nem csak egy napig tart majd. Ugyan csak április 8-án ünnepeljük - de a jelen helyzetben különösen fontos, hogy ne csak ma figyeljünk oda egymásra. Azokat a szokásokat, amelyeket most, ebben a rendkívüli helyzetben alakítottunk ki - és mindazt a gondolkodásbeli változást, amire ez az állapot késztetett bennünket - de a járvány lezajlása után is érdemes megtartani....