Most szól:
Vezeti:
×
2020.09.21 Hétfő . 14:00

Koncentrálási nehézségek? - Segít a Pomodoro-technika!

Neked is gondot okoz, hogy munkavégzés vagy tanulás közben hosszú órákon keresztül jól tudj koncentrálni? Egy olyan technikát mutatunk be, amelyet pont erre találtak ki! Pofonegyszerű elsajátítani és meglepően növeli a hatékonyságot. Somlyai-Sipos Szilvia karriertanácsadó segít az Én Vagyok Itt!-ben 21.05-től az M2 Petőfi tv-n!

A pomodoro egy időgazdálkodási módszer, az olasz Francesco Cirillo alkotta meg a ’80-as években. A pomodoro a nevét a paradicsom alakú konyhai időmérőről kapta, hiszen a technika titka a kimért időben rejlik.


Forrás: Lifehack

Na de hogyan működik?

A módszer végtelenül egyszerű: 25 percen keresztül csak egy dologgal szabad foglalkoznunk, csak arra koncentrálunk, közben minden mást figyelmen kívül kell hagynunk. Miért pont ennyi ideig? Azért, mert ez nem túl sok ahhoz, hogy az agy egyfolytában egy dologra koncentráljon, és nem is túl kevés ahhoz, hogy haladjunk vele.

 

 

Mit is kell tehát tennünk?

Először meghatározzuk, hogy mivel szeretnénk foglalkozni. Lehet tanulás és munka is, a módszer mindkét esetben ugyanolyan jól működik a technika.

Keressünk egy időmérő eszközt, ez lehet konyhai is, de a telefonunk is van stopperóra. Fontos, hogy némítsuk le, vagy állítsuk repülőgép üzemmódra a telefonunkat, hogy senki és semmi nem tudja megszakítani a folyamatot.

Indítsuk el a 25 percet. Ez idő alatt csak az adott feladatunkra koncentráljunk!

Ha letelt az idő, akkor tartsunk 5 perc szünetet! Ez segít feltöltődni, ebben az időben nyugodtan megnézhetjük az értesítéseinket, átpörgethetjük a közösségi média felületeinket, szusszanhatunk egyet.

A szünet után folytathatjuk az újabb 25 percet. A harmadik koncentrációs időszak után érdemes egy nagyobb, 30 perces szünetet tartani. Ezután ugyanúgy folytathatjuk a pomodoro technikát addig, amíg nem végzünk.

A módszer lényege tehát, hogy ha nem multitaskolunk, akkor sokkal jobban tudunk haladni, hiszen ’csak’ egy dologra kell összpontosítanunk, de arra nagyon. A különböző dolgok közötti váltással csak az időnket pazaroljuk.

Na de hogyan tud a pomodoro-technika a home officeban működni? Mit csináljunk a szünetekben? Belefér egy kis házimunka is, vagy az már túlságosan kizökkent minket?

Válaszok az Én Vagyok Itt! adásában Somlyai-Sipos Szilvia karrier coachtól!

 

Címlapkép: Obpia30, Pixabay