Most szól:
Vezeti:
2018.03.04 Vasárnap . 05:00

7+1 felejthetetlen Oscar pillanat, amit képtelenség kitörölni az emlékezetünkből

Az Oscar-díj a filmes világ csúcsa és így, vagy úgy de már hónapokkal a tényleges gála előtt lázban tartja az egész világot.

Az arany szobrocskát 1929. óta ítélik oda a filmművészet kiválóságainak. A nevét az anekdota szerint úgy kapta, hogy az Amerikai Filmakadémia első könyvtárosa, Margaret Herrick, nagybátyját, Oscar Pierce-t vélte felismerni az aranyba öntött kisemberben, a név rajta ragadt, és azóta is csak Oscar-ként emlegetjük.

A díjátadó közel 90 éves történelme során jó néhány emlékezetes pillanatot szolgáltatott népes nézőközönségének. Ezek némelyike megmosolyogtató, míg mások drámaiak, vagy épp maghatóak. Mindesetre érdemes emlékezni ezekre a pillanatokra, hiszen a modern popkultúra mérföldköveiről van szó.

Íme, néhány legendás Oscar-pillanat, amiket érdemes feleleveníteni!

1. Angelina Jolie és a tökéletes póz (2012)

A 6 évvel ezelőtti gálán Angelina ruhája nem volt különösebben extrém vagy polgárpukkasztó, viszont mégis minden tekintet rá szegeződött, köszönhetően annak, hogy Angelina olyan láb-villantással rukkolt elő, ami azóta sem megy ki a fejünkből.

Getty Images Getty Images

2. Jennifer Lawrence esése (2013)

Jennifer-nek épp a „legjobb” pillanatban sikerült elhasalnia, mikor a színpadra szólították, hogy átvegye a legjobb színésznőnek járó díjat. Ugyanakkor a színésznő egyáltalán nem csinált nagy drámát az esésből, gyorsan összekapta magát, amit a jelenlevők állótapssal jutalmaztak.

Getty Images Getty Images

3. Roberto Benigni szökellése

A legendás olasz színész-rendező megnyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó díjat 1999-ben Az élet szép című alkotásával. Benigni nevehallatára szabályosan felugrott és két széken támaszkodva ünnepeltette magát, miközben a kezét Steven Spielberg fogta. A díjat pedig honfitársától a gyönyörű, Sofia Loren-től vehette át, ami külön slusszpoén.

4. Adrian Brody „csókos” győzelme

Adrian 2003-ban nyerte meg a legjobb színésznek járó Oscar-t, A zongorista című filmben nyújtott alakításáért. A színészt olyannyira felspanolta a győzelem, hogy a színpadra érve hatalmas csókot nyomott a díjat átadó, Halle Berry ajkaira. Brody egyébként az egyetlen férfi színész, aki 30 éves kora előtt nyerte meg ezt a kategóriát.

5. John Travolta keveri a szezont a fazonnal

John Travolta-nak az volt a feladata, hogy felkonferálja Idina Menzel énekes-dalszerzőt, akinek egyébként többek között a Jégvarázs betétdalát is köszönhetjük, a színész ezt találta mondani: ”Köszöntsük az egyedülállóan tehetséges Adele Dazeem-et!”.

6. A nagy Oscar szelfi (2014)

Pár évvel ezelőtt Ellen DeGeneres-nek sikerült összhoznia mindenidők egyik leghíresebb szelfijét. A műsorvezető eredetileg csak Meryl Streep-pel akart fotózkodni, de ha már ott voltak, megkérte Julia Roberts-et, Channing Tatum-ot, Bradley Coopert, Brad Pitt-et és Angelina Jolie-t is, sőt kisvártatva felpattant Jennifer Lawrence és Jared Leto is.

7. Marlon Brando nem veszi át az Oscar-t (1973)

Brando sosem a komformizmusáról volt híres, de 1973-ban mindenkit meglepett. A színész megnyerte a legjobb színésznek járó díjat a Keresztapáért, de nem jelent meg a díjátadón és visszautasította a szobrot. Mivel nem volt jelen, gondolatait egy amerikai őslakos és aktivista, Sacheen Littlefeather tolmácsolta. A színész és az indián nő így kívánták felhívni a figyelmet arra, hogy a filmipar nagyon kevés őslakost alkalmaz. Brando egyébként egy 15 oldalas beszédet írt, amit az idő rövidsége miatt nem lehetett felolvasni.

+1 A boríték fiaskó (2017)

Talán az Oscar történetének legkínosabb pillanata épp egy évvel ezelőtt történt. A legjobb film kihirdetésénél, a díjátadó Warren Beaty és Faye Dunnaway kezébe rossz borítékot nyomtak, amiben azt látták: ’Emma Stone’.

A két színészlegenda zavartan ugyan, de bemondták a Kaliforniai álmot (hiszen Emma, abban a filmben szerepelt tavaly, és meg is nyerte a maga kategóriáját). A film stábja diadalittasan kiözönlött a színpadra, mire megjelent a műsorvezető, Jimmy Kimmel, hogy van egy kis baj, ugyanis a győztes valójában a Holdfény. Mindezt a film egyik producere gí közölte: „Amúgy mi vesztettünk”.

Forrás: Digitalspy

Lead: ABC, Getty Images