Most szól:
Vezeti:
×
2020.11.28 Szombat . 12:28

A Filmklubban: Tenger és föld között

Egy édesanya, aki valóra szeretné váltani fia álmait még akkor is, ha fia ágyhoz kötve éli az életét. A vasárnapi Filmklubban a Tenger és föld között című, többszörös díjnyertes kolumbiai dráma, a film után pedig egy fantasztikus beszélgetés: Galán Géza vendége Vitéz István, a kerekesszékes extrémsport, a WCMX hazai prófétája. Filmklub, vasárnap, M2 Petőfi Tv, 21.05.

Carlos del Castillo elsőfilmes rendezőként lete meg a  függetlenfilmes világot a Tenger és Föld között-tel 2016-ban. Annyira, hogy a Sundance Filmfesztivál 2016-os elsőfilmes közönségdíját hozta el,  a két főszerepő pedig ( Vicky Hernández, Manolo Cruz ) a Stony Brook Film Fesztiválon a zsűri különdíját kapta.

A film története:

A 28 éves Alberto mindig arról álmodott, hogy a Karib-tenger mellett fog élni. Így is lett, azonban a betegsége ágyhoz köti, az anyja, Rosa védelmezi és ápolja.

Alberto fanyar humora és kreativitása ad nekik erőt ahhoz, hogy elviseljék a nehézségeket, és kedvüket leljék a szomszédjuk, Gizelle társaságában. Az élet, amit a férfi elképzelt, olyan közel van, mégis elérhetetlen számára, mint a tenger, amit nap, mint nap lát az ágyából. Rosa szeretné valóra váltani fia álmát...

A film után a Filmklubban Galán Géza vendége Vitéz István aki a kerekesszékes extrémsport népszerűsítésén dolgozik Magyarországon. Nem tudod mi az? Nem vagy egyedül....István is két motorosbalesete után talált rá az az ötszörös WCMX- világbajnok Aaron „Wheelz” Fotheringham történetére.

Maga István lakatosként dolgozott Dél-Franciaországban, szenvedélye volt a motorozás. 2008-ban azonban motorbalesetet szenvedett, aminek következtében elveszítette az egyik lábát. hamarosan megtanult műlábbal is motorozni , de 2018-ban egy második baleset után bal lábát is amputálni kellett. Ez után talált ráa  BMX- rámpán végezhető abrokatikus mutatványokat magában foglaló kerekesszékes extrémsportra, a Wheelchair MX-re. Emellett pedig feltalált egy palacsintakészítő gépet, amellyel 200 palacsintát tud lesütni 1 óra alatt... István története reményt adhat sorstársaknak - és István maga pedig segít, ahol tud. Palacsintáival most pl. speciáls kézzel is hajtható fekvőbringára gyűjt egy mellkastól lefelé lebénult kecskeméti barátja számára - de kürtőskalács-sütéssel támogatott már beteg gyerekeket is. Vajon miből merít ennyi erőt? Kiderül a beszélgetésből!

Filmklub, vasárnap, M2 Petőfi Tv, 21.05.