Most szól:
Vezeti:
×
2020.05.09 Szombat . 11:13

Egy vígjáték az 1971-es svájci nőmozgalomról

A mai Filmklub egyetlen kérdést jár körbe, méghozzá Svájcban. Maradjon a fakanál mellett, vagy kérje a családfő vagy az apa írásos engedélyét? A nőkért című film 21.05-kor az M2 Petőfi TV műsorán.

1971-ben már javában megvolt a nemek közötti választójogi egyenjogúság Európa nyugati, de a keleti részében is. Sőt! Még az Oszmán Birodalom romjain újjáépülő világi Törökországban is több joga volt a nőknek a '30-as években, mint a gazdag és békés Svájcban a '70-es évekig. 2017-ig kellett várni, hogy összeálljon egy főként női stáb és elkészüljön a svájci fekete humorra épülő "A Nőkért" című film, ami aztán az ország Oscar-nevezettje lett.

Nora férjével és két gyermekével egy kis faluban élik békés, nyugodt életüket. A férj dolgozik, a feleség mossa a zoknikat, neveli a gyerekeket és ápolja az apósát. Szinte semmit nem éreznek, mint ahogy a környék többi lakója sem, azokból a társadalmi mozgalmakból, amelyek a világ nagyvárosaiban indultak. Svájcban a férfiakat egész életükben arra neveltek, hogy a politizáló nő "az isteni rend ellen való", hiszen egyetlen feladata a család összetartása és kiszolgálása. Ezt teszi Nora is, aki odaadó anya és feleség, sőt munkahelyét otthagyva neveli gyermekeit és lesi házsártos apósa és férje minden kívánságát. Ám egyszer mégis megérinti a változás szele és bár a törvény előírja, hogy a férj vagy az apa írásos engedélye kell szinte mindenhez, hiszen a nőknek, asszonyoknak semmilyen joguk nincs, megpályáz egy állást. Egyszer csak azon veszi észre magát, hogy a nők egyenjogúságáért harcoló mozgalom élén áll, amivel férjét kellemetlen, sőt nevetséges helyzetbe hozza. A film egyetlen kérdést jár körbe. Vajon ebben a mélyen vallásos és konzervatív országban megadják-e a férfiak a nőknek a szavazati jogot, vagy ezután is a konyhában, a fakanál mellett marad a helyük?

Íme egy hosszabb előzetes a filmből:

A film adatlapja:

  • A nőkért (eredeti cím: Die göttliche Ordnung)
  • Rendező: Petra Volpe
  • Forgatókönyvíró: Petra Volpe
  • Főszereplők: Marie Leuenberger, Maximilian Simonischek, Peter Freiburghaus, Rachel Braunschweig, Sibylle Brunner
  • Zeneszerző: Annette Focks
  • Operatőr: Judith Kaufmann
  • Svájci Filmdíj 2017: legjobb forgatókönyv, legjobb női szereplő, legjobb mellékszereplő
  • Solothurni Filmnapok 2017: Prix Soleure
  • Tribeca Film Festival 2017: közönségdíj

Filmklub M2 Petőfi TV vasárnap 21.05