Most szól:
Vezeti:
2020.09.16 Szerda . 14:18

Kövesd a Lilaruhás nőt!

Életre kel Szinyei Merse Pál legismertebb festményalakja - és követésével részese lehetsz az ősz egyik legizgalmasabb programsorozatának! Minden tudnivaló a Műtárgyak Éjszakájáról ma este az Én Vagyok Itt!-ben 21:05-től az M2 Petőfi tv-n!

Negyedik alkalommal rendezik meg a Műtárgyak Éjszakáját - szeptember 17-19 közt 50 helyszínen 100 különböző program várja a látogatókat! Nemcsak kiállításokkal, hanem filmvetítéssel, online előadásokkal, valamint műterem-, és műhelylátogatásokkal is készülnek. Az esemény nagykövete Szinyei Merse Pál legismertebb alkotása, a Lilaruhás nő - vagyis az őt megelevenítő modell, aki elkalauzol minket a műtárgyak világában.

 

A magyar Mona Lisaként szokták emlegetni a festményt, amelynek modellje  Szinyei felesége, Probstner Zsófia volt. A kép érdekessége, hogy egy műteremben készült - a hátteret a művész képzelőerejének köszönhetjük. Emiatt ugyan rengeteg kritika érte a festőt, de a közönség tetszését mégis elnyerte és még mind a mai napig nagy népszerűségnek örvend. Kevés olyan festmény létezik, amelyet címe alapján rögtön fel tudunk idézni: a Lilaruhás nő pedig pont ezek közé tartozik.

 

Na de térjünk is rá a programokra!

A kortárs művészet rajongói találkozhatnak a kedvenceikkel, hiszen többek között Barakonyi Zsombor, Gáspár György, Majoros Áron és Korodi Zsuzsanna is részt vesz az eseményeken. Most olyan helyekre is ellátogathatunk, mint pl. a Budapest Art Factory, vagy a Fiatal Képzőművészek Stúdiója. Workshopokból sem lesz hiány: kipróbálhatjuk a porcelánfestést, a fejdíszkészítést és még a fotókidolgozást is! 

A szokásokhoz híven számtalan múzeumban és galériában tartanak tárlatvezetéseket: a Magyar Nemzeti Galéria, a Hegyvidék Galéria, a Várfok Galéria, a Virág Judit Galéria, a Szépművészeti Múzeum, a Kassák Múzeum, a Vasarely Múzeum, az Óbudai Múzeum és a Budapest Történeti Múzeum is részt vesz a programsorozaton. Idén új helyszínnek számít a Ráth György-villa, ahol a szecesszió lesz a középpontban. A MET Galéria kortárs témákkal foglalkozik: digitális újítások és alkotások lesznek a terítéken!

 

A szervezők számára fontos, hogy a programok mindenki számára elérhetőek legyenek, ezért emelik ki, hogy a fogyatékkal élő emberek számára elérhetővé teszik a művészeti élményt. Számukra élmény alapú foglalkozásokkal készülnek a Műcsarnokban, a Szépművészeti Múzeumban, az Arte Galéria és Aukciós Irodában és a Múzeumkertben.

Azokra is gondoltak, akik nem tudnak személyesen részt venni a programokon, nekik  online előadásokat is szerveznek. Olyan érdekes témák közül válogathatunk, mint a kortárs ékszerek mesterei, a Feszty-körkép, Frida Kahlo vagy az ötvösművész, Fabergé titkai.

És egy nagyon izgalmas programon is van lehetőségünk részt venni: átélhetjük mi is személyesen a licitcsaták hangulatát! Szeptember 17-én tartja a 185. árverését a Műgyűjtők háza! Az aukciós tárgyak online is megtekinthetők itt.

A részletes programokért ide, a fogyatékkal élők számára szervezett programokért ide kattints! Az otthonról nézhető online előadásokat pedig itt találod.

Az Én Vayok Itt!  ma esti adásában Szabó Andrea, a Műtárgyak Éjszakájának projektmendzsere mondja a részleteket!

ÉN VAGYOK ITT! MA 21.05 M2 PETŐFI TV

Borítókép: Műtárgy.com Facebook