Most szól:
Vezeti:
2018.03.22. Csütörtök 05:00

Ezekben az országokban élnek legtovább az emberek

Az emberiség régóta próbál rájönni az örök élet titkára. Az alkimisták például a bölcsek kövének tulajdonították ezt a mágikus képességet, és voltak, akik pedig a fiatalság forrását keresték.

Sajnos nem ilyen egyszerű a helyzet, így aztán egyik küldetés sem járt sikerrel. Azonban vannak olyan helyek a Földön, ahol az emberek észrevehetően tovább élnek, mint a bolygó többi részén.

Az ENSZ évente kiad egy jelentést, amelyben a világ legboldogabb országait rangsorolják. A lista készítésekor figyelembe veszik a várható élettartamot is, mint tényezőt, most pedig elérhetővé tették, hogy ez alapján melyik az az 5 ország a Földön, amelyekben az emberek a legtovább élnek. A megfigyeléseikből kiderül, hogy minél magasabb az életszínvonal, annál több születésnapot ünnepelhet az ember. Emellett pedig az egészséges étrend betartása sem hátrány.

Nézzük is meg, melyik 5 ország található az élen!

5. IZRAEL

A mediterrán jegyeket hordozó étrend és a szigorú családi és kulturális értékrend repítette Izraelt a lista 5. helyére. Külön megemlítendő, hogy az országban az egyik legkisebb az egy főre eső alkoholfogyasztás.

pixabay.com pixabay.com

4. JAPÁN

Az egészségügyi helyzetüknek, aktív életmódjuknak és az ehhez szorosan kapcsolódó étrendjüknek köszönhetően Japán lakói továbbra is túlélik a Föld többi részén élőket. A National Geographic egyik újságírója, Dan Buettner Okinawa szigetére utazott és az ott élő idősekkel beszélgetett. A szigetet a halhatatlanok földjének is nevezik, amely nem véletlen: az ott élő emberek szorosan elkötelezettek az ún. ikigai mellett, amely nagyjából annyit tesz, hogy „az, ami valaki életét értékessé teszi”. Úgy lehet ezt értelmezni, hogy az itt élő emberek roppant céltudatosak, eltökéltek és nem engedik meg maguknak, hogy egy percet is elvesztegessenek az életükből.

pexels.com pexels.com

3. DÉL-KOREA

Egy friss tanulmány szerint Dél-Korea lesz az első ország, ahol a nők várható élettartama meghaladja a 90-et. A kutatók a magas egészségügyi ellátás színvonalát, az egészségtudatos kultúrát és étrendet tartják az itt élők titkának, ez utóbbiban nagy szerepet játszik a fermentált növények elterjedtsége.

pexels.com pexels.com

2. SVÁJC

A lista második helyén Svájc áll. A magas életszínvonal és a jólét állhat a háttérben, illetve a vérnyomást csökkentő hatással bíró csokoládé is hatalmas sláger az országban. Nem kell tehát csodálkoznunk: a svájciak mesterien kötötték össze a kellemest a hasznossal! Emellett a rendkívül tiszta vizek is szerepet játszanak a várható élettartam alakulásában.

pexels.com pexels.com

1. OLASZORSZÁG

Meglepő lehet, hogy Olaszország állhatott a dobogó legfelső fokára a várható élettartam versenyében, tekintve hogy nemzeti ételeikben sok a tészta. Ennek ellenére az olaszok életstílusa szigorú családi hagyományokat, gyakori sétákat és rengeteg napfényt jelent, emellett pedig fontos számukra a megfelelő mennyiségű szabadidő is. Buettner ellátogatott Szardínia szigetére is, ahol a kutatások szerint az ott lakók génjeiben magas számban fordul elő az M26-os kromoszóma, amely a hosszú életért felel.

pexels.com pexels.com

Forrás: National Geographic

Lead: pixabay.com