Most szól:
Vezeti:
×
2018.03.30 Péntek . 05:00

12 különös húsvéti szokás a világ minden tájáról

A húsvéti hagyományok nem mindenhol jelentik ugyanazt, mint nálunk. Néhány országban egészen rendhagyó dolgokat csinálnak az ünnepek alatt.

1. AUSZTRÁLIA

1991-ben Ausztráliában elindult egy kezdeményezés, amely szerint a húsvéti nyuszit húsvéti erszényes nyúlra cseréljék le. Az országban ugyanis a nyulak kártevőnek számítanak, amik tönkreteszik a termőföldeket és a termést is. Így Ausztráliában a nagy cégek csoki erszényes nyulakat dobnak a piacra, ezzel egyébként segítve a veszélyeztetett faj helyzetét is.

Getty Images Getty Images

2. FIRENZE, OLASZORSZÁG

A helyiek ebben a városban egy 350 éves húsvéti hagyományt ünnepelnek, ami „Scoppio del Carro” néven fut, ami annyit tesz, hogy a szekér robbanása. Húsvétkor Firenze polgárai feldíszítenek egy szekeret, amit rogyásig pakolnak tűzijátékkal, majd ezzel végigvonulnak a város utcáin, színes 15. századi jelmezekben. A túra a firenzei dómnál ér véget, ahol is az érsek a húsvéti mise közben meggyújtja a kanócot, majd a szertartás végén körbeállják a „felrobbanó” szekeret és gyönyörködnek a tűzijátékban. Az első keresztes-hadjáratig nyúlik vissza a hagyomány eredete és a bő termést hivatott biztosítani.

Getty Images Getty Images

3. FINNORSZÁG

A finn gyermekek húsvétkor boszorkánynak öltöznek és csokoládétojásokat kéregetnek az utcán, elmaszkírozva, sálakkal a fejükre tekerve, tollakkal ékesített fűzfagallyakkal a kezeikben. Az ország nyugati részén Húsvét Vasárnap máglyarakásokat gyújtanak, ami egy ősi északi szokásra vezethető vissza. Eszerint a lángok elijesztik a Nagypéntek és Húsvét Vasárnap között seprűn repkedő boszorkányokat.

Getty Images Getty Images

4. LENGYELORSZÁG

Akárcsak nálunk, Lengyelországban is nagy hagyománya van a húsvéti locsolkodásnak; természetesen a régimódinak. A fiúknak Húsvét Hétfő a Śmigus-dyngus napja, amikor is igyekeznek meglocsolni a lányokat lehetőleg minél több vízzel, ehhez pedig vödröt, vízi pisztolyt vagy más, erre alkalmas eszközt sem félnek felhasználni. A hagyomány úgy tartja, hogy az a lány, aki csurom vizes lesz, egy éven belül megházasodik. A hagyomány egy Mieszko nevű lengyel herceg megkereszteléséhez nyúlik vissza egészen 966-ig.

AP AP

5. HAUX, FRANCIAORSZÁG

Ha erre jársz Húsvét Hétfőn, üres gyomorral gyere ebbe a városba! Amikor ugyanis Napóleon a hadseregével Dél-Franciaországon keresztül masírozott, megállt egy kisvárosban és omlettet evett. A hadvezérnek annyira ízlett az étel, hogy elrendelte a város lakóitól, hogy reggelre készítsenek egy óriási omlettet a tojásaikból a hadseregnek. Ez a hagyomány ma is él: minden évben a város főterén egy több mint 4500 tojásból készül és körülbelül 1000 embert lát el.

Istockphoto Istockphoto

6. KORFU, GÖRÖGORSZÁG

A Nagyszombatra virradó reggelen, Korfu szigetén biztosan hamar kelnek az emberek. A sziget lakói ugyanis a hagyomány szerint reggelente cserépedényeket dobálnak ki az ablakaikból. Egyesek a velenceiekhez kötik a hagyomány eredetét, akik az újév első napján kidobták az összes régi dolgaikat. Mások úgy tartják, hogy a „szertartás” a tavasz köszöntését jelenti és azt, hogy az új termést már új edényekben tárolják majd.

Getty Images Getty Images

7. NORVÉGIA

Norvégiában az eddigieknél is furcsább szokások vannak Húsvétkor. Ebben az országban ugyanis az emberek krimi regényeket olvasnak, amiket kifejezetten Húsvétkor adnak ki, norvégul Paaskekrimmen-eket. A hagyomány 1923-ban fogant meg a norvégokban, amikor is egy könyvkiadó cég elkezdte reklámozni a legújabb krimi kötetét az újságok címlapjain. A reklám annyira hasonlított az igazi hírekhez, hogy az emberek nem tudták megkülönböztetni őket.

TRONDELARIUS VIA FLICKR.COM TRONDELARIUS VIA FLICKR.COM

8. VATIKÁN

Nagypénteken a Pápa a Kereszt Útjáról emlékezik meg a Colosseumban. Egy hatalmas, égő fáklyákkal díszített kereszt világítja meg az eget. A misét Nagyszombat estéjén tartják, majd Húsvét Vasárnap több ezer látogató gyűlik össze a Szent Péter téren, hogy láthassák a Pápát, ahogy áldását adhassa ’Rómára és az egész világra’.

Getty Images Getty Images

9. CSEHORSZÁG, SZLOVÁKIA

Ha ezekben az országokban járunk, jobb, ha néha-néha a hátunk mögé nézünk! Van ugyanis errefelé egy hagyomány, miszerint Húsvét Hétfőn a férfiak saját kezűleg, szalagokkal díszített fűzfaágakkal csapkodják meg a hölgyeket. A legenda úgy tartja, hogy a fűzfa az első fa, amely virágba borul tavasszal, így annak ágai hivatottak „átörökíteni” a fa élettel teliségét és termékenységét a nőkbe.

PINKCAPPACHINO VIA FLICKR.COM PINKCAPPACHINO VIA FLICKR.COM

10. VERGES, SPANYOLORSZÁG

A város középkori részén, Nagycsütörtökön a lakók eljárják a halál táncát. A szokás alapján bibliai jeleneteket újrajátszva, mindenki csontváznak öltözve parádézik a város utcáin. A tánc éjfélkor kezdődik és több órán át tart, egészen kora reggelig.

Getty Images Getty Images

11. JERUZSÁLEM, IZRAEL

A városban, amelyben Jézus keresztre feszíttetett, a keresztény lakosok Nagypénteken végigsétálnak ugyanazon az úton, amelyen Jézus azon a napon, amelyen keresztre feszítették. Néhányan keresztet is visznek magukkal a sétára.

Getty Images Getty Images

12. SZICÍLIA, OLASZORSZÁG

Az Abballi de daivuli az ördögök egyfajta megjelenítése, ami azt takarja, hogy Prizzi városának lakói rémisztő cinkmaszkokat és vörös köpenyeket öltenek magukra és ebben járják a várost. Délután azonban ’Szűz Mária és a feltámadt Krisztus megmenti a napot azzal, hogy angyalokkal elűzi az ördögöket’.

Getty Images Getty Images

Forrás: Womansday

Lead: Getty Images