Most szól:
Vezeti:
2018.02.16 Péntek . 11:38

Így történt, hogy valaki betört a Buckingham Palotába - kétszer

Ez a sztori megfilmesítésért kiált!

A Buckingham Palota a világ egyik legszigorúbban őrzött épülete. Hiszen gondoljunk csak bele, óriási anyagi értékkel rendelkező koronázási ékszereket őriznek ott, híres lakókról- II. Erzsébet királynőről és Fülöp hercegről-már nem is beszélve.

Biztonsági szolgálta ide, vagy oda, őrök ide vagy oda, egy Michael Fagan nevű férfinak mégis sikerült betörnie a királyi rezidenciába, méghozzá nem is egyszer, hanem mindjárt két alkalommal is egy hónap leforgása alatt.

@Flashbak @Flashbak

1982. július 9-ét írtunk, mikor a kora reggeli órákban Michael Fagan a korlátokon felkapaszkodva bejutott az épületbe egy nyitott ablakon keresztül. A besurranó abban a szobában találta magát, ahol a legalább 20 millió dollárt érő királyi bélyeggyűjteményt tartották. Innen aztán, mivel az ajtók kívülről be voltak zárva, ismét csak az ablakon át tudott távozni. Illetve csak tudott volna, mert Fagan úgy döntött tovább mászik felfelé az ereszcsatornán.

Egészen addig ment, míg észrevett még egy nyitott ablakot, amit a személyzet egy tagja hagyott úgy, szellőztetés céljából. Ezt követően 15 percig sétálgatott a palota folyosóin észrevétlenül, míg végül célba vette a palota privát apartmanjait, ahol a királyi család tagjai töltik a mindennapjaikat. Innen már könnyen megtalálta a királynő hálószobáját, benyitott és ott találta magát, az alvó II. Erzsébetet.

@CNN @CNN

A királynő persze felriadt, azt látta, hogy idegen férfi van a szobájában, akinek vérzik keze. Fagan ugyanis, az egyik szobában lelökött egy kristály hamutartót, ami megvágta a kezét. II. Erzsébet, megnyomta a vészjelző gombot az ágya mellett, de a jelzés hosszú ideig elkerülte mindenki figyelmét. A szobája előtt strázsáló őr épp nem volt ott, mert véget ért a műszakja, de még nem jött meg a váltás. Egy másik alkalmazottja épp kivitte a kutyáit sétálni, a szobalánya pedig szintén nem volt ott.

Egyes jelentések később azt adták hírül az esetről, hogy a királynő és Fagan hosszú beszélgetést folytattak le, míg végül az őrök megérkeztek. Ám a férfi ezt 2002-ben tagadta egy interjúban. Elmondta, hogy a királynő rákiabált, mikor meglátta, hogy: „Maga mégis mit keres itt?”, majd mezítláb, hálóingben, sikongatva kiszaladt a szobából. Később az a férfi, aki a kutyákkal volt, visszajött két rendőr társaságában és ők távolították el Fagan-t.

@Pinterest @Pinterest

Elfogásakor Fagan alaposan meglepte a hatóságokat, de nem azzal, hogy hogyan sikerült aznap betörnie, hanem azzal, hogy bevallotta, nem ez volt az első alkalom. A besurranó ugyanis, pár héttel korábban, szinte egy egész estét a Buckingham-ben töltött. Ekkor szintén az egyik alkalmazott ablakán keresztül jutott be. A szobalány, akié a szoba volt, meglátta őt és azonnal szaladt a biztonságiakhoz. Ám, mire visszaértek Fagan már nem volt sehol és nem is bukkantak a nyomára, így a lányt meggyanúsították, hogy csak beképzelte az egészet.

A besurranó így szinte be tudta barangolni az egész palotát, és elmondása szerint ez volt élete egyik legnagyobb kalandja, amit rettentően élvezett.

Órákat töltött bent, megnézte a festményeket, nassolt egy kis sajtot, ivott egy pohár bort Károly herceg gyűjteményéből és még a királyi trónon is kinyújtóztatta kicsit fáradt végtagjait. Majd egyszerűen kisétált. Jött, ment.

@Pinterest @Pinterest

Később Fagan azt mondta nem tudja miért tette mindezt. Azt tudni lehetett az akkor 31 éves férfiról, hogy munkanélküli és épp válófélben volt négy gyermeke édesanyjától. Mivel Fagan technikailag nem követett el bűncselekményt, csak (bor)lopás miatt vádolták meg. De a vádat később ejtették és a betörőt pszichiátriára küldték, ahol fél évet töltött.

@Flashbak @Flashbak

Fagan később sem lett éppen mintapolgár, mindenesetre azt a mai napig senki nem érti, hogy a közel 4,5 méter magas kapukon, hogy jutott át...

Forrás: Popsugar< Lead: Getty Images