Most szól:
Vezeti:
×
2020.06.29 Hétfő . 10:13

Szentjánosbogár-túra

Itt van a szentjánosbogarak rajzásának szezonja. Gyere Pató Marcival Vácrátóti Arborétumba!

A szentjánosbogár alapvetően nem olyan szép mint egy pillangó - legalábbis nappali fényben. A nőstény teste 15–25 mm hosszú. Feje felülről azért nem látható jól, mert a félkör alakú előtor teljesen befedi; leginkább csak a 11-ízű csáp látszik ki alóla. Azért nem tud repülni, mert szárnyfedői és hártyás szárnyai hiányoznak.

Na de éjjel!

hím teste 10–12 mm hosszú, szürkésbarna színű, előtorának és szárnyfedőinek szélei világosabbak. A hímek tudnak repülni.

A szentjánosbogarak élete - bogár formájában - nagyon rövid, mindössze 10 nap.  Ezalatt lárvakorukban felhalmozott tápanyagaikat élik fel. A kifejlett szentjánosbogarak nem táplálkoznak, legfeljebb némi folyadékot vesznek magukhoz.

És hogy miért világítanak: 

Hogy a hímek rátaláljanak a nőstényekre.  A fény a luciferin nevű vegyület (benzotiazol-származék) oxidációja közben keletkezik.

A nőstény szentjánosbogár a talajon vagy a növényeken álldogállva a teljes sötétség beálltakor kapcsolja be lámpását.  Potrohát néha jobbra-balra csóválja vagy felgörbíti, ez még inkább megkönnyíti a hím dolgát, mely repülve, a fényt figyelve keresi a nőstényeket; hatalmas, lefelé irányuló szeme éppen erre szolgál, és a nőstényt akár 50 méterről is észreveszi. Ha a nőstény nem találkozik hímmel, két óra múltán kikapcsolja a fényét, és elbújik. Ezt legfeljebb 10 napon át ismétli; ha ez idő alatt nem sikerült párosodnia, elpusztul. A párzás után a nőstény nem világít többé -  hanem maradék energiáját a tojások érlelésére és a tojásrakásra fordítja. Nyirkos helyeken 3 nap alatt rakja le 50–100 tojását, amelyek gyengén világítanak. Élete ezután véget ér.

Minden évben ezért csak  kb egy bő hétig gyönyörködhetünk a világító szentjánosbogarak látványban. Ilyenkor éjjeli túrákat szerveznek  az arborétumok szerte az országban. Pató Marci Vácrátótra ment bogárlesre.

Tarts vele az Én Vagyok Itt!-ben ma este 21:05-től!