Most szól:
Vezeti:
×
2020.09.26 Szombat . 10:37

Tyúk vagy a tojás? - nyelv és gondolkodás

Mi volt előbb? A nyelv szerkezete formálja a logikánkat vagy a logikánk struktúrája határozza meg a nyelvet? Aczél Petra nyelvész az Én Vagyok Itt!-ben! M2 Petőfi TV, 21:05.

Annyi ember vagy, ahány nyelven beszélsz - tartja a mondás. De mi az igazság? Nyelvészek régóta vizáznak a grammatika tyúk-vagy-a-tojás kérdésén. Vajon a nyelv struktúrálja a gondolkodást - vagy a gondolkodás alakítja a nyelvet?


image by Наталия Когут from Pixabay

És mi a  helyzet a részletekkel: vajon ha nőnem hímnem és semlegesnem van a nyelvben, az eltérő gondolkodást sejtet a nemekkel kapcsolatban?  És miért van több szavunk egy-egy tárgyra vagy jelenségre, míg másokra kevesebb, mint más nyelvekben? másképp szeret az, akinek külön szava van a szeretetre és a szerelemre - vagy it's the same: love?


Image by Karen Warfel from Pixabay

 

Az Én Vagyok Itt!-ben ma este megismerkedhetsz az érvekkel pro és kontra - Aczél Petra nyelvész segítségével!

Én vagyok Itt! - M2 Petőfi Tv, 21:05.

További témáink még: Marinált sült muflontól a hibrid pizza-burgerekig – Mi is ott voltunk az év utolsó Food Truck Show-ján . Jelen lenni egymás számára – Bemutatjuk egy rendhagyó baba-mama közösség egy napját, ahol a nők, ha közösséggé kovácsolódnak, hatalmas segítséget jelenthetnek egymásnak. Trianoni emlék egy táncprodukció segítségével – A Petőfi TV riportere, Kupec Zsolti a saját tánccsoportjának kulisszái mögé vezet bennünket.