Most szól:
Vezeti:
2018.01.26. Péntek 10:31

Íme Európa legszebb nemzeti parkjai

Mutatjuk bakancslistátok következő pontjait!

1. Magas-Tauern Nemzeti Park - Ausztria

Az 1856 négyzetkilométeres park Európa második legnagyobb kiterjedésű nemzeti parkja, melyek 1981-ben alapítottak, de csak 2008-ban kapta meg a nemzetközi elismerést. A park, mely otthont ad Ausztria legmagasabb hegyének, számos művészt ihletett már meg. Túraútvonalainak összhossza 4300 kilométer és területén több üdülőhely is található.

jaroslava V - Shutterstock jaroslava V - Shutterstock

2. Plitvicei-tavak Nemzeti Park - Horvátország

Európa egyik legszebb természeti látványossága egy völgyben terül el, melyet erdők és hegyek vesznek körül. A nemzeti park 1979-ben az UNESCO világörökségi listájára is felkerült. A park területe több folyó találkozásának helye, melyek egy egységes tórendszert hoztak létre. Ezeket a tavakat összesen 92 vízesés köti össze.

LeonP - Shutterstock LeonP - Shutterstock

3. Triglavi Nemzeti Park - Szlovénia

Szlovénia egyetlen nemzeti parkja nevét a legmagasabb csúcsáról, a 2864 méter magas Triglavi-ról kapta. Sok turista a parkhoz közeli mesebeli Bled-ben keres szállást és innen indul kisebb-nagyobb túrákra a képeslapszerű birodalomban. A nyár folyamán kiváló sportolási lehetőségeket biztosítanak a hely folyói, illetve tavai.

Aberto Loyo - Shutterstock Aberto Loyo - Shutterstock

4. Göreme Nemzeti Park - Törökország

A lenyűgöző hely 1985 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján. Göreme ókori és jelenlegi városa is a nemzeti park területén található. Kappadókia sziklatemplomai mellett itt találhatók még azok a bizonyos tündér kémények is, melyek a nagy esőzések hatására alakultak ki. A természeti viszonyok erodálni kezdték a kőzetet, karcsú tornyokat formálva belőlük. Ezek tetején pedig keményebb kőzetből álló sipkák csücsülnek.

Volodymyr Goinyk - Shutterstock Volodymyr Goinyk - Shutterstock

5. Kur-földnyelv Nemzeti Park - Litvánia

A nemzeti park területének egy része még Litvániához tartozik, másik része azonban már Oroszország területén fekszik. A Kur-földnyelv kizárólag homokból áll. Az extrém hosszú homokcsíkon több száz éves fenyőerdők foglalnak helyet. A park egyébként rengeteg lehetőséget kínál a turisták számára, azonban rendkívül fontos, hogy senki se térjen le a kijelölt ösvényekről, mert hatalmas károkat okozhat akár pár lépés is a park ökoszisztémájában.

Alexey Pevnev - Shutterstock Alexey Pevnev - Shutterstock

6. Sarek Nemzeti Park - Svédország

Svédország bővelkedik a nemzeti parkokban, ez azonban kitűnik a többi közül, ugyanis itt több mint kétszáz 1800 méter feletti hegycsúccsal találkozhatunk, melyek közül hat az ország legmagasabb hegyei közé tartozik és közel 100 gleccser kapcsolódik hozzájuk. A park a tapasztaltabb túrázókat várja, de ha egy kicsit több időt fordítasz az utánanézésnek előtte, bátran nekivághatsz egy útvonalnak tapasztalatlanként is.

Jens Ottoson - Shutterstock Jens Ottoson - Shutterstock

7. Snæfellsjökull Nemzeti Park - Izland

Ha végiggondoljuk milyen természeti adottságokkal rendelkezik Izland, jogosan gondolhatjuk, hogy akár az egészet nevezhetnénk egy hatalmas nemzeti parknak. Mindezen által azonban a Snæfellsjökull egy kis ízelítőt kínál a szigetországból. Ugyanis találhatók itt sivatagokon át, vulkánokon keresztül gleccserek is. A park irodalmi szempontból is figyelemre méltó, ugyanis Julius Verne könyvében itt találta meg a helyet, ahol ténylegesen áthaladhat a Föld középpontján.

Standret - Shutterstock Standret - Shutterstock

8. Valbona-völgyi Nemzeti Park - Albánia

Az Alpokban általában a legtöbb helyen rengeteg emberrel találkozhatunk, van azonban egy nemzeti park Albániában, amely gyönyörű folyókat, sziklákat és tavakat kínál tömeges túrázók nélkül. A hőmérséklet itt nyáron is kedvező, szóval valószínű ez a legtökéletesebb évszak a kirándulásra.

Przemyslaw Wasilewski - Shutterstock Przemyslaw Wasilewski - Shutterstock

9. Tátrai Nemzeti Park - Lengyelország

A Tártra Közép-Európa egyedülálló alpesi jellegű hegysége, melynek hossza 51 kilométer. A Tátra által képezett gerinc egyben az államhatár is. Nagyobbik része Szlovákiához tartozik, Lengyelország körülbelül csak az egyötödét mondhatja magáénak. A hegy lábánál található egy tündéri kis város, Zakopane, mely az ország legmagasabban fekvő városa a tengerszintet tekintve. Sokan úgy tartják, hogy télen Varsó helyett ez Lengyelország fővárosa.

Mariusz Cieszewski - Flickr Mariusz Cieszewski - Flickr

10. Pireneusok Nemzeti park - Franciaország

Az 1967-ben alapított nemzeti park egyike Franciaország hét csodaszép parkjának. Azonban ebben a parkban kanyonoktól, a zöldövezeteken át a vadon élő állatokig itt szinte mindenre rábukkanhatunk. Tavasszal és nyáron egy paradicsom ez a hely a madármegfigyelők számára, míg télen a síelőké a főszerep.

Oksmit - Shutterstock Oksmit - Shutterstock

Forrás: Pandotrip

Lead: Carlos G. Lopez - Shutterstock