Most szól:
Vezeti:
×
2020.09.19 Szombat . 11:21

Magyar asztrofotósok dupla győzelme a nemzetközi versenyen!

Dupla magyar siker az egyik legnívósabb nemzetközi asztrofotós pályázaton, az Insight Investment Astronomy Photographer of the Year-en! A két kategória-díjazott:Tóth Bence és Schmall Rafael - és a tavalyi abszolút győztes, Francsics László az Én Vagyok itt!-ben 21.05-től az M2 Petőfi tv-n!

Több, mint 5000 kép közül választották ki a legjobbakat az Insight Investment Astronomy Photographer of the Year-en. A magyar asztrofotósok már régóta jegyzettek a nemzetközi szcénában, így nem véletlen, hogy ketten is díjat nyertek. A verseny abszolút győztese  tavaly Francsics László lett - és idén már zsűritagként vett részt a pályázaton.


Francsics László: Into the shadow

Francsics László fotós, építészmérnök. Magyar Asztrofotósok Egyesület egyik alapítója és elnöke. Tavaly ő lett a világ legjobb asztrofotósa, idén pedig már rajta múlt, hogy ki kapja meg ezt a címet. 2019-ben az Insight Astronomy legfontosabb díját nyerte meg Into the shadow című képével, amelyen a januári holdfogyatkozást mutatta be 35 fázisban.

Na de nézzük az idei díjazottakat is!


Tóth Bence: Hullámok

Tóth Bence még csak 2019 óta készít asztrofotókat, idén pedig már meg is nyerte a Sir Patrick Moore-díjat, vagyis a Legjobb újoncnak járó első helyezést a mélyég-objektumos képével. A képen a Kaliforniai-köd központi része látható. Ez egy hidrogénből álló felhő, amely 1000 fényév távolságra található a Földtől.


Tóth Bence: Varázsló-köd

Augusztusban szintén egy emissziós ködöt, a Varázsló-ködöt ábrázoló fotójával is nyert: a Magyar Asztrofotósok Egyesülete a Hónap képének választotta meg.


Schmall Rafael: A technológia börtönében

Schmall Rafael, a másik kategóriagyőztes már 2014 óta készít asztrofotókat. Idén az Ember és a Világűr kategóriát nyerte meg a Technológia börtönében című fotójával. Francsics szerint Rafael képe a Starling átvonulásáról nagyon aktuális, a fotó kompozíciója letisztult és egyértelmű. A kép érdekessége, hogy 5 darab 2,5 perces képből áll össze, az elsuhanó műholdak a hosszú expozíciós idő miatt csíkoknak látszódnak. ’Fotóm így egy elrettentő példa lett arra, hogy mivé válhat a sokmilliárd dolláros, tudományos célra épített távcsövek látómezeje a jövőben.’ – fogalmazott Schmall.

A járványhelyzet miatt idén az eredményeket online hirdették ki szeptember 10-én, itt Te is megtekintheted a közvetítést.

Vajon mi ihlette a győztesek képeit és hogyan készültek? Milyen érzés volt idén Francsics Lászlónak zsűritagként részt venni a versenyen?

Válaszok Az Én Vagyok Itt! ma esti adásában Tóth Bencétől, Schmall Rafaeltől és Francsics Lászlótól! 

További témáink még: megismerjük a Csodacsoport Alapítványt, az ország egyetlen jótékonysági licit oldalát! A bakelitek reneszánszukat élik - ne maradj le az év legnagyobb lemezbörzéjéről! Dósa Szelina új klipjét is megmutatjuk, mely a Kitisztul címet kapta!

ÉN VAGYOK ITT! MA 21.05 M2 PETŐFI TV

Címlapkép: Schmall Rafael Facebook