Most szól:
Vezeti:
2020.09.01. Kedd 10:05

Margaret Island: Boldogságtól - Lábas Viki az új dalról és klipről!

" A boldogságtól szakadjon meg a szívem!” Kisfaludy Atala verssora inspirálta a Margaret Island legújabb dalát és klipjét. De ki az a Kisfaludy Atala? Hogy kötődik hozzá Viki? És hogyan készült a dal és a klip? Ma este mindent megtudhatsz Lábas Vikitől és Törőcsik Kristóftól! Én Vagyok Itt! ma este 21.05, M2 Petőfi Tv!

Lábas Viki már hónapok óta dédelget egy verssort magában - Kisfaludy Atala verssorát . De mostanra megszületett hozzá a Margaret Island dal is!

Vajon hogyan kötődik Lábas Viki Kisfaludy Atalához? Hogyan taláűlt rá a verssorra?

Kisfaludy Atala az egyik első magyar költőnő. Személyében először engedtek be nőt hivatalosan is a szépíri-költői  "férfiklubba": ő volt a Petőfi Társaság első női tagja is. A 19. században született és hosszú, 74 év éven át tartó gazdag alkotói életpályája végén 1911-ben számos versét - és a felpezsdített somogy megyei kultúrális közeget hagyta az utókorra. Férjével Szalay Károly ügyvéddel Kaposváron nevelték fel 3 lányukat. Igazi lokálpatriótakét szorgosan munkálkodtak azon, hogy  a megye felkerüljön az ország kulturális térképére. Ők lendítették fel a Berzsenyi Társaságot is. (Brezsenyi, a "niklai remete" a Fonyódtól kb 20m Kaposvártól 40 km-re, Niklán élt és dolgozott elvonultan, saját kis kúriájában. ) Atala verselni egy súlyos betegség után kezdett el 22 évesen. És még egy érdekesség: Kisfaludy Atala nevéhez fűzdődik az első magyar gyereklap, a "Gyermekbarát" elindítása is (1861-63). A lap 2 évfolyamot élt meg.

A Boldogságtól a Margaret Island első olyan klipje, amelyet színészekkel forgattak (Nagy Katica és Keresztes Tamás). Hogy miért? És hogyan?

Ma este Lábas Viki és Törőcsik Kristóf mesél a részletekről az Én Vagyok Itt!-ben, és megtudhatod tőlük azt is, hogy mi minden csináltak még ennek adalnak az írásán túl a nyári, fonyódi alkotótáborban!

 

Én vagyok Itt! M2 Petőfi Tv, 21.05.