Most szól:
Vezeti:
2020.11.01. Vasárnap 09:46

A Filmklubban: Rém hangosan és irtó közel

Tom Hanks, Sandra Bullock, James Gandofini és Max von Sydow a Filmklub filmjében! A vasárnapi Filmklub-film, a Rém hangosan és irtó közel a szeptember 11-i terrortámadás 10. évfordulójárn tett kísérletet arra, hogy bemutassa: hogyan lehet feldolgozni egy édesapa halálát. A sztárok fergeteges játéka egészen közel hozza az érzelmeket - és a film mondanivalója még napokkal megnézése után is dolgozik a lelkünkben. Fogadtatása épp ezért rendkívül megosztó volt a bemutató idején.... nézd meg a Filmklubban, miért! Vasárnap 21.05, M2 Petőfi Tv!

A sztárparádét fevonultató film a szeptember 11-i terrortámadás 10. évfordulójára készült - és egy kisfiú szemszögéből, meglepő fordulatok során át mutatja be, hogyan lehet feldolgozni egy hozzátartozó elvesztését értelmileg és érzelmileg.

A történet:

Oskar  tizenegy éves, szokatlanul érett és érzékeny fiú. A 2001. szeptember 11-i New York-i terrortámadásban veszítette el az édesapját. Az apja holmijai közt talál egy kulcsot, és mivel úgy véli, hogy ez egyfajta üzenet tőle, elhatározza, hogy megkeresi a hozzá illő zárat.

Miközben a a várost járva kutakodik, sokféle emberrel találkozik, és kezdi felfedezni a hiányzó apjához fűződő láthatatlan szálakat, valamint a zajos, idegen és veszélyes világot, ami körülveszi.

A filmet 2012-ben a legjobb film kategóriában Oscarra jelölték, Max von Sydow pedig legjobb réfri mellékszereplőként kapott jelölést.

A film megosztó volt: a kritikusok szerint vagy szeretni, vagy utálni lehetett - de közömbösen senkit nem hagyott.

Hogy miért? Közeli hozzátartozónk elvesztése közös élmény - függetlenül attól, milyen körülmények közt vesztettük el szerettünket.

Galán Géza Vikár Erzsébet metálhigiénés szakember és gyászfeldolgozás módszer-specialistával beszélget erről. Erzsébet maga saját édesapja elvesztésén át - 24 éves volt ekkor  - értette meg és élte meg a gyász stádiumait. Azt mondja, éveken át haragudott mindenre és mindenkire, még az apjára és önmagára is. 11 évig tartott, míg megbocsátott és megtalálta önmagát - és azóta  másoknak is segít:  jogász-pályáját feladva gyásztanácsadó lett....vajon hogyan vehetsz részt abban, hogy valaki feldolgozza a feldolgozhatatlant?

Filmklub, vasárnap, M2 Petőfi Tv, 21:05.