Most szól:
Vezeti:
×
2020.09.13 Vasárnap . 08:35

A Filmklubban: A felolvasó

Egy romantikus szerelem története a 2. világháború előtt - és egy különös fordulat a háború után a Filmklub filmjében, majd a beszélgetésben a háborús bűnösök perei - és felelősségrevonásuk igaz története. Filmklub -vasárnap 21:05, M2 Petőfi Tv.

A második világháborút követően Németország közel 1000 eljárást indított a nemzetiszocialista időszak bűnösei ellen. A 60-as, 70-es években lezajlott perek kapcsán sokan kritizálták a német eljárásokat amiatt, hogy túl sok enyhe ítéletet és felmentést hoztak az idősödő vádlottakkal, valamint azokkal szemben, akik állításuk szerint "parancsra cselekedtek".  

A Felolvasó története: 

A második világháború után a kamasz Michael rosszul lesz az utcán, és egy ismeretlen nő segít neki hazajutni.

Felgyógyulása után a fiú felkeresi a nála kétszer idősebb Hannát, hogy megköszönje neki a segítségét. Szenvedélyes és titkos viszony alakul ki kettejük között.

 

Michael rendszeresen felolvas a nőnek, aki idővel váratlanul eltűnik, kétségek közt hagyva a fülig szerelmes kamaszt.

Nyolc esztendővel később a joghallgató Michael a náci háborús bűnösök tárgyalásaira jár. Megdöbben, amikor a vádlottak padján látja viszont kamaszkori szerelmét...

 

Tudtad, hogy az egykori áldozatok aktívan közreműködve segítették a náci bűnösök előkerítését szerte a világban? A leghíresebb nácivadász Simon Wiesenthal, zsidó származású osztrák építészmérnök volt, aki 12 különböző koncentrációs tábort, köztük öt haláltábort járt meg, több alkalommal hajszál híján menekült meg a kivégzés elől. Az amerikai hadserek '45 májusában szabadította fel a 180 centis, 45 kilós férfit. ​Ezután életének legnagyobb részét a szökésben lévő náci katonai vezetők és háborús bűnösök felkutatásának és bíróság elé állításának szentelte. 

Galán Géza Dr. Kovács Tamással, a Holokauszt Emlékközpont igazgatójával arról beszélget majd,  hogy a II. világháború után hogyan zajlottak a népirtással vádoltak perei, ki mennyire és hogyan tudott kibújni a felelősségre vonás alól és hogy valójában kik is voltak a háborús bűnösök.

Filmklub, vasárnap este 21:05, M2 Petőfi Tv!