Most szól:
Vezeti:
×
2020.11.14 Szombat . 11:32

Nők a zeneiparban

Tehetséges, okos, szép és önmagukat jól menedzselő nők - a zeneiparban is egyre többen vannak. És vajon másképp kell viselkedniük, dolgozniuk ahhoz, hogy érvényesüljenek, mint a férfiaknak? Mennyire nehezített pálya a zenei karrier a nőknek ma Magyarországon - és mi a helyzet külföldön? Rúzsa Magdi menedzsere Szovják Bea, és Ferenczi Szoni, a Skeemers énekese mesélnek ma este az Én Vagyok Itt!-ben. Én Vagyok Itt!, M2 Petőfi Tv, 21:05!

A zeneiparban egyre több a nő  - de a női dalszerzők, szövegírók, menedzserek aránya, még mindig jóval 50% alatt van. Vajon miért? Szovják Bea 22 év tapasztalattal a háta mögött már elég árnyaltan látja a képet. Rúzsa Magdival Magdi karrierje kezdetétől együtt dolgoznak. Vajon már akkor kell tervezni, mikor még csak egy vagy a sok jelentkező közül a tehetségkutatóban? Mikor kezdődik a karrierépítés?

Rúzsa Magdi egy interjúban tavaly azt mondta, hogy a folyamatos tanulás és munka az, ami a sikert meghozza.

"Nekem is voltak olyan időszakaim, amikor a rádiók nem játszották a dalaimat, és egyáltalán nem ment minden könnyedén. De azt gondolom, hogy ilyenkor kell az, hogy ember nem torpan meg, hanem kőkeményen dolgozik, közben ezeregy helyről tanul és figyel, hogy hogyan fejlődhetne. Én azt is megígértem magamnak, hogy mindig tanulni fogok, kutakodni – mert ezt a szakmát nem lehet másképp csinálni. Ha nem tanulsz és fejlődsz, akkor hamar holtpontra jutsz. És ha csak tépelődsz, hogy „jaj, mi lehet a baj”, akkor hipp-hopp eltelik pár év, és mehetsz is a süllyesztőbe."

Vajon hogy éled meg az egyszer-fent-egyszer-lent érzésést úgy, hyog ebből még profitálj is: Hogyan ugrották át ezeket az akadályokat együtt? És mit kell másképp csinálnia egy nőnek, mint egy férfinak? Esetleg mennyivel kell keményebben dolgoznia - ha nem akarja, hogy széphangú,széparcú egydalos énekesnőként végezze? Menniyre neheztett pálya, hogy női menedzserként állt a kezdő énekesnő mellé? Hogyan építették fel Magdiból, a kishegyesi nővérkéből az a nagyformátumú sztárt, akinek köszönhetően ma már mindannyian tudjuk mát, hogy hol van Kishegyes a Vajdasában?

Ferenczi Szoni a Skeemers énekese - de nem csak énekese, hanem frontembere, szövegírója és a marketingért is ő felel. Így több szegmensből lát rá a zeneiparra. Vajon mi lehet az oka szerinte annak, hogy itthon még mindig csak miden ötödik szövegíró nő? És mik azok az extra kihívások, amelyekkel egy nőnek meg kell küzdenie ha érvényesülni akar az ipar döntően még mindig férfivilágában? Hogyan tudott a Skeemers ismertté válni itthon - és mi a stratégia a külföldi karrier-építéshez?

Válaszok ma este Szovják Beától és Ferenczi Szonjától az Én Vagyok Itt!-ben!

Én vagyok Itt!, M2 Petőfi Tv, 21:05!

További témáink még:  600 éves a faj, de néhány éve újra divatba jöttek – megmutatjuk milyenek is azok a wallisi feketeorrú juhok! Világrekord saját készítésű repülőgéppel – Ismerjétek meg Dolhai Krisztiánt, aki maga építette meg a repülőjét -  és a rekord kedvéért még 10 kilótól is megszabadult.Fehér babák – Cseh Tamás és Bereményi Géza közös alkotását gondolta újra a Folkfonics zenekar.