Most szól:
Vezeti:
2018.04.20. Péntek 09:53

Minden amit a Westworld második évadáról tudnod kell

Most már tényleg csupán néhány álmatlan éjszakánk maradt hátra a nagysikerű sorozat második évadáig.

Az első évad utolsó epizódja olyan befejezést nyújtott, amitől leesett az állunk, viszont sok történetszál elvarratlan maradt, sok lehetőség nyitott maradt a folytatásra. A héten visszatér a sorozat, így aztán természetesen vannak előzetes információink arról, hogy nagyvonalakban mire számíthatunk. Összeszedtük a legfontosabb infókat, amiket nem árthat tudni!

1) A második etap 10 részes lesz és április 22-én debütál

Most vasárnap láthatják majd a nézők és a rajongók a második évad első epizódját. A gyártó 10 epizódot rendelt be a sorozatból, azonban a produkció volumenét figyelembe véve egyértelmű volt az, hogy az új évad nem kerülhet adásba 2017-ben. Nemcsak a forgatási fázis ilyen nagy kaliberű feladat, hanem a forgatókönyvek megírása is. Jonathan Nolan, a sorozat egyik írója ki is jelentette, hogy nem fogják tudni évről évre legyártani a sorozat újabb és újabb évadait.

2) “A második évad sokkal nagyratörőbb lesz, mint az első”

Mondták a sorozat írói. “Mindig is tudtuk, hogy jelentősen emelni akarjuk a tétet minden folytatás esetén, így aztán a produkció léptéke is megugrik majd.” Evan Rachel Wood pedig azt nyilatkozta, hogy az első évad egy nagyszerű előzménye volt a sorozat egész történetének.

3) Az első epizód az “Utazás az éjszakába” címet fogja viselni és 70 perces lesz

A premier visszarepít majd minket Dr. Ford narratívájához az előző évad végén, Wood pedig egy tweet-ben azt mondta, hogy az első epizód a káosz érzetét fogja kelteni. Az HBO leírása is meglehetősen baljós: “A bábszínházi előadásnak vége, eljövünk értetek és a fajotok megmaradt tagjaiért. Üdvözlünk újra Westworld-ben!”

4) Az évad nem hivatalos címe “Az ajtó” lesz

A Westworld minden évadának lesz egy munkacíme. Az első évadnak “A labirintus” volt a címe, a másodiknak pedig “Az ajtó” lesz. Nolan ezt nyilatkozta egy Reddit-es kérdezz-felelekben: “Ez nem egy antológia sorozat, tehát nem lesz teljesen más, egymással nem összefüggő téma minden évadban. Viszont azt már a legelején tudtuk, hogy egyrészt, hogy minden szezon legyártása piszkosul sokáig fog tartani másrészt pedig, hogy minden évadnak kell, hogy legyen egy saját világa, új kérdésekkel és ötletekkel. Természetesen minden évad kapcsolódik az előzőekhez, hiszen többek között ugyanazon szereplők kalandjait követi majd.”

5) A második évadot leginkább a káosz fogja jellemezni

Wood mellett Nolan is egy a színfalak mögötti szegmesben megerősítette, hogy az első évad kontrolljával szemben a második évad alap hangulata a káosz lesz. Végtére is a káosz volt Dr. Ford célja az elejétől fogva. “Ford hozzáfogott ahhoz, amiről azt gondolja, hogy az a terv. Azonban a terv természetéről a második évadban fogunk megtudni részleteket. Fogják hagyni azt, hogy Dolores vagy más házigazdák elszökjenek? Valóban arra készülnek, hogy a vendégeket megleckéztessék?” - tette fel a kérdést Nolan.

Ezen felül láthattunk zűrzavarra utaló jeleket a második évad előzetesében is. A trailer elején egy vérfoltos kottát láthatunk, majd Sammy Davis Jr. “I gotta be me” című száma kezd el szólni a háttérben és közben hátborzongató képsorok következnek. Bernard (Jeffrey Wright) egy elpusztult tigrisre bámul, Maeve (Thandie Newton) és Lee Sizemore (Simon Quarterman) hullák tömkelegén tekint végig a Westworld laborban, Dolores és Teddy (James Mardsen) a gála vendégeit lövöldözik lóháton, Bernard pedig Stubbs-szal (Luke Hemsworth) egy szekéren utazik át Westworld-ön végül pedig a Fekete Ruhás Ember (Ed Harris) felteszi a kalapját és arcát véres sebek borítják.

6) Az idővonalakkal való játék helyett a sorozat perspektívákat vált

“Más nézőpontokból és más szemszögekből fogjuk megtapasztalni a történéseket” - mondta el Joy egy interjúban az első évados időugrásra hivatkozva. “Nem feltétlenül akarjuk megismételni azt, amit ezelőtt.”

7) Készülj fel, hogy a Westworld-ön túlra is elkalandozunk majd, kezdve a Shogun World-del

Bizonyára emlékeztek a Samurai World-be való betekintésre az első évadból. Valójában annak a világnak Shogun World a neve és egyike annak a 6 világnak amelyek a “Delos Destinations” komplexumot alkotják. A shogun egy katonai rang volt, akiknek egy csoportja az 1867-68-os forradalomig uralták Japán. Delos viszont így írja le a Shogun World-öt: “Azoknak akiknek a Westworld nem elég, a valódi műértők számára egy igazi ínyencség lesz a Shogun World egy csipetnyi katanával fűszerezve. Japán Edo időszakát alapul véve a nézőknek lehetőségük lesz feléleszteni a bennük élő harcost a Shogun World láttán egy csodálatos tájon a legsötétebb horrorral karöltve. Engedd szabadjára az igazi éned egy olyan országban ahol az önmagunk felfedezése egy művészet. “

Az új park egyébként szoros kapcsolatban fog állni Westword-del. “Abban az időszakban, amikor a western filmek fénykorukat élték, az összjáték a western filmek és a samurai filmek között a japán film piacon nagyon népszerű volt. Ennek a két stílusnak egyébként is több közös eleme van, mi pedig egyszerűen csak nem tudtunk ennek ellenállni.” - mondta Nolan.

A második évad 5. része lesz vélhetően az az epizód, ahol betekintést nyerhetünk majd a Shogun World-be. Az epizód címe “Akane No Mai” lesz, a leírása pedig annyit takar japánról lefordítva, hogy “Légy üdvözölve Shogun World-ben”, Akane pedig egy új szereplő lesz a sorozatban, akit az Oscar-díjra jelölt Rinko Kikuchi fog játszani.

Nolan egyébként azt is kilátásba helyezte, hogy akár római kori és középkori világokat is láthatnak majd a nézők többek között. “Az első évad egy befelé irányuló utazás volt, a második évadbeli utazás pedig vesz majd egy 180 fokos fordulatot ehhez képest. Egy kutatás részesei lehetünk majd, amelyben kiderítjük azt, hogy mi is van a parkban és leginkább azt, hogy azon kívül mi van.” Távolabbi tervekről is nyilatkozott az író, mely szerint soha nem az volt a céljuk ezzel a sorozattal, hogy egy helyben maradjanak. “Nem akarunk ugyanabban a környezetben eltölteni 10 évet. Az a szándékunk, hogy kvázi felrobbantjuk az eddigi környezetet és átvisszük a sztorit egy másik világba. Továbbá a második évad a házigazdáink történetét is követni fogja, amely folyamatosan bővül és nagyobb volumenű lesz.”

HBO HBO

8) A házigazdák most kontroll alatt állnak, és Dolores vezeti a forradalmat

A Super Bowl szünetében leadott előzetesben a házigazdák gyorsan átveszik az uralmat a vidámpark fölött, majd Dolores egy beszédet mond az embereknek, mely szerint: "Ez a világ egy hazugság. Ez a világ megérett a pusztulásra. Méghozzá azért, mert ez a ti világotok.”

Wood elmondta az Entertainment Weekly-nek, hogy Dolores a forradalom kulcsfigurái közé tartozik. “Elege lett. Dolores egy küldetés teljesítésén dolgozik és semmi és senki nem állhat az útjába. Ő vezeti a forradalmat miközben - a dolgokat leginkább realisztikusan látó szereplő lévén - egy bizonyos fokú magányossággal küzd és azt próbálja elérni, hogy mindenki őt kövesse. Abszolút ráhangolódott a szabadságra és nem lebeg semmi más a szemei előtt.” - mondta a színésznő

Joy tovább fűzte ezt a gondolatot: “A házigazdák most már szó szerint képesek definiálni saját magukat is. A kérdés az, hogy mi mindent tennél meg azért hogy azzá a gonosszá változz, aki ellen egyébként harcolni próbálsz?”

9) A sorozat bemutatja majd, tulajdonképpen hogyan is működnek a házigazdák és miből készültek

“Inkább biológiai felépítésűek, mint mechanikaiak, viszont ugyanúgy szenvedik el az agyhalált.” - mondta Nolan az Entertainment Weekly-nek. “Nagyjából lehetetlen megkülönböztetni őket az emberektől, viszont az agyuknak nincs szüksége oxigénre a működéshez, ami pedig izgalmas lehetőségeket vet fel.”

10) A legtöbb házigazda azonban nem ébredt még olyan szintű öntudatra, mint Dolores

Azok a házigazdák, akik kijöttek az erdőből az első évad végén, azok a házigazdák voltak, akiket egy hűtött raktárban tároltak. “Nyilvánvalóan így ők ahhoz a generációhoz tartoznak, akiket már nyugdíjaztak.” - mondta Joy. “Azt hiszem világos lesz, hogy ők ezért nem lesznek annyira képben, mint például most Dolores.”

11) Meg fogunk tudni részleteket Dolores és Wyatt titokzatos kapcsolatáról is

Wood azt nyilatkozta a Variety-nek, hogy számára a legnagyobb kérdés az volt az első évad végén, hogy ki is az a Wyatt, főleg annak fényében, hogy Dolores és ő már nem először találkoznak. “Bizton állíthatom, hogy most már tudom, sőt többet is tudok, mint amire az elején számítottam.” - mondta a színésznő. Egy másik interjúban folytatta a gondolatmenetet: “Mi történik majd, ha hozzáférése lesz majd mindegyik énjéhez egyszerre? Mit fog ez jelenteni? Hogy fog az majd kinézni? Wyatt személyisége nagyon átható. Azt gondoltam eleinte, hogy amikor visszatérünk a sorozathoz majd egy férfi jellemmel bíró karaktert fogok játszani, de aztán emlékeztettek rá, hogy a Wyatt lehet egy női név is.”

12) Ford biztosan halott, de nem kizárt, hogy újra látni fogjuk

Egy interjúban Nolan elmondta, hogy Ford halála egy lényegében egy áldozat tétel volt, ami nagyon is valós, ugyanakkor megígérte, hogy a karakter vissza fog térni visszajátszásokban. “Azt hiszem lesz lehetőségünk kideríteni azt, hogy hogyan is jött létre ez a vidámpark. Ford jelenléte érezhető lesz, abban az értelemben mindenképpen, hogy betöltsük azt a nézőkben tátongó űrt, ami ennek a helynek a múltjával kapcsolatos.” - mondta. A második évad második epizódja a “Reunion” címet fogja viselni, azaz “Újraegyesülés”, ebből arra következtethetünk, hogy ennek talán köze lesz a témához. A hivatalos leírás az epizódhoz mindössze egy kérdés: “Miért nem kezdjük az elején?”

A sorozat rajongói arra is számítanak, hogy Sir Anthony Hopkins vissza fog térni a sorozatba. Ezt egy Liv Ullmann-nal készített interjúra alapozzák, akinek van egy most futó közös projektje a színésszel. Ullmann azt nyilatkozta, hogy ezeket a munkálatokat szüneteltetni kellett Hopkins Westworld-ös elfoglaltságai miatt.

13) Maeve új információkhoz jut majd a létezésével kapcsolatban, amely a szereplő személyes küzdelmeit és Westworld-be való visszatérését fogja eredményezni

Thandie Newton azt mondta a Deadline-nak, hogy Maeve-t lesújtotta az, hogy Bernard felfedte előtte azt, hogy Westworld elhagyására van beprogramozva. Ennek ellenére megerősítette azt is, hogy nem utoljára látjuk őt. Ugyancsak a Super Bowl szünete alatt leadott előzetesből tudjuk ezt, amelyben Maeve valamiféle támadást vezet a Westworld-ön belül.

Newton azt is elmondta, hogy el kellett engednie az általa megformált karaktert egy kicsit és hagynia kellett, hogy “felnőljön” ebben az évadban.

Továbbá Wood is megerősítette, hogy Maeve és Dolores valamikor találkozni fognak a második évad során, viszont addigra nagyon különböző céljaik lesznek majd.

HBO HBO

14) Az emberek halálos következményekkel néznek majd szembe, illetve betekintést nyerünk abba, hogy mit jelent vendégnek lenni Westworld-ben.

Nolan a TV Line-nak adott interjújában elmondta, hogy a következő évadban több figyelmet kívánnak irányítani arra, hogy mégis milyen vendégnek lenni Westworld-ben. Ez vajon azt jelentheti, hogy Westworld továbbra is fogadja majd a látogatókat a gálán történt tömeges öldöklés ellenére? Esetleg mindezt majd visszajátszásokból fogjuk megtudni?

Talulah Riley, aki az Angela nevű házigazdát alakítja, vendégszereplőből állandó stábtaggá lépett elő. Ez azonban halálos kimenetelű lehet Westworld vendégei számára. A sorozat első etapjában láthattuk őt vendégeket üdvözölni illetve kísérni őket a parkban, amikor is találkozott Teddyvel. Angela az a házigazda aki évtizedeken keresztül elsőként üdvözölte a Westworld-be látogatókat és egyike lesz az utolsóknak is, akiket a vendégek látni fognak.

15) Teddy-nek nagy szerepe lesz a második évadban

Joy beszélt egy kicsit Teddy szerepéről is, akinek a története egyébként az egyik személyes kedvence a második évadban. Az őt alakító James Mardsen elmondta az Entertainment Weekly-nek, hogy Teddy öntudatra ébredése később fog bekövetkezni, mint Dolores-é vagy Maeve-é és óriási kihívások elé fogja állítani a karaktert. Wood elmondta egy interjúban, hogy Dolores és Teddy kapcsolatának a jövője egy új megvilágításban nyert értelmet mindkettőjük számára. “Noha bizonyos dolgok be vannak programozva, nem azt jelentik, hogy nem valódiak.” - nyilatkozta a színésznő a két karakter közötti szerelmi szálról.

16) Dolores apja is nagyobb szerepet kap, Charlotte Hale és Lee Sizemore pedig szintén vissza fognak térni

Louis Herthum is előlépett állandó stábtaggá, ami több Peter Abernathy-t fog jelenteni. Amikor legutóbb láttuk őt, akkor Charlotte Hale (Theresa Thompson) és Lee Sizemore (Simon Quarterman) nagy mennyiségű adatot töltött fel ebbe a házigazdába azzal a szándékkal, hogy kicsempésszék őt a vidámparkból és információt szállítsanak rajta keresztül a Doles részvényeseinek. Talán kijutott a való világba?

Ezen túl Hale és Sizemore is többet fognak szerepelni a sorozatban. Joy azt mondta az Entertainment Weekly-nek, hogy Hale, a Westworld vezetőségének első embere vissza fog térni és okoz némi galibát annak ellenére, hogy többek között ő is parancsol a házigazdáknak.

Egy, a tavalyi Comic-Con-ra készült előzetesben azt láthattuk, hogy Maeve és Sizemore újra találkoznak és Maeve elrabolja Sizemore-t. "Ezek a házigazdák mindig is csak kellékek voltak az ő történetében, most pedig úgy tűnik ő is egy játékos lett a saját történeteiben.” - mondta Quarterman. Egy másik interjúban elmondta azt is, hogy a karaktere a lehető legkellemetlenebb pozícióból kezdi a második évadot.

17) Bernard fogja átvenni az irányítást

Jeffrey Wright azt nyilatkozta egy 2016-os interjúban, hogy Ford és Bernard kézfogása egy szimbolikus jelentőségű kézfogás volt, mondhatni, így adta át a stafétát. Úgy tűnik, hogy Bernard egyfajta csempészként lesz jelen Westworld emberi dolgozói és a házigazdák között. “Abszolút tudatos lesz az ő kettőssége, kíváncsian várom, mit tartogat ez számára/számomra” - mondta Wright.

Ezt azonban bizonyos “kognitív kihívások” fogják megelőzni Bernard esetében, ami abból ered, hogy fejbe lőtte magát az első évad 9. epizódjában, tette hozzá Wright.

18) A Fekete Ruhás Ember és William is visszatérő lesz

Legutóbb, amikor a Fekete Ruhás Embert láttuk a házigazdák egy csoportja tüzet nyitott rá. Ed Harris, a karaktert megformáló színész azonban elmondta, hogy ennek ellenére ő életben van, habár vélhetően nincs túl jól. Harris egy az Emmy díjátadót megelőző eseményen elmondta, hogy a karaktere jó útra tér és hogy ő úgy gondolja, a Fekete Ruhás Ember alapvetően egyfajta pozitív szereplő.

Az illető fiatalkori énjét illetően, akit Jimmi Simpson játszik annyit tudunk, hogy az ő története véget ért az első évadban. Azonban Simpson vissza fog térni a második etapra is. Az Entertainment Weekly szerint a második évadban sok mindenre fény derül a park múltjával illetve a William által a Delos-nál bejárt úttal kapcsolatban is.

19) Továbbá nem utoljára láttuk Elsie-t (Shannon Woodward), Stubbs-ot (Luke Hemsworth) és Armstice-t (Ingrid Bolsø Berdal) sem

Habár az első évad 8. részében úgy tűnhet, hogy Elsie halott, a hivatalos Westworld weboldalon arra utaló jeleket találunk, hogy valahol mégis életben van a parkban. Joy pedig biztosította az Entertainment Weekly-t arról, hogy Elsie mellett Stubbs is él, de arról is, hogy ez nem feltétlenül egy jó dolog. “Végre ők is megtapasztalhatják, milyen vendégnek lenni Westworld-ben, nem pedig az igazgatói csarnokból fogják látni az eseményeket. Azonban nem vagyok benne biztos, hogy nekik ez tetszeni fog.” - mondta az író. Ami Armstice-t illeti, az első évad végi stáblistában megtaláljuk az őt alakító színész nevét is, emellett pedig Nolan megerősítette, hogy “a házigazdák végre tudják irányítani a cselekedeteiket és gatyába rázhatják a dolgokat.”

20) Készülhetsz drón házigazdákra is

A Bernard mögött feltűnő rémisztő robotnak bizony van neve és egy sötét háttértörténete is. Az Entertainment Weekly szerint a robot egy drón házigazda és egy gyanús Delos vállalkozásra utal a jelenléte. “Ahogyan azt elmeséltük az első epizódban, a vidámpark egy teljesen más hely a vendégek számára és a részvényesek és a vezetőség számára. Van itt egy olyan napirendi pont, amelybe a Delos már nagyon régóta belekezdett. Miközben Bernard próbálja összeszedni magát az első évad történéseiből következő összeomlásából, olyan dolgokra jön rá a parkkal kapcsolatban amit eddig még ő sem tudott, illetve olyan lényekre bukkan mint a drón házigazdák.” - mondta Nolan

HBO HBO

21) 13 új színész fog csatlakozni a sorozathoz

Többek között, Julia Jones A Twilight filmek sztárja és Aleksander Skarsgård testvére, Gustaf is csatlakozik a produkcióhoz.

22) Lehetséges, hogy kiderül, hol is van pontosan Westworld

“Mivel legalább annyira érdekes, ha nem érdekesebb karakterekkel kapcsolatos kérdések merülnek fel a sorozatban, nem szeretnénk azzal megalkotni a világ nagyobb talányát, hogy hol is van Westworld.” - nyilatkozta Nolan szintén az Entertainment Weekly-nek. “Annyit fogtok tudni, amennyit a házigazdák is tudnak, ők pedig még nem tudják hol vannak.” - tette hozzá. Egy másik Entertainment Weekly interjúban viszont Nolan azt mondta, hogy a park körülbelül 1300 négyzetkilométeren terül el és vélhetően nem az Egyesült Államok nyugati részén található.

23) Nolan kedvenc epizódja az új évadban a 4. rész lesz, amely “A Szfinx talánya” címet fogja viselni

Az HBO leírása meglehetősen titokzatos a részt illetően: “Ez lesz az? Ha előre nézel, a rossz irányba nézel.” Ezt az epizódot Joy rendezi, akinek ez lesz az első rendezői munkája. Az Entertainment Weekly szerint William fel fog tűnni ebben a részben, ahogyan James Delos is, aki egy új színész, Peter Mullan alakít majd. Úgy tűnik bőven lesz információnk a park sötét múltjáról.

24) “Az utolsó rész nagyon ütős lesz”

Legalábbis Nolan ezt nyilatkozta az Entertainment Weekly-nek. Noha néhány rész több lesz mint 1 óra, az évadzáró az író szerint “egyre és egyre intenzívebb lesz, nagyon ütős epizódra számíthatnak”.

A Westworld második évada április 22-én fog debütálni az Egyesült Államokban.

Forrás: Harpersbazaar

Lead: HBO