Most szól:
Vezeti:
×
2020.11.12 Csütörtök . 21:53

A Filmklubban: Nővér

Lent köd, homály és kilátástalanság - fent napsütés, gazdagok és szabadság. Milyen az élet egy síparadicsomban - nem gazdag turistaként, ahnem szegény rezidensként? És mennyire kínál könnyű kitörési lehetőséget pl. a lopás? Egy bűnözés útjára csábuló gyerek története a Filmklub filmjében - és a javítóintézeti gyerekek esélyei a társadalomba visszatérésre egy rendkívül érdekes beszélgetésben! Filmklub, vasárnap, 21.05, M2 Petőfi Tv.

Svájc, luxus síparadicsom, szikrázó napsütés. A 12 éves Simon (Kacey Mottet Klein) az alatta lévő sötét, sivár, ködös völgyben, az ipari városrészben él munkanélküli nővérével Louise-szal. (Léa Seydoux).

 

A kissrác egy jobb élet reményében mindennap felmegy a felvonóval a fényűző sí-világba, hogy a gazdag turistáktól sífelszerelést lopjon, majd szerzeményeit a helyi gyerekeknek adja el.

Amikor egy minden hájjal megkent vendégmunkás (Martin Compston) partnerévé válik ebben, a felvonón tett utazásai beláthatatlanul veszélyessé válnak a kis tolvaj számára. Eközben nővérével való kapcsolata is válságba kerül, ezért Simon fent egy gyerekeivel odalátogató gazdag angol nő (Gillian Anderson) társaságától reméli a menedéket. Eközben van valami, amit még csak nem is sejtünk Simon hideg és szívtelennek tűnő nővéréről...

 

A filmről:

Ursula Meier, a rendező gondolatai a filmhez: A Nővér egy olyan gyerek története, aki feljebb akar jutni a világban, a szó minden jelentésében: fizikai, társadalmi és pénzügyi szempontból is el szeretne szakadni jelenlegi helyzetétől. Míg a lenti világ csak sivárságból, sárból és ködből áll - mind szó szerinti és átvitt értelemben is -, addig a csúcson várnak az élvezetek: napsütés, makulátlan hó, pénz, csillogás.

Simon fontosnak érzi ott magát - miközben a lopott síszemüveg  ölcsönözte jótékony ismeretlenségbe burkolódzhat. Olyan, mintha egy színpadon lenne: szerepet játszik, kialakít magának egy világot gazdag szülőkkel, reflektorfénnyel. Tulajdonképpen jelmezt visel. Lent Simonnak apró szerep jut, amit panaszkodás nélkül elfogad. Tisztában van vele, hogy ha Louise mellett van, az is sokkal jobb, mintha egyedül lenne. A film során Simon e két világ között vándorol, keresi az igazi helyét. Felvonós utazásai adják a film lüktetését.

A Nővér egy olyan gyerek története, aki feljebb akar jutni a világban, a szó minden jelentésében: fizikai, társadalmi és pénzügyi szempontból is el szeretne szakadni jelenlegi helyzetétől.

Galán Géza vendége  sokat tud a lentről érkező gyerekek világáról.  Juhász Péter Pál olyan gyerekek világába enged nekünk bepillantást, amelyből a szabaduláshoz az utolsó esélyt sokszor már csak a javítóintézet adhatja meg.  Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Budapesti Javítóintézete igazgatójként gyakran találkozik olyan fiatalokkal, akiknél a családban természetes, ha egy-egy családtag épp börtönben ül - de nem csak ezek a gyerekek botlanak...Mi a szerepe a családnak, a szülőknek és a tágabb környezetnek abban, ha egy gyerek a törvényn kívüli élet irányába indul el - és hogyan segíthetünk neki a visszatérésben?

Filmklub, vasárnap este 21.05, M2 Petőfi Tv!