Most szól:
Vezeti:
×
2018.02.20 Kedd . 14:46

Génjeink akár bűnügyeket is megoldhatnak?

Halálunk után a szívünk és az agyunk működése leáll, a hajunk és a körmeink nem nőnek tovább, azonban a génjeink továbbra is aktívak maradnak. Ennek oka érdekes felfedezéshez vezetett.

A génkifejeződés az a folyamat, amelynek során a DNS-ben tárolt információk által fehérjék és más molekulák is képződnek. Egy friss tanulmány szerint a halál beállta után sem áll le, sőt előfordul, hogy napokig folytatódik.

Egy nemzetközi kutatócsoport több elhunyt személy testéből szövetmintát vett, majd elkezdték vizsgálni az azokban lejátszódó génkifejeződést. Az eredményeket február 13-án a Nature Communications nevű lapban mutatták be, mely szerint a vizsgálatok megdöbbentően pontosan meg tudják adni egy személy halálának időpontját.

„Felfigyeltünk arra, hogy néhány génkifejeződési folyamat megváltozik a halál utáni néhány napban, különösen szöveti szinten. Amennyiben ezt a génkifejeződésben beállt változást időben és térben is el tudják helyezni, akkor képesek lesznek felállítani modelleket, amik pontosan meg tudják becsülni a halál időpontját.” - mondta Pedro G. Ferreira a Portói Egyetem kutatója.

A tudósok az ún. RNS nevű óriásmolekulán keresztül meg tudják figyelni a génkifejeződést. A kutatásban résztvevő szakemberek több, mint 7000 szövetmintát analizáltak, amit 540 donortól gyűjtöttek be, többek között agyakból, bőrből és más nagyobb szervekből. Továbbá a halál előtt és a halál után vett vérminták összehasonlítását is elvégezték.

Az RNS adatokat felhasználva egy szövetmodellt fejlesztettek ki arra a célra, hogy megadja a halál óta eltelt időt. Átlagolva az eredményeket minden szövetmintánál a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a modellek +/- 10 perces hibahatáron belül meg tudják állapítani a halál időpontját.

„Arra a megállapításra jutottunk, hogy a halál utáni génkifejeződésben van egy olyan egyedi azonosító, aminek köszönhetően ezt az eljárást akár a törvényszéki orvostan is hasznosíthatja, bár nem szeretnénk azt állítani, hogy van egy kész módszerünk arra, hogy ezt valóban alkalmazzák is. Több dolgot is figyelembe kell vennünk ahhoz, hogy ezt egy hasznos eszközzé alakíthassuk” - írja a cikk fő szerzője, Roderic Guigó.

Forrás: Livescience

Lead: Pexels.com