Most szól:
Vezeti:
×
2018.04.18 Szerda . 09:46

Így változik a magzat az anyaméhben eltöltött 9 hónap során

40 hét alatt bizony óriási átalakuláson mennek keresztül.

9 hónap alatt egy szemmel nem látható embrióból pufók arcú édes baba lesz. Ez a 40 hét kulcsfontosságú, mert bizonyos dolgok már magzati korunkban kifejlődnek és születésünk után nem is változnak, ilyen pl. a jobb és balkezesség. Ez alatt a röpke idő alatt annyi változáson megyünk keresztül, mint amennyi talán egész életünkben nem történik velük. Ez az időszak pszichológiailag is nagyon fontos, hiszen már bizonyított, hogy létezik magzati emlékezet. Tudatosan persze senki nem tud visszaemlékezni, hogy milyen volt az édesanyja pocakjában, de tudattalanul nyomot hagy bennünk ez a 9 hónap, minden békességével, csöndjével és esetleges zaklatottságával egyaránt.

Íme, az emberi magzati fejlődés legfontosabb mérföldkövei!

1-2. hét

Ez az ún. csíraszakasz. Az első 4 napban az apró kis élet még kisebb, mint egy szem só, kb. 0,1 mm, ami gyakorlatilag elképzelhetetlenül pici. A 4. nap után az embrió vándorolni kezd, míg nem eléri a méhet, ahol a 8. nap tájékán megtörténik a méhfalba ágyazódás.

Pinterest Pinterest

3-4. hét

A beágyazást követőn megkezdődik az embrió valamint a magzatburok, a méhlepény és a köldökzsinór fejlődése. A fogantatástól számított kb. 20. napon fejlődik ki az idegcső, amiből később a központi idegrendszer, ez azért nagyon fontos fejlődési szakasz, mert erre mindössze 4 nap „áll rendelkezésre”. Talán hihetetlenek tűnik, de igen fontos dolgok történnek már ebben a négy hétben is: kialakul a gyermek testformája, alakulóban van a csak rá jellemző haj, bőr és köröm, kialakul az agya, gerincvelője és a keringési rendszere.

5-6. hét

A terhesség 5. hetére már kialakul egy kis szívkezdemény, ami a 6. héten már dobogni kezd. Ekkora az embrió már 10 000-szer nagyobb, mint a fogantatást követő első napokban. Már elkezd formálódni a kis keze és a belső nemi szervei.

National Geographic National Geographic

7-8. hét

A baba arcocskája már egyre felismerhetőbb, hiszen az érzékszervek szépen kezdenek elkülönülni: láthatóvá válik a szemgolyó, kialakulnak az orrlyukak és az orrcimpák, és határozott formát ölt a száj körvonala. Az első magzatmozgások -bár még az anya nem érezheti- is erre az időszakra tehetők. Ekkortájt, már naponta 1mm-t nő.

9-14. hét

A magzat ekkora kb. 3- ról 7-8 cm hosszúra nyúlik, súlya pedig nagyjából 15 gramm lesz. Kialakul a szemöldök és a szempillák, valamint a tejfogacskák is. A 12 hétre pedig a külső nemi jellegek is, vagyis végre kiderül, hogy kisfiú, vagy kislány van odabent.

PBS PBS

15-19.hét

Eddig a magzat feje gyorsabb ütemben növekedett, most viszont kezdi utolérni a teste, így már egészen baba formája van. Az arc izmai is elkezdenek működni, így a 4D-s ultrahangon már a mimikáját is el lehet kapni. A 17-18. hétre a kismama már érzi az apró rúgásokat belülről, hiszen az a kis valaki nagyon mozog odabent.

20-25. hét

Ekkora már kialakul a magzat egyedi, csak rá jellemző ujjlenyomata és az is, hogy jobb, vagy balkezes lesz. Ekkorra a baba már mindent hall és reagál is a hangokra, főleg az édesanyja hangja kedves neki. A 22. hétre kialakul az összes idegsejt, amivel életünk végéig gazdálkodnunk kell. A 23. héten a babának már vannak álmai.

26-30. hét

A baba szeme kinyílik és látni kezd, elsősorban a fényviszonyok változását érzékeli. Ekkor kialakulnak az ízlelőbimbói és sokak szerint az étkezési preferenciái is. Vagyis ekkorra már lát, hall, tapint és ízlel, sőt kommunikál is, ugyanis ha megbökik, akkor ő visszarúg. A 30. hétre a saját önálló anyagcseréje is kifejlődik, és néha még csuklik is.

Eastnews Eastnews

31-35. hét

A baba ekkor már hallja, ahogy édesanyja szervei működnek és képes megkülönböztetni az ő hangját másokétól. Immunrendszere is működésbe lép. Az idegrendszer fejlettsége már közel végleges, de a tüdőnek még kell az az egy hónap. A 33. hét környékén előfordulhat, hogy a baba már megfordul és születésig úgy is marad. A 35. hétre a baba már elérheti a 2,5 kg-os súlyt.

Pinterest Pinterest

36- 40. hét

A baba ekkor már csaknem úgy néz ki, mint ahogyan világrajövetelekor fog. Ekkora már szépen kitölti a rendelkezésére álló teret, így előfordulhat, hogy kevesebbet mocorog. A fejlődése gyakorlatilag befejeződött. A 38. hétre a fej már a medenceüregben van. A 40. héten a baba készen áll arra, hogy világra jöjjön és megkezdje önálló, méhen kívüli életét. Az érett újszülött átlagosan 50 cm és 3400 g és születését követően azonnal felsír, jelezve, hogy készen áll a kinti kalandokra.

Forrás: Brightside

Lead: Pinterest