Most szól:
Vezeti:
2018.01.03. Szerda 11:28

Híres fotográfusok, akik januárban látták meg a napvilágot

Cikkünkben megmutatjuk Nektek milyen legendás fotósok születtek sok esztendeje az év első hónapjában.

1. Alfred Stieglitz - 1864. január 1.

A fényképészet hajnalán a riport- és szociofotósok annak ellenére, hogy képeik társadalmi szerepet töltöttek be, valamint rengetegen ismerték is őket, nemigen hatottak a kor művészetére. Stieglitz két New York-i fotós szervezet összevonásával alapította meg a The Camera Clubot, amelynek célkitűzése a fotóművészet elismertetése volt. Emellett a fotó, mint külön művészeti ág létrejöttéért is harcolt. Képei őszinték, felesleges modorosságtól mentesek, portréfotói pedig bensőségesek. Az Ő nevéhez fűződik a fényképezés történetének egyik legdrágább aktfotójának elkészítése is.

Alfred Stieglitz Alfred Stieglitz

2. Josef Koudelka - 1938. január 10.

Az idén nyolcvanadik életévét betöltő cseh fotóművész tartalmas életpályával büszkélkedhet. A fotográfiával egyetemi évei alatt ismerkedett meg, ami által színházi fotós vált belőle, ezzel párhuzamosan pedig 1962-1968 között a közép-európa régió romatelepeit fotózta. Ezen sorozata jócskán hozzájárult ahhoz, hogy nevét a legjelentősebb európai fotográfusok között jegyezzék. Utazásai során etnográfiai fotósorozatokat készít szerte Európában, különös érdeklődést fordítva a népi vallásosság és eseményei, illetve más folklorisztikus ünnepek iránt. Munkáin nagy hangsúlyt kap az ember nélküli táj.

Josef Koudelka Josef Koudelka

3. Garry Winogrand - 1928. január 14.

Winogrand hírnevét szülőhazájának, Amerikának az 1960-as évek elején készített ábrázolásával szerezte. New York-ban és Los Angeles-ben dolgozott leginkább. Sokan úgy gondolják, hogy az Ő nevéhez köthető a street photography létrejötte. Élete során a 60-as 70-es évek amerikai társadalmának kérdéseit járta körül. Szerette volna bemutatni a különböző társadalmi problémákat, így szemléltetve a különböző osztályokat. Érdekelte még a tömegkommunikáció társadalomra és egyénre gyakorolt hatása is. Művészete közvetlen, a képein szereplő emberek közeliek, ezáltal pedig még élethűbbek.

Garry Winogrand Garry Winogrand

4. Langer Klára - 1912. január 23.

A hazai szociofotó jeles képviselője, a fővárosban született Langer Klára gyermekkorának nyarait egy kis erdélyi faluban, az Arad megyei Almáson töltötte a nagyszüleinél. A paraszti életforma közelsége és látványa egy egész életet meghatározó élmény maradt a kislány számára. Mély nyomot hagyott benne a falusi élet súlyos szociális gondjainak megismerése. A fotográfia mellett számos más művészeti irányzattal is foglalatoskodott. Eredetileg festőnek készült, azonban az Erdélyben egy amatőr fényképező társaságában eltöltött nyarai módosították önkifejezésének pályáját. Élete során végig a szociofotográfia foglalkoztatta.

Langer Klára Langer Klára

5. Lewis Carroll - 1832. január 27.

Sokan talán nem is tudják, hogy a világhírű Alice Csodaországban című könyv szerzője a fotográfiával is előszeretettel foglalatoskodott. A mesét egy kislány ihlette, a mindössze hét éves Alice Liddell, akiről legismertebb fényképei is születtek. Az írás és a fotózás csak amolyan hobbi volt számára, eredeti foglalkozása lelkész, illetve matematikus volt. Élete során több ezer fényképet készített, tájképeket, épületeket, illetve gyerekeket fotózott leggyakrabban. Több felvételén a gyerekek különböző, kihívó pózokban szerepelnek, melyek mára már megbotránkoztatnák a nézőket, akkoriban azonban szinte természetesek voltak.

Lewis Carroll Lewis Carroll

Lead: Josef Koudelka