Most szól:
Vezeti:
×
2020.08.11 Kedd . 18:02

Körbejártuk a világot: így reggeliznek a különböző kultúrákban

A nap egyik legfontosabb része a reggeli, hiszen energiát ad a délelőtti teljesítményhez, felpörgeti az anyagcserét, segít a koncentrációban. Mutatjuk, hogy más tájak országai mivel indítják a napot!

A reggeli. Mi jut eszedbe róla? Talán a tojásrántotta pirítóssal, a zabkása gyümölcsökkel és a müzli tejjel? Csokorba szedtük a világ különböző pontjairól származó érdekes reggeliket, melyeket akár itthon is elkészíthetsz! Ha ezeket váltogatod, sosem fogod megunni a napindító étkezést!

A gazdag angol reggeli /breakfast/

Ha Angliára gondolunk, akkor talán az egyik első dolog, ami – a London Eye mellett – eszünkbe jut, a reggelijük. Bab, bacon, kolbász, tojás, gomba, paradicsom, krumpli és toast kenyér – így áll össze egy igazi laktató angol reggeli. Természetesen nem hiányozhat mellőle az angol fekete tea vagy a kávé, valamint a hagyományos ’english breakfast’ főszereplője, a black pudding, amely a nevével ellentétben nem édes, hiszen disznóvérből és belsőségekből készítik, hasonlít a magyar véres hurkához.

 

A szokatlan orosz reggeli /zavtrak/

Tudtad, hogy a kaviár, a lazac és a palacsinta is az orosz reggelik része? A legtöbbször blincsikivel vagyis palacsintával eszik. Ezt általában sósan készítik el, és többnyire tejföllel fogyasztják a halak mellé. Létezik édes változata is, amelyet gyümölcslekvárral tálalnak.

 

 

Az egyszerű francia reggeli /petit déjeuner/

A tipikus francia reggeli nagyon könnyű, egyszerű és édes. Számukra ez a legkevésbé fontos étkezés, ezért nagyon gyakran letudják gyümölcsökkel és egy espressoval. Tehát a sztereotipiákkal ellentétben, a franciák nem minden reggel esznek croissant-t, vagy bagettet, de ha mégis, akkor ezeket általában vajjal, gyümölcsdzsemekkel és narancslével fogyasztják.

 

Az édes olasz reggeli /colazione/

Buongiorno! Az olaszok klasszikus reggelije – amely a legtöbbször kávézókban és bárokban történik - capuccinoból és briósból vagy cornettoból áll, ill. szívesen fogyasztanak hozzá gyümölcsöt és mogyorókrémet is. Ha otthon reggeliznek, akkor csak édes kekszet vagy müzlit szoktak választani.  Érdekesség, hogy minden étkezés után szeretnek kávét inni, viszont délután már csak espressot fogyasztanak.

 

A csokoládés holland reggeli /ontbijt/

Ki gondolta volna, hogy a hollandok is édeset szeretnek reggelizni? Kedvencük az ún. hagelslag, amely jelentése ’jégeső’. Elkészítése nagyon egyszerű: vajas kenyér csokoládéreszelékkel megszórva. Mi ugyanezzel a forgáccsal leginkább süteményeken és tortákon találkozhatunk.

 

View this post on Instagram

The Dutch like to start their mornings with toast coated in butter and chocolate sprinkles. And considering the Netherlands is the sixth-happiest country in the world, maybe we could take a cue from them. While most European-style breakfasts usually consist of toast, an assortment of jams, perhaps some cold cuts and fruit, another feature is often the presence of chocolate. And for the Dutch, this comes in the form of chocolate sprinkles. They call the sprinkles hagelslag (meaning of this word is 'hailstorm') which are shaken onto buttered toast and this is a common breakfast item, not just a rare treat. The sprinkles are usually chocolate, but sometimes come in other fruity flavors or even in the form of chocolate shavings. In the supermarket here, you can find around 20 varieties including aniseed, fruit and forest fruits flavoured sprinkles, as well as chocolate hagelslag (milk, white and dark), extra-large sprinkles, chocolate flakes (chocoladevlokken) and low-sugar versions. Gave these a try today and it was super delicious. Never thought these sprinkles would taste this good on a toast. But this is not the ordinary sprinkles we use to put on cupcakes, donuts etc. These are real chocolate, you can taste chocolate when you have them. Simply loved this. At first I was like "Sprinkles on a toast????😲😬 But after the first bite I realized how delicious it was. Do give this a try. (Caption content from the internet.) #hagelslag #dutchbreakfast #dutchovencooking #dutchbread #dutchbrunch #breakfastinthenetherlands #foodies #foodstagram #igfoodie #igfoodpic #londonfoodie #melbournefoodie #ukfoodie #europefoodie #foodineurope #europefood #foodblogger #foodlover #breadrecipes #easybreakfast #breakfastideas #foodiesofinstagram #indianfoodie #asianfood #srilankanfood #lankanfood

A post shared by Shana's Kitchen (@shanas.kitchen) on

 

 

A mindig különleges török reggeli /kahvalti/

Számukra épp olyan különleges egy hétköznapi reggeli, mint a vasárnapi. A reggelijük alapja a török szezámmagos bagel, amit feta sajttal, dzsemmel, tahinivel, olívabogyóval és sucukkal, vagyis kolbászos tojással esznek. Ennek létezik egy vegetáriánus verziója, amikor a tojást paprikával, paradicsommal, hagymával készítik el és oregánóval megszórva tálalják. A reggelihez kávét ritkán, helyette inkább fekete teát szoktak fogyasztani.

 

A kalóriadús amerikai reggeli /breakfast/

Az amerikai reggeliről szerintem mindenkinek azonnal a kis amerikai palacsinták ugranak be, tetején egy jó nagy adag vajjal és juharsziruppal lelocsolva. Ezt az örök klasszikust a csokoládétól kezdve a pekándióig bármivel tudják turbózni, de a legtöbben gyümölcsökkel szeretik. Mellé americanót isznak, amit mi hosszú kávéként ismerünk.

 

 

A gyümölcsös brazil reggeli /desjejum/

A brazilok könnyű reggelit szeretnek fogyasztani, a legjobban a friss gyümölcsöket szeretik, mint pl. papaya, acai, maracuja, amelyeket sajnos nálunk nem könnyű beszerezni. A gyümölcsök mellett érdemes megkóstolni a brazil bundáskenyeret, amely kalácsból készül. Ha nem szeretnénk emiatt egészen Braziliáig utazni, akár mi is elkészíthetjük itthon.

 

View this post on Instagram

Today we talk açaí 💜 Açaí is often called an açaí berry, however it’s not a typical berry. It is a small, purple fruit that grows in South American rainforests. Its seed may take up to 80% of the berry. 🙊 It’s often called a superfood thanks to its amazing antioxidant properties - it protects body from the oxidative stress. 💁🏼‍♀️ It’s also high in fiber, vitamins, minerals, contains a lot of amino acids and omega fats. ✔️✔️✔️ Interesting fact about açaí is that once it’s harvested, it has to be frozen immediately in order to keep its amazing benefits. Today, I made this super tasty smoothie bowl, using @growildacai frozen açaí packs. I really love the fact the açaí is grown wild, hand-picked and sustainably sourced from Abaetetuba in Brazil. 🇧🇷 Ingredients for the base: 🔹100g Frozen Açaí 🔹100g Skyr 🔹50g Frozen Banana 🔹15g Protein Powder Blend everything until smooth. Then add: 🔹0.5 Passionfruit 🔹50g Raspberries 🔹5g Coconut Flakes 🔹2g Chia Seeds Give açaí a try a let me know what you think! What’s your favorite superfood? • #açaí #açai #acaibowl #acaibowls #acaismoothie #nicecream #smoothiebowl #smoothiebowls #smoothiebowlrecipes #foodie #foodporn #nicefood #brazil #superfood #braziliansoul #brazilianbreakfast #easyrecipes #weightloss #trenerpersonalny #lsfbabes #polishgirl #zdrowejedzenie #zdroweodżywianie

A post shared by Alicja Romanowska (@alicjaromanowskaa) on

 

 

A rizses japán reggeli /asagohan/

Gondoltad volna, hogy a japánok reggelire nyers tojást is esznek? A Tamago Kake Gohan, - jelentése tojás rizsen - csupán három összetevőből áll, az elkészítése pedig nagyon egyszerű, ezért is olyan népszerű. A főtt rizst összekeverik egy tojással, egy evőkanál szójaszósszal, és ezt még fűszerekkel is bolondíthatják.

 

A tápláló kínai reggeli /zăo cān/

Ahogy a japánoknál, úgy a kínaiaknál is népszerű a rizs reggelire, csak nyers tojás nélkül. A congee, vagyis rizskása elkészítése pofon egyszerű: a rizst vagy kölest sós vízben megfőzik, és különböző zöldségeket adnak hozzá, fűszerekkel teszik még ízletesebbé.

 

A sós és édes jamaicai reggeli

Reggelire egyszerre sós és édes? Igen! Az ackee egy jamaicai gyümölcs, amelyet az ottaniak úgy használnak fel az ételeikbe, mintha zöldség lenne, és a hagyomány szerint szárított sózott hallal fogyasztják.

 

 

A pikáns tunéziai reggeli /iftar/

Tunézia különlegessége a lablabi, vagyis a csicseriborsó leves, amely egyszerre forró, csípős és zsíros. Általában fokhagymával, római köménnyel és egy különleges tunéziai keverékkel, az ún. harissával fűszerezik.

 

Ahány kultúra, annyi szokás, és annyi különböző reggeli. Te melyiket próbálnád ki legszívesebben?