Most szól:
Vezeti:
2020.10.25. Vasárnap 12:57

A Filmklubban: : Kvíz show

Herbert Stempel, az amerikai tévétörténet egyik legnagyobb botrányának kirobbantója idén nyáron hunyt el. A Twenty-One kvíz-show játékosaként borított: az ötvenes években leleplezte a csalást, amelyben részt kellett vennie a tévés vetélkedő kedvéért. Nagyon magas IQ-jú játékos volt, de nem volt elég népszerű - így ki kellett esnie.... Történetéről Robert Redford forgatott filmet John Turturro-val és Ralph Fiennes-szal. A Kvíz-show - és a mai vetélkedők kulisszatitkai - a Filmklubban! Ma este 21.05-től az M2 Petőfi Tv-n!

Idén júniusban meghalt Herbert Stempel, az ötvenes évek amerikai televíziós botrányának kirobbantója, akit a Filmklub filmjében John Turturro alakít.

A férfi neve az Egyesült Államokban az ötvenes években vált ismertté, miután eleinte mindent megnyert, majd váratlanul kiesett a Twenty-One című műveltségi vetélkedőben - végül segített felgöngyölíteni a műsor körüli csalás-sorozatot.

A készítők ugyanis manipulálták a játékot: az általuk továbbjuttatni kívánt játékosokkal a helyes válaszokat is előre tudatták - míg a másik saját IQ-ból kapaszkodhatott - már amíg tudott...

Stempel IQ-ja igen magas volt, így nem volt szüksége a segítségre – a nézők körében azonban nem volt olyan népszerű, ezért egy idő után ellenfelének segítettek, hogy lecserélhessék a képernyőn jobban mutató Charles Van Dorenre.

Stempel sztoriját először csak egy sértett vesztes kitalációjának hitték, de aztán bizonyítékokat találtak, és az ügyből hatalmas botrány lett, az amerikai nézők bizalma egy időre meg is rendült a műveltségi vetélkedőkben...

A történetről 1994-ben Robert Redford forgatott filmet Kvíz Show címmel, és igazi sztárparádéval: Van Dorent Ralph Fiennes játssza,  Stempelt pedig John Turturro.

A film után a Filmklubban Galán Gézának a Magyarország, szeretlek! című kvízműsor házigazdái : Rátonyi Krisztina és Szente Vajk mesélnek élményeikről - arról, hogy mitől lesz jó egy kvízműsor, mitől lesz valaki jó játékos, és hogy ők mennyire tartották kihívásnak azt, hogy egy műveltségi vetélkedőt vezessenek.

Filmklub, vasárnap este 21.05, M2 Petőfi Tv!