Most szól:
Vezeti:
×
2020.11.22 Vasárnap . 11:17

A Filmklubban: Srác a biciklivel

A vasárnapi Filmklubban a 2011-es Cannes-i Filmfesztivál nagydíját elnyert belga dráma. Egy 11 éves fiú története, aki – bár szülei gyermekotthonba adták - megszállottan próbálja felvenni a kapcsolatot édesapjával. A film után Galán Géza a Fészek Alapítvány munkatársaival beszélget, akik számára misszió a gyerekek boldog családba juttatása, és mindent tudnak az örökbefogadásról. Filmklub, M2 Petőfi Tv, vasárnap 21:05.

A Srác a biciklivel  a Dardenne-testvérek roppant érdekes, kézikamerával forgatott, dokmentarista sítlusban rögzített fikciós filmje. A dogma -iskola filmeseihez hasonlóan csak természetes fényeket alkalmaznak az egész filmben, de - többi filmjüktől eltérően - ebben már filmzenét is használnak a dramaturgiai intenzitás fokozására.

Jean-Pierre Dardenne és Luc Dardenne jelentékeny dokumentumfilmes gyakorlatot tudhat háta mögött mire eljutottak a fikcióig:  a Liège-körüli iparvidék vigasztalan munkásairól regélő filmjeiket a legnevesebb francia filmhagyományok folytatóiként fogadta a kritika. Ezek után tértek át a fikciós filmekre.  A Srác a biciklivel fődíjatnyert Cannes-ban, jelölték a legjobb nemangol nyelvű film kategóriában Golden Globe-ra és több kategóriában is jelöltként versenyzett az Európai Filmdíjért. 

 

A történet:

 A 11 éves Cyril Catoul igazi rossz gyerek: makacs, agresszív és felelőtlen. Apja megelégelve eddigi életét a fiút gyermekotthonba dugja, és egy másik városba költözik. Cyril miután rájön, hogy nem ideiglenesen került oda, biciklijével apja keresésére indul. Eleinte nem hajlandó elfogadni a tényt, hogy magára hagyták, makacsul ragaszkodik ahhoz a forgatókönyvhöz, hogy félreértésről van szó. Véletlenül összeismerkedik egy harmincas éveiben járó fodrásszal, Samanthával, aki megengedi, hogy a hétvégéket vele töltse és segít neki megtalálni a válaszokat, még ha azok olykor fájdalmasak is.

A Filmklubban a film után Galán Géza vendége  Katona Andrea, a Fészek Alapítvány vezetője és Sulyok Eszter, az Alapítvány pszichológusa.  Andrea és Eszter missziója, hogy az Alapítványon keresztül minél több gyereknek adhassanak boldog családi életet. A kívülállóknak mindez egy végeláthatatlan folyamat. De most segítünkhogy ne legyen az. Vajon mi a jobb: a nyílt, vagy a titkos örökbefogadás? Milyen procedúrán kell keresztülmennie annak, aki gyermeket szeretne örökbefogadni? Hogyan lehet felkészülni erre?

Filmklub, M2 Petőfi Tv,  vasárnap este 21:05.