Most szól:
Vezeti:
×
2020.09.15 Kedd . 08:52

Hangya-scifi - a fantasztikus valóság

Az agyunk és az immunrendszerünk titkainak kulcsa a hangyakolóniákban van - mondja a magyar hangyakutató. Csősz Sándor scifibe illő kutatására már külföldön is felfigyeltek.Ma este elmeséli, mi a közös a hangyák és az agysejtek kommunikációjában. Én Vagyok Itt! 21:05, M2 Petőfi Tv!

Földi idegenek címmel írt könyvet hangyakutatásairól Csősz Sándor biológus. Közel 30 éve él a hangyakolóniák mikrovilágában - és rendkívül érdekes felfedezésekre bukkant. Az meglepő,de ismert, hogy pl. egy nőstény hangya élete egyetlen nászrepülése során 2-3 millió hímivarsejtet is képes begyűjteni - és aztán akár 15-20 éven át hozza világra az utódokat, vagy hogy még nálunk is él olyan faj, amelynek nőstényei képesek még megtermékenyítés nélküli petékből is, szűznemzéssel, egyedeket nevelni. De Csősz Sándor nem állt meg a meglévő ismeretek redszerezésénél.


Image-by-Nghang-Vũ-from-Pixabay

A világban kutatgatva  felfedezett 70 új hangyafajt - és rájött valami roppant érdekesre a hangyák kommunikációjának vizsgálata közben. A hangyák kémiai anyagokkal kommunikálnak (feromonok, több, mint tízéle) - az idegsejtek pedig neurotranszmitterekkel (mint pl adrenailn, dopamin, szerotonin). Vajon hol a közös pont a kommunikációban?


Image-by-Ronny-Overhate-from-Pixabay

És vajon mi köze a hangyakolóniák védekező mechanizmusának az emberi immunrendszer működéséhez?


Image-by-FRANCO-PATRIZIA-from-Pixabay

Nézd meg az Én Vagyok Itt!-et és ismerd meg Csősz Sándorral a hangyák világát - amelyből sok, az emberi test működését is érthetőbbé tevő következtetés is levonható....

Én Vagyok Itt! ma este 21.05, M2 Petőfi Tv!