Most szól:
Vezeti:
2019.10.25. Péntek 21:37

Szívből jön a Fábián Juli dokumentumfilm

Két évvel tragikus halála után kerül képernyőre a film, ami megemlékezik Fábián Juli jazzénekesnőről. A premier 2019 december 15-én lesz az M2 Petőfi TV műsorán.

Lévai Balázs rendezésében születik életrajzi film a drámaian fiatalon, mindössze 37 évesen elhunyt énekesnő, Fábián Juli életé­ről – adta hírül 2019 elején a Juli nevét viselő emlékalapítvány.  A film hamarosan elkészül és a díszbemutató, a premier az M2 Petőfi TV műsorán látható majd az énekesnő halálának két éves évfordulóját megelőző estén, vagyis 2019 december 15-én.  Megszólalnak pályatársak, barátok, kollégák. A film egyik különlegessége, hogy az előadók által sokszor mágikusnak nevezett dal is felcsendül benne, amit Szepesi Mátyás még jóval Juli halála előtt írt, de csak nem rég sikerült befejeznie. A véglegesítéshez az ihletet Juli édesanyjának, Galinának egy posztja adta. Ez egy gyerekkori feljegyzés volt, ami így szólt:

"Elmentem valahova. Hogy hova az titok. De ne izguljatok!!! Juli"

 

Ebből megszületett a dal, ami végleges formájában december 15-én, a filmben csendül majd fel és amit a pályatársak énekeltek fel. Viszont ez a sokszor rutinszerű munka most mindenkit alaposan megviselt.

Fábián Juli 37 évesen hunyt el. Karrierje során több formációban, televíziós műsorokban is részt vett. Igazi ismertséget számára a Dal című műsor adta, abban is az önfeledt gyerekkort felidéző "Like a Child" című nóta. Ezzel az emblematikus dallal emlékeztek rá a 2017-es Petőfi Zenei Díj női előadó kategóriájának jelöltjei. És ezzel a dallal egyben felajánlották a díjat a néhány hónappal korábban elhunyt Fábián Julinak.

A dokumnetumfilm forgatásán a Petőfi TV stábja is ott volt. Megtudjuk, hogy fogadta Tóth Vera egy fellépése alkalmával, a színpadon a Juli haláláról szóló hírt. Miért találja Wolf Kati a legtalálóbbnak az "ölelő édesanya" hasonlatot Julival kapcsolatban? Valamint azt is, hogy mivel "zavarta", sőt "idegesítette" leginkább Mező Misit Juli? Lévai Balázs rendező pedig csak nekünk árulta el, hogy ki lesz az a különleges személyiség, aki a Fábián Juliról szóló életrajzi filmet narráni fogja.

Bemutató 2019 december 15. M2 Petőfi TV.