Most szól:
Vezeti:
2018.01.06. Szombat 16:45

Téli fénycsodák a világ körül

Ha neked is bakancslistás pontod az északi fény, akkor íme néhány hely, ahol kora tavaszig még elcsípheted!

1. Skógafoss - Izland

Izland legnagyobb, 25 méter széles és 60 méter magas vízesése a sziget déli részén található. Azon a területen, ahol a legnagyobb eséllyel látható az északi fény. Ezen kívül azonban, ha szerencsénk van megcsodálhatjuk még az úgynevezett moon-bow jelenséget is, mely egy, a vízesésen átívelő szivárvány, amit nem a Nap, hanem a Hold fénye hoz létre.

@Getty Images @Getty Images

 

2. Tórshavn - Feröer-szigetek

A 18 szigetből álló szigetcsoport az Atlanti-óceán északi részén terül el, valahol Izland és Norvégia között. Sokan nem is gondolnák, hogy a középkor óta lakott, vulkáni eredetű helyen is megcsodálhatjuk az északi fényt. A festői szépségű hegyes-völgyes táj tele élénk színű házikókkal azonban részben a 62. szélességi körön terül el, így bátran utazzunk ide is.

@Getty Images @Getty Images

 

3. Snaefellsnes Peninsula - Izland

A Snaefellsnes-félsziget Izland nyugati részén található. A félszigetet egyébként “kis Izlandnak” is szokták nevezni, mivel számos turistalátványosság itt helyezkedik el, mint például a sziget legnagyobb vulkánja is. A területet általában hatalmas érdeklődés övezi, ugyanis rengeteg bálna les túrát indítanak innen.

@Getty Images @Getty Images

 

4. Andøy - Norvégia

Norvégia legészakibb része sokak szerint a központja a légkörbe behatoló, napszélből származó töltött (elsősorban protonok és elektronok) részecskék által okozott jelenségnek, az északi fénynek. Ezen kívül azonban Andøy városa méltán híres még a bálna lestúráiról is.

@Getty Images @Getty Images

 

5. Kiruna - Svédország

Svédország legészakibb városa, a Lappföldön átívelő 68. szélességi körön fekszik. Ez az egyik legtökéletesebb hely arra, hogy az északi fény mellett megismerkedjünk a számi kultúrával, valamint bebarangoljuk az Abisko Nemzeti Parkot.

feny5 @Getty Images

 

6. Levi - Finnország

Levi egyike Finnország legnagyobb sícentrumainak, valamint híres arról is, hogy majdnem az Északi sarkkörön terül el. A városka az északi fény csodálása mellett rengeteg más izgalmas programmal is várja a turistákat, lehet itt ugyanis a síelésen kívül sífutni, fürdeni, szaunázni, de még hórobogózni is.

@Getty Images @Getty Images

 

 

7. Murmansk - Oroszország

Oroszországot nem övezi túl nagy érdeklődést az északi fényt illetően, azonban a hatalmas ország is büszkélkedhet olyan területekkel, ahol részesei lehetünk a fénycsodának. Az ország észak-nyugati részén fekvő Murmansk városa a 69. szélességi fokon található, így az onnan nem messze lévő Kola-félsziget tökéletes célpont egy kis fényvadászatra.

@Getty Images @Getty Images

 

Forrás: Travelandleisure

Lead: Getty Images