Most szól:
Vezeti:
2022.06.25. Szombat 15:17

Analog Balaton - interjú

Analog Balaton koncert a PetőfiLIVE-ban - és egy különleges beszélgetés itt, a Petőfilive-on! Aba és Ákos őszintén a végigbulizott éveikről - meg persze arról, hogyan jöttek le az igazán sűrű partiéletről a húszas éveik elmúltával. Megérte-e megélni a dalokban szereplő helyzeteket és élményeket - és mi kell ahhoz, hogy most mégis jól tudd magad érezni délután kettőkor, egy teával a Duna-parton? Exkluzív interjú a Petőfilive olvasóinak. FIGYELEM! Szókimondó tartalom - nem gyerekeknek.

PetőfiLive: Egy drámatáborban találkoztatok a Balatonon, még gyerekként, de a barátság és a közös munka csak egyetem alatt kezdődött. Pontosan hogyan?

Vörös Ákos: Otthon kezdtem el zenéket csinálgatni és kiposztoltam fb-n zenekezdeményeket - ezeket látta Aba, nem értette hogy ez micsoda, és rámírt. Mondtam hogy géppel csinálom. Ő akkor akkor máshol és máshogy zenélt. Aztán lementünk együtt a próbateremükbe. És egy évre rá összeköltöztünk,

Zsuffa Aba: és jött a lejtő (nevetnek).

PetőfiLive: És mi lett az egyetemmel közben?

Aba és Ákos (harsányan nevetnek) túl jó kérdés!

Ákos: Én háromszor elkezdtem....

Aba: Én meg háromszor ugyanazt....

PetőfiLive: Milyen szakokon?

Ákos: Anglisztika, szabad bölcsészet, alkalmazott gazdaságtan....(nevetés)

Petőfi Live: Széles spektrumot lefedtél...

Aba: Én a mechatronikát - háromszor. És háromszor b...sztak ki . Végülis nagyon hasonló "karriert" futottunk be (röhögés).

Ákos: de már lassan vége a diákhitelnek.....(nevet) de majdnem befejeztem az anglisztikát, csak jött a zene meg a bulik és nem akaratam szakdolgozatot írni. Gondoltam, passziválom, és akkor majd .... azóta is vissza akarok menni - de most épp nem fér bele.

Petőfi Live: Meséljetek el egy napot abból az időből, amikor a lemez anyaga született! Hogy nézett ki a közös albérletben egy átlagos nap?  

Aba: Őszintén vagy szalonképesen?

Petőfi Live: Őszintén ÉS szalonképesen?

Aba és Ákos: (nevetés)

Ákos: Akkor még jártam egyetemre. Voltak napok, mikor bementünk, voltak, mikor nem - ez attól függött, hogy mennyire szeretnénk már idejekorán berúgni (röhögés) - hát, nagyon sokat buliztunk, mindenféle dolgokat kipróbáltunk. És ez egyre mélyebbre húzott, egyre szélesebb spektrumon volt...és így azok a dolgok amik anyukámnak fontosak lettek volna, azok sajnos eltörpültek mindemellett.

Aba: Akkor hívjuk "bulizásnak"  amikor reggel tízkor  szétcsapod magad (röhögés)

Ákos: Mivel egymás mellett laktunk, folyamatosan buliztunk és zenéltünk.  Volt egy számítógép és mindig felvettünk dolgokat. Aztán elmentünk bulizni ...aztán hazajöttünk.... és folytattuk...

Aba: ...azaz Ákos elment bulizni én meg otthon maradtam bulizni. (nevetés) Meg ettünk is. Meg szerettünk takarítani.

Petőfilive: Takarítani....de tényleg: az a sor, a kiborult hamutartó meg a csipszek - eléggé plasztikusan átjön a fíling. Meg a szagok is...hány évig lehet ezt így tolni?

Aba: Az  másnál volt. Az a durva egyébként, hogy otthon tényleg rendet tartottunk és tisztaság volt.

Ákos:  Ezt nem mi csináltuk. Ezek életképek. Otthon négyen laktunk, két barátunkkal - és nem egyeztek ega  fogalmaink a rendről. Ezért marha sokszor takarítottunk, hajnalban, mikor még tele voltunk energiával (nevetés).

Aba: Rendszeretők vagyunk egyébként. Meglepően. Ha rajtunk múlik, akkor nem egy pokol, amiben élünk. Pontosabban: nem ezért pokol, mert rendetlenség van - hanem a választás miatt. Választott pokol.

Ákos: Abszolút. És az album ilyen életképekből mozaikokból áll, életérzések ami körülvett, a környezet, a gondolataink, a mindenféle csalódásaink meg nyomorunk meg a mindenféle hasonló élmények felfedezése. Pont nemrég beszéltünk erről - név említése nélkül - hogy vannak olyan magyar zenék, amik jók, de mintha nem élték volna meg amiről szól. És ezt nem flexelés, de mi tényleg megéltük ezt és a primér élmény abban az intim formájában, az van a lemezen.

Aba: És van, hogy azt kell cenzúrázni - nem ez a jó szó, azt kell hihetőbbé tenni, ami valóban megtörtént. mert ugyanúgy, mint egy film, hogyha valaki a valóságot akarja megrendezni, akkor belefut abba, hogy ezt nem fogják elhinni az emberek, hiába tudom, hogy megtörtént - és sok esetben az ember a szöveget is úgy idomítja, hogy az még a hihetőség határain belül maradjon.

Petőfi Live: Hogy ért véget ez a kis életközösségetek meg ezek a partizós-dorogzós évek? Mitől?

Ákos: Nálam az történt, hogy lett egy csajom, Abánál meg az, hogy eljött az a pont mikor azt mondta, hogy NO. Semmi, se alkohol... már öt éve nem iszol?

Aba: Öt.

Ákos: Nála volt egy pont, amikor teljes mértékben besokallt,  (kis hallgatás)... nálam ez még nem érkezett el....

Aba: Na jó,d e haver, azokhoz nem lehet hasonlítani a mostani dolgokat...ami kb 25 éves korunkig tartott..Lehet most is szétesni persze - de azért az egész más mikor az ember éveken keresztül padlón van.

PetőfiLive: A berendezkedés a gödör alján?

Aba: Az. Az.... Most hogy egy egy hétvégén megmegy valaki egy koncert után az nem olyan. Akkor életforma szerűen pusztítottad magad. Az más sztori.

PetőfiLive: És innen most milyen volt visszanyúlni ezekhez az anyagokhoz - mármint a zenékhez?

Aba: Háát, k...anehéz. Főleg a Krokodil...

PetőfiLive: A Krokodil. Erről meséljetek picit, kérlek - tényleg egy saját magatoknak hagyott elfelejtett üzenetként bukkant fel egy vinyón?

Aba: Egy szép napon mikor felébredtünk, bekapcsoltuk a gépet és találtunk egy projektfájlt, az volt a neve, hogy krokodil. Néztük, hogy ez micsoda.... és megnyitottuk, és ott volt benne egy kész dal (nevetés)

Ákos: De így, ahog van. A lemezen mondjuk egy két szintit kivéve, de nagyon kevés változtatással szerepel.

Aba: Nyilván az éneket újra kellett venni - de lényegében az van a lemezen, ja.

Ákos:  Szörnyű volt az a szám egyébként. Visszahallgatni. A stúdióban. Már haladtunk a számokkal, de ezt csak toltuk, toltuk, hogy még ezzel ne kelljen foglalkozni - de aztán muszáj lett. És hallgattuk, hallgattuk egy órja két órája....

Aba: És akkor az Ákos lekapcsolta  a számítógépet, hogy ezt hagyjuk. És azért nem is nyúltunk hozzá, mert úgy ahogy volt, annyira hatásos volt, hogy felesleges lett volna belenyúlni. De érdekes módon, amióta kijött, már nincsenek ilyen rossz érzéseim a dallal kapcsolatban. Valahogy, mióta kijött, más sorsa van. Onnantól emberek hallgatják, feltöltik a saját történeteikkel - és rám már nem úgy hat, mint akkor.

PetőfiLive: Meg nyilván át is dolgoztad magadon érzelmileg és mentálisan is - egyszer, mikor született, egyszer mikor megtaláltátok és egyszer, mikor elkészült....de milyen játszani? Akkor sincs érzelmi érintettséged?

Aba: Az a durva, hogy én mosolygok mikor pl a refrént éneklem, leginkább azért, mert az emberek elkezdik üvölteni. És olyan furcsa, hogy közel tíz évig áll egy vincseszteren egy szám, és utána emberek üvöltik a szövegét...ez visz magával - és így nem visz el a föld alá, amikor játsszuk.

Ákos: Visszatérve hogy milyen volt megtalálni - bennem évekig volt egy hiatus - Aba elment külföldre, De! Tényleg! Ott jártál egyetemre, az Erasmussal...

Aba: Ott voltál? (nevet) Barcelona megtörtént de az egyetem ott sem - credit nélkül jöttem vissza...

Ákos: (nevet) és mikor vsszajött, megfogalmazódott e bennünk, hogy csináljuk ezt a zenekart - 17-ben. Bennünk volt, hogy még közel az élény, meg kell csinálni a lemezt - de rádobtunk négy évet még, koncerteztünk - nem foglalkoztunk ezekkel a számokkal. És mikor  elővettük őket, az volt bennem, hogy anniyar régiek és az én nézőpontomból annyira más korból származnak, hogy olyan mint egy időutazás...de végül aztán kiderüt, hogy épp most kellett ezt megcsinálnunk. Megszületett a Fent - és az lett az összegzője az egész lemeznek - meg a huszas éveinknek - és  így tkp. beérett ez az egész anyag.

Aba: Meg azért részletek voltak meg, demo szinten - de pl. a komplett szöveg az tök új. A Fentbe egyetlen sor került be a régiből, a Könnyű pedig teljesen új.

PetőfiLive: És mostantól könnyebb és gyorsabb lesz új lemezeket csinálni, hogy ezen az elsőn túl vagytok? 

Ákos: Most nagyon sokat dolgoztunk az új sázmon, most fog megjelenni nyáron, klippel, mindennel - és nekem ez nagyon tetszik most. Mert az első lemezbe rövid idő alatt kellett nagyon sok melót beletenni, de már meglévő demókba, nem kellett gondolkozni a harmóniakörön, meg hogy mi mi után nyomuljon, de itt az új számnál kb egy 10 mpes loopból indultunk ki,  ami tetszett a rendezőnek és ő mondta, hogy  ez a szám legyen. Azért egy 10 mp es loop és egy demo közt nagy a különbsésg. Nagy élmény volt a nullából, a semmiből felépíteni egy tracket.

Aba: Szerintem tök máshogy nehéz most. Mert itt olyan szenvedés, mint az albumnál, nem volt. A meló sok volt vele de az a  a szenvedés, hogy egy ezeréves cuccról hozz döntéseket, az kimaradt.

PetőfiLive: És milyen lesz ez az új cucc? Már nem a huszas évek élményeiről szól, ugye?

Aba: Nem. Nagyon más. De persze én azt érzem, hoyg full más de ott a producerünk, aki a lemezt mixelte, Dexter, ő meg azt mondja, hogy nem olyan más - de megszólalásában azért már szerinte is egy next level, egy éretteb cucc. Azt érzem, hogy jobban mozgatnak ezek a számok. Talán egy fokkal kevesebb melankólia van benne amúgy.

PetőfiLive: És mi lesz a címe?

Aba: (nevet) ...az, hogy Zserbógalopp. Annyi ilyen számunk van amiknek az a munkacíme régóta, hogy pl, Valami, vagy  Korokodil vagy Medvelábnyom - hogy egy idő után már annyira mindegy, hogy így marad.

PetőfiLive: Lesz szövege az új számoknak? Egyáltalán kell szöveg mindig?

Aba: Van olyan számunk, aminek kevés van, pl a Dealer, annak egy sora van - attól függ, mi a szöveg, mit mond, mond-e egyáltalán bármit, vagy csak hangulatleíró. Ez inkább a hangulatleíró számok közé tartozik, mint az Acid, nem konkrét története van, hanem sok szálon futó imázs-dalszöveg, csak lefest valamit.

PetőfiLive: Én még mindig nem tudok elszakadni a tavalyi lemeztől és az abban megírt-megzenésített életérzéstől. Így a végére mondjátok meg, hogy megérte megélni és átdolgozni magatokon mindezt?

Ákos: Szerintem megérte - de,...

Aba: (közbevág) bocs, itt sokszor vitatkozom magammal erről, de szerintem ahogy akkor éltünk az nyilván nem követendő, nem egészséges, de közben nem lehet elmenni amellett a tény mellett, hogyha nem éltük volna meg mindezt akkor teljesen más emberek lennénk most. Hogy jobbak vagy rosszabbak azt nem tudom, de ilyen zenét szerintem csak az tud hitelesen írni, aki tudja, megélte amiről beszél. Hogyha egészségesen ki tud ebből jönni valaki - és itt ez a kulcs - akkor utólag már nem baj, hogy van egy ilyen időszaka az embernek.

PetőfiLive: Mi kell ahhoz, hogy ebbő ki tudj jönni egészésgesen?

Aba: Mindenkinek más. Van akinek segítség. Valakinek a barátai, valaki meg saját magától.

Ákos: érdekes, hogy beszélni a bulizásról, drogozásról, folyton csajozásról fiatalon  nekem tabu volt - úgy éreztem, hogy nem szabad róla beszélni. Én fiatalként azért voltam berosszulva sokszor, azért éreztem magam szorongva meg frusztrálódva, mert ezt nem szabad csinálni. Abban nőttem fel hogy ez nem jó. És én maximálisan alá tudom támasztani, hogy vannak olyan részei, amik nagyon-nagyon nemjók, és vannak bizonyos helyzetek, amibe nem szabad belemenni. De azt gondolom, hogy azért jó erről beszélni zenében, mert erről mindenki tud - és jó esetben az emberek ezt tudják kezelni. Szerintema fiataloknak az segítség, hogy hallják hogy ez: van -  és hogy ezt foadják el önmagukban.

Aba: A bűntudat-rész az, amit sokszor nehéz kezelni. Hogy az ember tudja, hoyga imt csinál az rossz, de közben kívánja meg jól esik neki - legyen ez dohányzás, ivás, csajozás vagy bármi. De ha az ember a bűntudatot le tudja gyűrni magában valahogy akkor sokkal kiegyensúlyozottab tud lenni.

PetőfiLive: Megszűnik ez a spirál, ami mélyre visz? Pl. berúgtam már megint - ez de rossz -  innom kell, hogy elviseljem - erre gondolsz?

Aba: Én azt érzem magamról, hogy ma már sokal kiegyensúlyozottab vagyok mint mondjuk 10 évvel ezelőtt.  A problémáim nagy része a lelkifurdalásból eredt. És fontos még mindehhez, hogy fel kell ismernie, magának az embernek kell észrevennie, hogy mikor viszi túlzásba. Nehéz univerzálisan beszélni erről, mert minden ember másképp kapcsol. Van aki észreveszi, hogy "úristen, mit csinálok magammal" - és van aki nem.  És ez tök fontos. Hogy észrevedd. Ezért készítettükel a Könnyűt, a lemez összegző számát, ami kimondja, hogy elengedtük ezt az egészet.  És ez lehet kapcsolati jellegű elengedés, vagy egy életforma elengedése -  demuszáj a számoknak tükröznie, hogy volt egy időszak, ami erről szólt, de igen, el is lehet menni mellőle. És igenis tudja az ember tök jól érezni magát egy teával délután kettőkor a Duna-parton.

Analog Balaton -  PetőfiLIVE stúdiókoncert. Nézd vissza itt: