Most szól:
Vezeti:
2017.12.09 Szombat . 11:17

Ilyen kreatívan még nem ábrázolták a mentális betegségeket

Eisen Bernardo egy igen különleges módját választotta különböző pszichológiai betegségek vizuális megjelenítésének. Ennek eszközéül ugyanis a hétköznapi gémkapcsot választotta.

Eisen számára a gémkapocs szimbolikus jelentéssel bír, hiszen úgy tekint rá, mint valami, ami „összetartja a dolgokat”, és van kezdete és vége, csak úgy, mint az életnek. Éppen ezért gondolta úgy, hogy ez mindennapos aprócska eszközzel jól fogja tudni szemléltetni, hogy mit él át az a személy, aki valamilyen pszichés problémával küszködik, és reméli, hogy ezáltal mások is könnyebben megértik és átérzik majd, hogy tulajdonképpen mi is játszódik le egy depressziós, vagy szorongó személyben.

Nem is gondoltuk volna, hogy egy hajlított fém darabka ennyire szimbolikus lehet.

Depresszió

A depressziót fáradtság, erőtlenség, levertség jellemzi, aminek okát a személy nem tudja meghatározni. Tünetei továbbá az érdeklődés, a gondolkodási-, döntési-, koncentrálási képesség, valamint az örömkészség jelentős csökkenése

pszi1

Szorongás

A szorongás diffúz, kellemetlen bizonytalanságérzés, nyugtalanság. Bizonyos mértékben szinte mindenki szorong, problémává mindez akkor válik, ha az élet minden területére átterjed, és általános érzéssé válik.

pszi2

Obszesszív-kompulzív zavar, vagyis kényszerbetegség

Olyan elmeállapot, amelyben ismétlődően jelentkező kellemetlen képzetek vagy gondolatok (kényszergondolatok) mellett állandóan újra jelentkező késztetések vagy cselekedetek (kényszercselekedetek) vannak jelen. Ezek a gondolatok a beteg számára is idegenek, riasztóak, fenyegetőek, a cselekedetek pedig értelmetlenek, de a szorongás csökkentése érdekében muszáj folytatnia azokat.

pszi3

Bipoláris zavar

Más néven mániás depressziónak nevezik, utalva ezzel arra, hogy tulajdonképpen a személy állapota a mánia és a depresszió között váltakozik. Természetesen minden ember hangulata változékony, de a bipoláris személy rendkívül szélsőséges hangulatingadozásokon megy keresztül, melyek akár hónapokig is eltarthatnak. A mániás epizódot fokozott önértékelés és beszédkésztetés, a figylem könnyen elterelhetősége és csökkent alvásigény, míg a depresszióst  fáradtság vagy csökkent energiaszint, feleslegesség érzés és koncentrációs nehézségek jellemzik.

pszi4

Disszociatív személyiségzavar

Más néven mulitplex személyiség. Legmeghatározóbb jellemzője, hogy az egyénnek minimum két, vagy több elkülönült személyisége van saját névvel, emlékezettel, melyek között kisebb-nagyobb mértékű átjárás lehetséges.

pszi5

PTSD, vagyis Poszttraumatikus stressz szindróma

Ez a betegség valamilyen súlyos trauma átélésének következtében jön létre. Eredhet valamiféle bántalmazás után, súlyos baleset túléléséből, vagy háborús emlékek is létrehozhatják.

pszi6

Forrás: Boredpanda