Most szól:
Vezeti:
2023.02.06. Hétfő 10:52

Ez igy OK?! #e-sport - Bereznay Dani, Bíró Balázs

Láttad már Fodor Imit szkeptikus nagymama-szerepben? Az Ez így OK?! adásának elején megígéri, hogy ez alkalommal: az lesz... De vajon sikerül-e ebben a szerepben is maradnia, vagy magával ragadja a két e-sportban nagyon otthon lévő vendég: Bíró Balázs a HUNESZ elnöke és Bereznay Dániel többszörös válogatott e-sportoló lelkesedése? Kedd este kiderül! Ez igy OK?! #e-sport - Bíró Balázs, Bereznay Dani. M2 Petőfi TV, kedd, 20:40!

Mi az e-sport? Mi kell ahhoz, hogy gamerből profi e-sportolóvá váljon valaki? Az Ez így OK?! adásában a Magyar E-sport Szövetség elnöke Bíró Balázs, és Bereznay Dani, profi szimulátorversenyző segít közelebb hozni az e-sport sokak számára idegen világát. Fodor Imi szkeptikus nagymamaként teszi fel a gyakran felmerülő kérdéseket: jó lesz-e ez az unokámnak? Sport-e ez egyáltalán?

- Ez gyakran felmerül - mondja Bereznay Dani nevetve - de én ilyenkor mindig azt válaszolom, hogy a villanykörtét sem eszem meg. Az az "e" előtag nagy különbséget jelöl. Van köze a sporthoz, vannak olyan szakágai, amikor a játékosok fizikai terhelés alá is esnek, de legtöbbször ez egy stratégiai verseny a virtuális térben, általad irányított karakterekkel általában. De a csapatmunka mindenképpen benne van.

Bereznay Dani 2017 óta FORMULA-1 e-sport versenyző Jelenleg az Alfa Romeo csapatát erősíti. Daniék ugyanúgy pedállal és kormánykerékkel irányítja a virtuális térben az autóját, mint egy valódi autóversenyző, és lézerrel bescannelt valós pályákon folyik a küzdelem. Sőt: a kormányon az erők is ugyanúgy jelentkeznek, mint egy valódi versenyautóban.

- Legegyszerűbben úgy lehet meghatározni, hogy versenyszerű videojáték - mondja Bíró Balázs - és a szakág-felosztás is a videojáték-típusok szerint történik. Az e-gaming a klasszikus videojátékokat foglalja magába (pl. fantáziavilágban játszódó játékok ). Vannak akciójátékok (ez a klasszikus lövöldözős), és vannak a sport-szimulációs játékok (pl. FIFA). Ennek egy speciális ága a szimulátorsport, amiben Dani is jeleskedik. És ott vannak még a szerencsejáték határmezsgyéjén mozgó játékok -  pl.  a virtuális kártyajátékok. Amúgy az utóbbi időben a sakk is elkezdett e-sport irányba mozdulni. ..

Ha kíváncsi vagy az e-sport rendkívül összetett világának izgalmas részleteire, tarts az Ez így OK?!-val kedd este! Kiderül az adásból, hogy meg lehet-e élni és hogyan az e-sportból, hogyan lehet bekerülni egy ilyen csapatba, amilyenben Dani is játszik - és hogy mennyi esélye van egy fiatalnak ma arra, hogy profi e-sportolóvá váljon. Vajon hogyan alakult ki a ponttal teniszező vesszőcskék vizuális világából és technológiai színvonalából a mai e-sport látványa és technológiai fejlettsége? És milyen lehetőséget lát a műfajban és milyen jövőt jósol a szakszövetség elnöke?

Ez így OK?! #e-sport. Bereznay Dani, Bíró Balázs. M2 Petőfi TV, kedd, 20.40.