Most szól:
Vezeti:
2019.11.07 Csütörtök . 09:35

Rejtélyek, kincsek - Tutanhamon Budapesten

Péntektől látható Budapesten Tutanhamon sírkamrájam, ahogyan 98 évvel ezelőtt a brit régészek megtalálták! Nézd meg, hogy csomagolták ki a páratlan halotti maszkot! Vajon miért utaznak a világban Egyiptom kincsei?

Péntektől Budapesten  megelevenedik előttünk Tutanhamon sírjának pontos mása. A Tutanhamon rejtélye és kincsei tárlaton a fáraó halotti maszkja is megnézhető – és az egész sírkamrát is berendezik úgy, ahogyan a Howard Carter brit régész 1922. november 4-én megtalálta!  A halotti  maszkot hétfőn csomagolták ki - rendkívüli óvatossággal. Az Én Vagyok Itt!-ben megnézheted, hogyan!

Vajon miértkerültek ki Egyiptomból, és miért utaznak azóta is a világban az egyiptológia legjelentősebb leletei?

A történet az 1600-as évekre nyúlik vissza. A régészeket megelőzően Európából kalandorok, kincskeresők és katonák érkeztek Egyiptomba. Az első, aki múmiákat hozott el Európába, az olasz Pietro della Valle volt.

Az 1700-as években Napóleon és a britek küzdöttek a terület feletti uralomért. Napóleon 175 tanult polgárt vitt expedíciós seregével Egyiptomba 1798-ban. Nekik köszönhető a piramisokról készült első műszaki rajz (Dominique Vivant Denon) és a roesette-i kő megtalálása is. A sors fintora, hogy a követ végül a British Museumba vitték az időközben 1801-ben Napóleonékat visszaszorító brit csapatok.


a rosette-i kő

A rosette-i kő segített a hieroglifák megfejtésében - ugyanis ógörög és latin feliratot is tartalmazott. Thomas Young angol orvos jött rá az olvasás irányára, találta meg az első neveket a feliratokon, és végül egy francia,  tudós, Champollion fejtette meg hogy a hieroglifákban szójelek, betűjelek és mássalhangzó-csoportjelek is vannak - hangérték nélküli piktogramokkal dúsítva. Az első szótár és nyelvtan - és ezzel az egyiptológia tudomány megszületése is - az ő nevéhez fűződik. 1822-őt írunk ekkor.


Belzoni

Kalandorok, vállalkozók seregei kutattak ekkor már lázasan Egyiptomban – és mindenki magával vitte, amit tudott. Sok sírt már eleve kifosztva találtak meg – de azért nem mindet. Belzoni a Királyok Völgyében 1817-ben tárta fel I. Széthi sírját. Ő volt az első, aki múmiát vitt el Egyiptomból, és nagy nyilvánosság előtt ki is csomagolt Londonban. (Bár nem a fáraóét, ez már nem volt a sírban, mire ő odaért. )

Az 1800as évek talán legnagyobb leletgyárosa Carl Richard Lepsisus volt, aki egymaga  67 piramist és több, mint 130 nemesi sírt fedezett fel. 1858-ban hozták létre az Egyiptomi Múzeumot és Régészeti Intézetet Franciaországban (Auguste Mariette) – és innentől már arra is figyeltek, hogyan lehetne megóvni a romlástól a több ezer éven át oxigénszegény környezetben jól konzerválódott leleteket.


II. Amenhotep

A hírre, hogy egy arab család rábukkant az első királyi múmiákra 1870-ben, európai tudósok érkeztek a térségbe. A modern archeológia atyjának a brit Flinders Petrie –t tartják, aki 40 évig kutatott a nagy gízai piramisoknál, és az egykori uralkodók életének, mindenapjainak megismerése volt a célja. Victor Loret végezte az első tudományos sírfeltárást a Királyok Völgyében 1898-ban (II. Amenhotep sírkamrája)  - és bebizonyította, hogy számos, korábban üresen talált királysírból hiányzó múmiát ide rejtettek el.

A leletek szaporodtak – és fogytak is egyre. A kincsvadászatot már ésszel kellett csinálni. Így  a kutatásokat gyakran a gazdag lelet reményében finanszírozó pénzemberek hozzáértőkkel ásattak. De nem mind volt valódi régész…

Amatőr egyiptológus volt az az ügyvéd,(Edward Ayrton) aki gazdag leletre bukkant, sok tárgyon II. Amenhotep és Ehnaton nevével a K55 jelű sírban – de a lelet mai napig misztikum övezi. Felfejtésében segített volna, ha Ayrton figyel a tárgyakat körülvevő mészkődarabokon lévő írott információkra is – de őt jobban érdekelték maguk a tárgyak.


Carter a sír feltárásánál

Majd jött 1922 – és Carter, aki már tudományos alapossággal dokumentálta világraszóló leletét: Tutanhamon sírját. Carter 1922 november 4-én talált rá Tutanhamon sírkamrájához vezető lépcsőre, de csak november 25-én nyitotta fel a  kamra ajtaját.  Ez volt az első olyan sírkamra, amely eredeti szépségében tárult európai szem elé. Carter és társai 5 éven át emelték ki és konzerválták az itt talált anyagot – és  katalogizálás további 5 éven át tartott. Nekik köszönhetően láthatóak a páratlan leletek mai napig is épségben.

Játssz páros belépőért! A kérdés a péntek esti Én vagyok itt! adásában. A játékszabályzatot itt olvashatod!

Hasonló múlt héten: leletszenzáció Egyiptomban - és az Én Vagyok Itt!-ben: