Most szól:
Vezeti:
2022.03.21. Hétfő 11:22

Piano Day 2022- újra élőben az A38-on!

A járvány után végre élő koncerttel: Vaghy lemezbemutatóval, a Wave of Sounddal, a konkoi-jal és a prágai badfocussal ünnepli az idei Piano Day-t az A38! Légy részese az ünnepnek Te is! Piano Day 2022 -Vaghy - lemezbemutató koncert, badfocus (CZ), Wave of Sound, konkoi. A38, koncertterem, március 24, 20:30. 

88. A zongora billentyűinek száma - és a Piano Day napja. A mozgalom résztvevői az év 88.napját zongoraközpontú koncertekkel ünneplik meg - ezzel is felhívva a figyelmet a klasszikus hangszer jelentőségére, a kortárs klasszikus zenei alkotókra és a hangszerkészítőkre. Nils Frahm  2015-ben egy tweet-tel indította útjára a Piano Dayt.

 

Itthon Vaghy- azaz Vághy Tamás, az Anna and the Barbies billentyűse kezdeményezte a nap megünneplését 2017-ben. Az Anna and the Barbies mellett a klasszikuszenész-oldalát is rendre fellvilllantó Vaghy többször volt a Petőfi Tv vendége. 2018-ban pl. a Hámori Session nevű projektjét mutatta be - és bejelentette: már dolgozik Minimalism c. szólólemezén is.

Vaghy ebben az interjúban még arról beszélt, hogy még 2018-ban kijön a Minimalism c. szólólemezzel is - de az élet kicsit átírta a terveket. Annyira, hogy a lemezbemutató végül ezen a héten lesz - március 24-én, a Piano Day- koncerten az A38-on. 

A különleges hangszer: az Una Corda

2019 március 29-én a Piano Day -en lehetett kipróbálni az Una Cordát - a  Klavins-manufaktúra új hangszerét.

Ennek a hangszernek az a különlegessége, hogy minden hanghoz egy húr tartozik - ettől más a hangszíne, mint a hagyományos zongorának. Vaghy és Iamyank is előszeretettel használja a hangszert, amelyet rendelésre készít Klavins - de míg Budapesten működött a manufaktúra néhány magyar művész bejárást kapott a hangszerhez.

2021-ben a covid- járvány miatt a Klavins manufaktúra Budapestről David Klavins hazájba, Lettországba vonult vissza. Iamyank egy különleges koncerttel búcsúztatta a Klavins manufaktúrát Budapesten - amelyből film és lemez készült. Az Én Vagyok Itt!-ben erről is hallhatatok:

A projektről itt írtunk bővebben.

 

Vaghy 2018-ban kezdett el dolgozni a Minimalist c. szólólemezen. Ő is még a budapesti Klavins-műhelyben vette fel a Backwash c. számot és klipet.

Az első szám megjelenése óta négy év telt el, és túl vagyunk 2 covid-karanténidőszakon is. 2020-ban és 21-ben nem volt Piano Day koncert Budapesten a járvány miatt. De idén minden más lesz! Vaghy  elkészült a Minimalism lemezzel - és most, március 24-én az A38-on mutatja be - a Piano Day 2022 koncerten

A FRISS-ben Vághy Tamás így mesélt a lemezről:

Vaghy a Piano Day-en nem lesz egyedül a színpadon: itt lesz a Wave of Sound (Csécsi Andor), a konkoi (Grócz Bence) - és a cseh badfocus (Prokop Korb) is. Nézzük sorban!

Wave of Sound

Wave of Sound Csécsi Andor projektje. A modern-klasszikus és ambient zenei stílusokon alapuló zongorakompozíciók a dalszerző szívével rezonálva merítenek inspirációt személyes emlékekből és a körülöttünk lévő természet szépségéből. A Letters for Lost Echoes 2019-ben, az Echoes c. album pedig 2020-ban jelent meg. Március 24-én a hajón a Wave of Sound új kompozíciói a Variart Ensemble kamarazenekarral kiegészülve csendülnek fel.

Konkoi
Klasszikus zenei tanulmányai után tíz évig játszott zenekarban, majd ezt követően, 2019-ben született meg Grócz Bence szólóprojektje, a konkoi. A gyakran repetitív folyamatzene csendes és lüktető hangzásvilágának váltakozása erős atmoszférát és meditatív állapotot teremt. Bence művei között egyaránt szerepelnek pianínóra és harmóniumra, illetve analóg szintetizátorra és elektromos zongorára írt darabok. Nemrégiben a FRISS!-ben mesélt is az első albumról:
badfocus
A badfocus egy prágai producer, zeneszerző és multi-instrumentalista, Prokop Korb projektje.

Zenéje bőséges hangzás-fantáziát képvisel.

Piano Day 2022 -Vaghy - lemezbemutató koncert, badfocus (CZ), Wave of Sound, konkoi. A38, koncertterem, március 24, 20:30.