Most szól:
Vezeti:
×
2020.09.24 Csütörtök . 09:34

Áriázó ürge és mohó lunda - A világ legviccesebb állatfotóinak versenyén

Magyar sikerek a nemzetközi The Comedy Wildlife Photography Awardson! Két magyar fotós is fináléba került, nézzük meg, hogy ők milyen vicces képekkel neveztek be! Scheeff Krisztinával és Kránitz Rolanddal beszélgetünk a ma esti Én Vagyok Itt!-ben 21.05-től az M2 Petőfi tv-n!

A The Comedy Wildlife Photography Awards fotópályázatot egyészt természetvédelmi, másrészt szórakoztató céllal hozták létre. Mennyivel jobb cuki és vicces képekkel felhívni az emberek figyelmét a természetvédelmi problémákra és arra, hogy mi is aktívan vegyünk részt benne. Tippeket is adnak, hogy a hétköznapokon mi mit tudunk tenni a környezetünk megóvása érdekében: tudatosabban vásároljunk, ne pazaroljunk vizet, utazzunk tömegközlekedéssel. A versenynek tehát nagyon fontos üzenete is van, nemcsak a vicces képekről szól.

A világ minden tájáról érkeztek képek, és a több ezer fotó közül két magyar fotós képe is bekerült a 44-be! A szakmai zsűrin és a közönségen is múlik, hogy ki fogja megnyerni a versenyt. A nyertes fotót október 22-én fogják kihirdetni, izgatottan várjuk!

Az esély megvan a győzelemre, hiszen ezen a pályázaton 2017-ben Kércz Tibor lett az abszolútgyőztes a „Segítség!” című fotójával, amely kuvikfiókákról készült. Ezzel egyébként a Csodálatos internetes portfólió díjat is megnyerte.

Na de nézzük is az idei döntőbe jutott képeket!

Kránitz Roland autodidakta módon tanulta a fényképezést, és már 5 éve foglalkozik komolyabban természetfotózással. A versenyre nevezett képe tényleg pont olyan, mintha az ürge az O Sole Mio-t énekelné. De nemcsak a kép vicces, hanem a története is:

„Már kora reggel kint voltunk a területen barátommal és mentorommal, és vártuk őket. Vittünk magunkkal répát, szotyit, almát, amire jöttek is. Úgy 10-15 ürge jelent meg, és sokat verekedtek az ételért. Ő, aki a képen szerepel, először szintén benne volt a buliban, csak valahogy kikerült a forgatagból és kívülről szemlélte tovább az eseményeket. Ekkor készült róla ez a fotó.” – árulta el Roland. (Forrás: Turista magazin)

Roland képére ide kattintva tudtok szavazni.

És most nézzük meg a másik esélyes versenyző, Scheeff Krisztina döntős képét!

Krisztina egyébként software mérnöki hivatását adta fel a természetfotózás kedvéért, a lundákat ábrázoló képét Skóciában készítette, ahol természetfotós túrákat is vezet. Így nyilatkozott a kép történetéről:

„A kép Skóciában készült, egy szigeten, amin emberek nem, de madárból annál több él, köztük sok lunda is. A lundák szupergyors madarak, csodálatos úszók, és még gyorsabban repülnek. Két órát voltunk a szigeten és figyeltük, fotóztuk őket, ahogy a rengeteg hallal megérkezve leszállnak és eltűnnek az odúban, ahol a lundafiókák voltak. Már épp jöttünk volna el, és már el is pakoltam a fényképezőgépemet, amikor a képen látható lunda leszállt ezzel a sok hallal a csőrében és csak ott állt. A Lunda nézett rám, én a lundára, a még ottmaradt turisták a lundára és rám, akiknek a szemében ezt láttam: Na mi van? Lefényképezed, vagy mi lesz?” (Forrás: Turista magazin)

A vicces lundákról készült képre ide kattintva tudtok szavazni.

De mi kell egy jó kép elkészültéhez? Teljesen random is születhetnek szép fotók? Vajon van kedvenc témájuk? Mi inspirálja őket?

Válaszok Az Én Vagyok Itt! ma esti adásában Scheeff Krisztinától és Kránitz Rolandtól!

További témáink még: Pók, sültkrumpli hallal, hot-dog és ifjú pár a menyegzőn – A hetedik corgi terelőnapon és olimpián egyértelműen a jelmezes bemutató volt a legnépszerűbb versenyszám! 5 díjat is elhoztak az ÉTER fesztiválról – Bemutatkozik egy feltörekvő banda, a PROVE! Magyar népmesék, kelta történetek és még rovarok is láthatók a csempéken – Borzók Anikó keramikus műhelyében is jártunk! Egyedül – nálunk láthatjátok először a Richie and the Mops új videóklipjét!

Címlapkép: Kércz Tibor: Segítség!