Most szól:
Vezeti:
×
2018.02.22 Csütörtök . 15:22

Vajon neked is van egy hasonmásod valahol a világban?!

Azt mondják, mindenkinek van. Te megtaláltad már?

Két ember néha akkor is hasonlít egymásra, ha nem fűzik őket össze rokoni szálak. Egyes esetekben ez a hasonlóság pedig egyenesen kísérteties, mintha egymás klónjai, de legalábbis ikertestvérei volnának. De mégis, hogyan lehetséges ez?

@Flickr @Flickr

Külső vonásainkat teljes egészében a génjeink határozzák meg, amiket szüleinktől örökölünk, ők pedig az ő szüleiktől, és így tovább az első emberig. Azonban az igazság az, hogy az egész emberiség genetikai állománya 99.9%-ban megegyezik, vagyis egyediségünk (a külsőnk tekintetében) abban a bűvös 0.1%-ban rejlik.

Úgy tűnik ez a szám pedig nem elég nagy ahhoz, hogy időnként ne forduljon elő bizonyos mennyiségű ismétlődés a DNS-ünkben. Ezért lehetséges, hogy vannak emberek, akik a vérségi rokonság hiánya ellenére is megszólalásig hasonlítanak. Persze teljes egyezésről kizárólag az egypetéjű ikrek esetében beszélhetünk, akik egyazon petesejtből és hímivarsejtből indultak és fejlődtek ki.

Kicsit olyan mintha azt mondanánk: „Ültessetek le egy majmot egy írógép elé és előbb utóbb le fogja gépelni Shakespeare teljes életművét, csupán azzal, hogy random ütögeti a billentyűket.”. Az esély persze nagyon-nagyon minimális, de van! A nagy számok törvénye alapján van esélye annak, hogy a világon élő 7.5 milliárd emberből egyszer csak szembejön veled valaki, akit eddig sosem látott ikertestvérednek gondolhatsz.

Ha pedig tényleg pusztán matematikai alapon közelítjük meg ezt a kérdést, akkor, ha azt vesszük alapul, hogy egy átlagos embernek kb. 250 rokona van 8 generációban, ez a szám 30 generáció esetén már több mint 1 millió szegről-végről rokont jelent. Ez a szám pedig már elég nagy ahhoz, hogy valaki olyan is beletartozzon, akivel külső jegyeinkben nagyon hasonlítunk és még távoli rokonok is vagyunk.

@Flickr @Flickr

Az persze, hogy akkor most végül is ki kivel rokon, akár egy teológiai vagy filozófiai vita is lehet. Az viszont tény, hogy vannak a DNS-ünknek olyan részei, melyek csak anyai, és vannak olyanok melyek csak és kizárólag apai ágon öröklődnek. Így akár azt is mondhatnánk, hogy minden nő egy nőtől ered és minden nő, minden nőnek a rokona és a férfiaknál ugyanígy. Az tehát egyértelmű, hogy genetikánkban kódolt a hasonlóság, de, hogy megtaláljuk-e „hasonmásunkat” az talán inkább a szerencse kérdése.

Forrás: Brightside

Lead: Buzzworthy