Most szól:
Vezeti:
2018.01.14. Vasárnap 05:00

Ezekben a filmekben kevesebb a számítógépes trükk, mint gondolnád

Gondoltad volna, hogy Tom Cruise tényleg megmászta a Burj Kalifát?

A CGI (Computer-Generated Imagery) tulajdonképpen „számítógépen létrehozott kép”. Főként a filmkészítésben, számítógépes játékokban alkalmazott 3D-s számítógépes grafikát jelenti. Ezt alkalmazhatják különféle, rizikós, vagy akciójeleneteknél, valamilyen nem emberi lény megjelenítésére, vagy például tömegjelenethez.

A módszer egyrészt költséghatékony, másrészt egyedülálló vizuális élményt eredményez. Mára annyira elterjedté vált a CGI, hogy hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy már nincs is film nélküle. Ugyanakkor vannak filmek, amik annyira jól sikerültek a CGI nélkül is, hogy már-már gyanúsak. Azért apró trükkök általában minden filmben felfedezhetőek.

Ezek a filmek CGI nélkül is elképesztőek lettek!

Mission Impossible: Fantom protokoll

Paramount Pictures Paramount Pictures

Tom Cruise minden bizonnyal nem tériszonyos, ugyanis a film egyik kulcsjelentében, mikor karaktere épp a 828 méteres Burj Kalifat mássza meg, az valóban Cruise volt! Természetesen biztosítóköteleket használtak! Döbbenetes!

Pókember

Columbia Pictures Columbia Pictures

A filmben van egy jelenet, amikor Tobey Maguire elkap egy tálcát, valamit annak a levegőbe repült összes tartalmát, miközben tartja a szeretett nőt is. A jelenethez nem CGI-t, hanem egy szuper-ragasztót használtak. Maguire-nek a 156. felvételre sikerült tökéletesre csiszolnia a jelenetet.

Eredet

Warner Bros Pictures Warner Bros Pictures

Az Eredet látványvilága, pont nem az, amiről azt feltételeznénk, hogy CGI-mentes. De a valóságban nem sokat használták. Az egyik jelentben, ahol Leonardo DiCaprio és Ellen Page egy kávézó teraszán üldögélnek, és a lány felfedezi, hogy ez is csak álom, ekkor pedig egymás után felrobbannak a háttérben lévő ablakok, zöldséges ládák, kirakatok. Ehhez nem használtak CGI-t, hanem speciális légágyúkat és kamerákat alkalmaztak.

Gyűrűk ura

New Line Cinema New Line Cinema

A Gyűrűk ura trilógia a CGI iskolapéldája. Ám itt sem mindent kizárólag ezzel a módszerrel varázsolták hitelessé. Az orkok és sok más lény esetében csupán a Pazar sminkes csapatot illeti elismerés.

Egy makulátlan elme örök ragyogása

Focus Features Focus Features

A rendező Michel Gondry igyekezett a minimumra szorítani a technológiai beavatkozást. Abban a jelenetben például, amikor Joel meglátogatja saját emlékének törlési procedúráját, szintén nem használtak semmilyen technikai támogatást: Jim Carreynek folyamatosan cserélgetni kellett a helyét, sapka, kabát le, beülni a székbe gyorsan, majd vissza az egész.

Más jelenetekhez egyébként használtak CGI-t, de itt nem annyira a látvány miatt, hanem sokkal inkább érzelmek kifejezésére, mint pl. amikor Joel és Clementine utolsó közös tudattalan pillanatiban összedől a ház.

Forrás: Brightside

Lead: Focus Features