Most szól:
Vezeti:
×
2020.04.06 Hétfő . 14:16

A legviccesebb home office bakik, amiket te ne kövess el!

Az elmúlt hetekben több cég is átállt home office-ra és a diákokat is digitálisan oktatják. Talán soha ennyit nem videóchateltünk még, mint mostanában. Ebből persze viccesvagy éppen kínos pillanatok is születhetnek. Összegyűjtöttük a legjobb home office bakikat, és tippeket is adunk, hogyan ne kövess el hasonló hibákat!

1. Szólj a családnak!

Emlékeztek még a legendás BBC interjúra? 2017-ben Robert Kelly, amerikai külpolitikai szakértő a saját dolgozószobájából nyilatkozott élőben a csatornának. Valószínűleg erre nem készítette fel a családját – és a szoba ajtaját sem zárta kulcsra –, mert rövidesen megjelentek gyerekei, akik széttrollkodták az interjút. Ha ez nem lenne elég, Kelly felesége is szinte azonnal megjelent a színen, aki kétségbeesetten próbálta kirángatni a gyerekeket a képből. Szóval, ha tutira szeretnél menni, inkább szólj a családnak, hogy mikor ne zavarjanak! 

2. Ismerd a funkciókat!

Ha még sosem használtad a videóhívás funkciót, vagy nem tudod, hogyan működik a Skype, a Messenger vagy a Zoom, akkor kérj segítséget! Hidd el, jobban jársz, ha előtte feltérképezed, hogy mivel is állsz szemben! Nincs annál viccesebb (vagy cikibb), amikor olyan beállításokat is előhívsz, amiket lehet inkább nem kellene. Így járt az olasz pap, Paolo Longo is, aki a Facebookos élő közvetítése közben kapcsolta be a filtereket. Bár a miséző pap felvételein az egész világ jót derült, inkább kerüld a meetingek közben megjelenő unikornis vagy űrhajós effekteket!

 

3. Öltözz fel!

Azt hiszed, hogy csak a felsőtested látszik egy videós tárgyaláson? Elsőre igazad lehet, de mi történik akkor, ha hirtelen fel kell állnod valamiért? Mit csinálsz, ha csenget a postás, és elfeledkezel arról, hogy nem öltöztél fel teljesen? Ahogy a GIF-en is láthatod, bármikor megtörténhet, hogy egy könyvért, vagy egy dokumentumért a mögötted lévő szekrényhez kell menned – ilyenkor lehet, hogy nem jut eszedbe azonnal, hogy még sem kellene. Tiszteld meg magad, a beszélgetőpartnered és a munkát is azzal, hogy teljesen felöltözöl, mintha valóban egy irodában lennél!

4. Válassz megfelelő helyszínt!

A közös terek, mint a konyha, az étkező vagy a nappali, nem a legjobb választás egy online gyűléshez, mert bármikor feltűnhet a képen egy családtagod (jobb esetben ruhában). Ahelyett, hogy a meeting idejére mindenkit a hálószobájába száműzöl, hozz létre egy dolgozó sarkot, ahol egyedül tudsz lenni, nincsenek zavaró tényezők, és persze a háttérben nem tud megjelenni hirtelen senki. Ha mégis utóbbi történne, legalább kérd meg, hogy ne fusson neki a falnak.

+3 tipp a videós meetingekhez!

  • Ügyelj arra, hogy mindig fénnyel szemben foglalj helyet! Ha a hátad mögül süt be a Nap, vagy onnan világít a lámpa, akkor belőled valószínűleg csak egy fekete pacát fognak látni a többiek. A szépen bevilágított, vagy jó megválasztott helyszín a tökéletes videó alapja.
  • Ne feledd, hogy minden, amit a videón mutatsz, téged tükröz. Hiába az ápolt külső és megfelelő öltözet, ha a háttérben rumli és káosz van, akkor mindezek feleslegesek.
  • Mindig tartsd szem előtt, hogy akárcsak a valós találkozásnál, úgy az internetes meetingeknél is az első benyomás vizuális úton alakul ki!