Most szól:
Vezeti:
×
2020.09.14 Hétfő . 12:05

A fogak tündöklése, avagy mosolyra fel!

A szép mosoly titka az egészséges fogsor! Na de mi mindent nem tudunk még róluk? Valóban hatással van a mentális egészségünkre is? És hogyan tudja befolyásolni a mindennapi életünket?

A hollywoodi mosoly mögött akár több év fogszabályzás is lehet, ha nem vagyunk olyan szerencsések, hogy tökéletes fogakat örököltünk. De bizony nemcsak a genetikán múlik a fogaink egészsége, hanem az életmódunkon is!

Azok, akik rendezetlen fogsorral rendelkeznek, sokkal kevesebbszer mosolyognak, és ha nevetnek, akkor is eltakarják a szájukat. Igyekeznek elkerülni a beszélgetéseket és sokkal visszahúzódóbbak. Ez a szociális életükre is óriási befolyással van, és akár depresszió kialakulásához is vezethet.


Forrás: Zara Larsson - Notion magazine

A fogszabályzó menő!

A legtöbben már tinédzser korunkban átestünk a fogszabályzáson. Na de mi a helyzet a felnőttkori fogszabályzással? Nincsen felső korhatár, bármikor belevághatunk, és a fogszabályzó igenis menő! Manapság már rengeteg választási lehetőségünk van, készítik már porcelánból is, ami megegyezik a fogaink színével, vagy létezik már láthatatlan fogszabályzó, amit senki nem fog észrevenni.

Zara Larsson énekesnőt először fogszabályzóval ismerte meg a világ és így is milyen népszerű lett! Tehát nincs kifogás, soha nem késő elkezdeni!

Ezzel szemben a szép, rendezett, fehér fogak tulajdonosai sokkal magabiztosabbak az életben, az önbizalmuk is sokkal nagyobb, és sokkal többet mosolyognak. Önértékelésünk tehát nagyban függ a mosolyunktól is, azaz a boldogságunk egyik titka az, hogy mennyire vagyunk elégedettek a fogainkkal.

Ugyanakkor, ha rendezettek a fogaink, sajnos akkor is találkozhatunk egy-két problémával. A leggyakoribb fogászati problémák közé tartozik a fogszuvasodás, fogérzékenység, fogínygyulladás vagy a rossz szájszag. Ezek mind elkerülhetők, ha félévente egyszer ellátogatunk a fogorvosunkhoz, hiszen ilyenkor kiderülhetnek a láthatatlan problémák is, ezzel megelőzve a nagyobb bajt.


Forrás: Martin Slavoljubovski, Pixabay

Na de mit tehetünk mi, hogy egészséges fogsorunk legyen?

Kerüljük a túlzott kávéfogyasztást, hiszen az elszínezheti a fogainkat. Mellőzzük a cukros finomságokat és a savas ételeket, hiszen ezek mind lerakódhatnak a fogzománcon, így okozhat fogínygyulladást vagy akár fogszuvasodást is.

És természetesen a rendszeres és helyes fogmosás is elengedhetetlen a szép mosolyért és az egészséges fogsorért. Na de hogyan kell helyesen fogat mosni? És valóban létezik fogmosás-függőség? Ezeket is kiderítjük a ma este az Én vagyok itt!-ben!

ÉN VAGYOK ITT! MA 21.05 M2 PETŐFI TV

Borítókép: Terri Cnudde, Pixabay