Most szól:
Vezeti:
2018.04.05 Csütörtök . 11:24

24 éve ment el Kurt Cobain

A Nirvana frontembere még mindig csak 51 éves lenne.

Kurt Cobain szinte a semmiből lett egy generáció lázadásának vezéregyénisége. Szupersztár lett úgy, hogy nem akart az lenni, sőt legszívesebben visszacsinálta volna az egészet. Tömegek kedvence lett, ami miatt megvetette mind magát, mind a tömeget, amely istenítette. A zenész 24 éve nincs köztünk, de mélabús egyénisége, mely köré egy egész kultusz épült, mit sem vesztett népszerűségéből.

Europress/ Getty Images Europress/ Getty Images

Kurt Donald Cobain 1967. február 20-án született a Washington állambeli Aberdeen-ben. A kis Cobain-t boldog, felszabadult, ugyanakkor érzékeny gyereknek írták le, aki imádott rajzolni, zenei tehetsége is korán megmutatkozott, melynek kiaknázására a családja is bátorította. Ám életére már gyermekkorában is sötét árnyék vetült,  gondtalan gyermekévei nem tartottak sokáig. 9 éves volt, amikor szülei elváltak, édesanyja szerint ekkor drámaian megváltozott a viselkedése, visszahúzódóvá és dacossá vált. Az is nagy hatással volt rá, hogy kiskorában szemtanúja volt egy személy öngyilkosságának, aminek nyomait egész életében magán viselte.

Radiox Radiox

A válás után mindkét szülő talált új társat, de innentől fogva Cobain sehol sem találta igazán a helyét, sehol sem érezhette magát igazán otthon. Az apjának új kapcsolatából még egy fia született, így Cobain úgy érezte, már nem kapja meg azt a figyelmet, amire vágyik. Édesanyja új párja pedig fizikailag is bántalmazta. Ezt egyre nehezebben viselte Cobain érzékeny lelke, a kamaszkor kezdetén csak a lázadásban talált kiútra a családi pokolból. Viselkedése agresszívvá vált, másokat terrorizált az iskolában, a dolgok odáig fajultak, míg anyja átadta a fiú teljes felügyeletét az apjának. Ekkor Cobain még inkább azt érezve, hogy senkinek sem kell, még lejjebb süllyedt ebben a negatív spirálban, míg végül apja is lemondott róla és nevelő szülőkhöz került. De ez még csak a jéghegy csúcsa, ugyanis volt egy időszak, amikor sehová sem mehetett és egy híd alatt élt.

AP AP

A 14. születésnapján nagybátyja megkérdezte tőle, mit szeretne, egy biciklit, vagy egy használt gitárt. Kurt a gitárt választotta, hamar meg is tanult rajta játszani, ám nem igazán lelt partnerre, akivel együttjátszhatna, egészen addig, amíg meg nem ismerkedetett egy Krist Novoselic nevű iskolatársával. 1985-ben a két fiatal zenekart alapított, melyet 1988-ban Nirvana-ra kereszteltek. Azért ezt a nevet választották, mert a nirvana jelentése a "szabadság a fájdalomtól, a szenvedéstől és a külvilágtól", ami tökéletes analógia Kurt fiatalkorára és talán egész életére. A zenekar Dave Grohl dobos 1990-es csatlakozásával lett teljes.

Pinterest Pinterest

A zenekar szó szerint megváltoztatta a zenei közízlést és ezzel történelmet írt. A Nirvana előtt az alternatív zene sorsa nagyjából a lemezboltok polcain való porosodás volt, ám ekkor egy csapásra megváltozott minden. 1991-es második albumuk a Nevermind, akkora sikert aratott, amire senki sem számított. A lemez abban az évben első lett a Billboard 200 lemezeladási listán, letaszítva Michael Jackson Dangerous című albumát a csúcsról. Köszönhették ezt főleg a Smells Like Tenn Spirit című kislemeznek, mely a grunge-nemzedék himnuszává vált. A dalnak egyébként megvan a maga története, Kurt-nek ugyanis egyszer egy lány azt mondta, hogy "Olyan szaga van, mint a Teen Spiritnek" ("Kurt Smells Like Teen Spirit"). A Teen Spirit egyébként egy dezodor volt, de Kurt-nek nagyon megtetszett a szófordulat, így felhasználta.

Getty Images Getty Images

A gyorsan jött siker és az ezzel járó tömeghisztéria megviselte a zenekart, főként Cobain-t. Nehezen fogadták el, hogy többé nem léphetnek fel kis klubokban, nem mehetnek ki az utcára csak úgy és, hogy az alternatív többé nem elég alternatív. Még az is megfordult a fejükben, hogy csinálnak egy direkt rossz albumot, hogy visszatérhessenek a régi, áttörés előtti formátumukhoz.

Europress/ Getty Images Europress/ Getty Images

1992-ben az MTV Video Music Awards díjátadón a Nirvana két díjat nyert: egyet a Smells Like Teen Spirit videóklipjéért, és a legjobb alternatív előadónak járó elismerést.

Cobain a 90-es évek elején ismerkedett meg a szintén énekes, Courtney Love-val, aki hamar a Nirvana "Yoko Ono-jává" vált. Szinte üldözte Cobain-t, aki végül feleségül is vette és egy kislányt szült neki, aki a Francis Bean nevet kapta. Sokan Courtney-t vádolják azzal, hogy az egyébként is nyilvánvalóan depressziós, alkalmi kábítószer fogyasztó Cobain-t ő vezette be a kemény drogok világába.

Getty Images Getty Images

Hogy a szerelem volt-e valóban toxikus, vagy Nirvana mánia, vagy magánéletbeli folyamatos sodródása, nem tudni. Talán mindegyik egy apró részlet volt, mely az utolsó felvonáshoz vezetett, mikor Cobain 1994. április 5-én, 27 éves korában, többszöri kísérlet után Seattle-i otthonában öngyilkos lett. Ha Shakespeare élne, talán róla is írna egy tragédiát, hogy miként emészt fel egy tehetséges lelket, a külvilág élhetetlensége és önmaga démonai.

Reméljük megtalálta a maga nirvánáját.

Lead: Europress/Getty Images