Most szól:
Vezeti:
×
2020.08.07 Péntek . 16:36

Hosszú szünet után új albummal tért vissza Alanis Morissette!

A magyar származású kanadai énekesnő 8 év kihagyás után adta ki Such Pretty Forks In The Road című nagylemezét.

Kereken 25 évvel ezelőtt jött ki Alanis Morissette Jagged Little Pill című albuma, mely minden idők egyik legnagyobb példányszámban eladott lemeze lett, 33 millió példánnyal. Az anyai ágon magyar származású kanadai énekesnő az idei évre be is tervezett egy jubileumi turnét, mely Budapestet is érintette volna, de a járványhelyzet miatt a teljes koncertsorozat elmaradt (a 2020. október 12-re tervezett magyarországi fellépés új dátuma 2021. november 3.). Közben, hogy ne csak a régi nagy sikerlemezről (melyből nemrég Broadway adaptáció is készült) szóljon ez az év, Alanis befejezte és megjelentette legújabb albumát, mely a Such Pretty Forks In The Road címre hallgat.

Az eddigi utolsó Alanis Morissette lemez, a Havoc And Bright Lights jó régen, 2012-ben látott napvilágot. A köztes időben az énekesnőnek megszületett a második és a harmadik gyermeke, akik az Onyx, illetve a Winter névre hallgatnak. Alanis a férjével, a Souleye névre hallgató hip-hop művésszel és a gyerekekkel elköltözött Los Angeles-ből Észak-Kaliforniába, szóval elsősorban a családi események domináltak, emellett az énekesnőnek számos személyes problémával is meg kellett küzdenie. Az új albumnak már 2017-ben nekiállt, de csak mostanra készült el teljesen a dalokkal. Időközben már megszellőztetett egy-egy új dalt, valamint a Halseyval közös Alanis’ Interlude is sejtette, hogy nagy dolgok vannak készülőben.

A Such Pretty Forks In The Road dalaiban ismét remek formát mutat a művésznő – sokak szerint ez a legjobb albuma azok közül, amiket a XXI. században eddig készített. A szövegekben szokás szerint rendkívül őszinte módon beszél a félelmeiről, problémáiról, örömeiről és hangulat ingadozásairól. Mindenképp fontos megemlíteni a Reckoning című számot.

Ezt az ihlette, hogy Alanis-t néhány évvel ezelőtt nem kevesebb, mint 5 millió dollárral megrövidítette a menedzsere, aki azóta már a jól megérdemelt börtönbüntetését tölti. Jóval pozitívabb a Jagged Little Pill musicalben már premiereztett Smiling...

... valamint az Ablaze – utóbbi dal klipjében az egész család felbukkan.

Az album egyik, ha nem legfontosabb dala a Reasons I Drink, melynek klipjében az énekesnő egy AA (Anonim Alkoholisták) találkozón vesz részt, és több szerepben is mesél/énekel a hallgatóságának. Érdekes módon az egyik általa játszott karakter lényegében ugyanolyan sapkát, sálat és kabátot visel, mint amilyet anno az Ironic klipjében láthattunk Alanis-en.

Ráadásul ebben az új videóban még egy Jagged Little Pill lemezborítot is dedikál egy rajongójának. Így tehát több kapcsolódási pontot is kapunk az 1995-ös befutást illetően, és a remek visszatérő album még jobban meghozta a kedvünket Alanis Morissette újabb budapesti koncertjéhez. Addig már csak 454-et kell aludni.

M2 Petőfi TV