Most szól:
Vezeti:
2018.04.26. Csütörtök 11:04

A magyar zene ereje - Bemutatjuk a Hangfoglaló Programot!

A Nemzetközi Kulturális Alap (NKA) 2014-ben egy könnyűzenei támogató rendszert indított Cseh Tamás Program néven, a magyar fiatal zenei feltörekvők számára. A program arculatváltáson ment keresztül, így 2017-től a Hangfoglaló Program támogatja a már meglévő és leendő pályázóit, nem is akármilyen nemzetközi sikereket elérve. Érdekel a zene, esetleg van egy zenekarod? Most figyelj!

A hazai könnyűzene ösztönzésére és támogatására létrehozott sokoldalú támogatási rendszer, a Hangfoglaló Program. Elsődleges célja a feltörekvő magyar zenekarok népszerűsítése belföldi és külföldi terepen egyaránt. Emellett a program további céljának és feladatának tekinti a színvonalas produkciók fellépési lehetőségeinek biztosítását és annak kiszélesítését. A hazai könnyűzene múltjának ápolása és a sikeres könnyűzenei életpályamodell felvázolását is fontosnak tekintik.

A program 9 alprogramot tartalmaz a továbbiakban. Az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program Kollégiuma pályázatos formában nyújt támogatást induló zenekaroknak, előzenekaros koncerteknek, könnyűzenével foglalkozó médiumoknak és könnyűzenei koncerthelyszíneknek ad lehetőséget. Továbbá nemzetközi turnékat és promóciókat is támogat a program. A magyar könnyűzenei örökség megőrzése és ápolása mellett az oktatásra is nagy hangsúlyt fektetnek. Zenei menedzsment-képzésre, könnyűzenei oktatás témában és a vidéki tehetségkutatók támogatására is létrejöttek alprogramok vagy kezdeményezések.

hangfoglalo.hu hangfoglalo.hu

A Hangfoglaló Programiroda további, de nem pályázati jellegű feladatokon dolgozik, jelenleg összesen hat fővel. Egyik fő céljuk a jelenlegi és a leendő pályázók szakmai támogatása. A programnak köszönhetően a magyar zene egyre szélesebb körben elismert - szomszédos országaink is ezt bizonyítják.

hangfoglalo.hu hangfoglalo.hu

Bali Dávid, a HOTS (Hungarian Oncoming Tunes, a magyar könnyűzene exportirodájának ernyőbrandje) vezetője a legutóbbi előadását a programmal kapcsolatban Romániában tartotta. A közönséget bevezette a nálunk alkalmazott hazai export- és zenei támogató stratégiákba. A kiemelt, további nemzetközi előadók között helyet kapó blokkban Dávidnak lehetősége volt bemutatni a Hangfoglaló Program működési elvét, és azt, hogy a HOTS hogyan működik. Úgy tűnik mostanra Szlovákiában is kíváncsiak a magyar programra, legalábbis erre utal, hogy Magyarország zenei támogatóprogramjának, a Hangfoglaló Programnak a bemutatására is felkérték: Dávidnak erről beszélnie áprilisban lesz alkalma, a szlovákiai Sharpe Conference & Showcase eseményen, az év további részében pedig a macedón PIN Conference & Showcase-en. A továbbiakban pedig a negyedik alkalommal is megrendezésre kerülő, szerb Indirekt Conference-en tart majd hasonló előadást, hogy a meghívó országok megismerhessék és alkalmazhassák a magyar modellt.

hangfoglalo.hu hangfoglalo.hu

Egyre több hazai zenekar veti meg lábát a nemzetközi piacokon - Amerikában, Németországban és Koreában egyaránt. Rekordszámú magyar fellépő bizonyíthatott és bizonyít jelenleg is a nemzetközi porondon, különböző showcase fesztiválokon is. A közelmúltban egészen Amerikáig, az SXSW (South by Southwest Fesztivál) fesztiválig jutott el a Bohemian Betyars, a Belau, Boggie és a The Qualitons. 4 hasonló kaliberű, vagy még ennél is nagyobb nemzetközi esemény kapcsán lesz magyar érdekeltség olyan zenekarok által, mint például Babé Sila, MÖRK, Mongooz & the Magnet, Dope Calypso és a Fran Palermo.

 

 

Megkeresésünkre Boross Zoltán, a programiroda vezetője válaszolt pár általunk feltett kérdésre.

1. Miben rejlik a siker, ami miatt a környező országok zeneipari szereplői is tőlünk tanulnak?

Ezt igazából tőlük kellene megkérdezni. Ugyanakkor azt gondolom, hogy a legnagyobb eredményeinket nemzetközi téren értük el az elmúlt, mondjuk másfél évben. Az látszik, hogy főleg a regionális területeken, tehát a Kelet-Közép európai régiókban gyakorlatilag megtöbbszöröződött, vagy jelentősen megnőtt a magyar zenekarok száma a showcase fesztiválokon is. Ez elkezdett továbbgyűrűzni egyébként abba az irányba is, hogy már a nagyközönség számára nyitott fesztiválokon is megjelennek magyar zenekarok. Ez azt gondolom, hogy motiváló, illetve szimpatikus lehet a környező országoknak is. Egyébként például Szerbiában és más egyéb környező országokban is most fog létrejönni zenei exportiroda. Feltételezem, hogy szeretnék meghallgatni a tapasztalatainkat, megtudni hogy mi hogyan csináltuk a munkánkat eddig.

2. Budapesten kívül, Magyarország területén belül honnan érkeznek a legtöbb pályázók?

Egyelőre nincsenek egész pontos kimutatások erről még, mivel ezeket a kutatásokat most végezzük. A tapasztalat viszont nagyjából azt mutatja, hogy a demográfiai vonalat követjük a jelentkezések tekintetében, így például Szegedről, Pécsről és Debrecenből továbbra is több zenekar szokott jelentkezni. Nagyon örülünk annak, hogy egyre több határon túli magyar zenekar is a nyertesek közé kerülhetett.

3. A jelenlegi pályázók mellett a leendő feltörekvőket is támogatjátok. Milyen segítséget kapnak, milyen tanácsokkal látjátok el őket?

A pályázati forrásokat a Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program Kollégiuma osztja ki, amely az NKA keretein belül működik. Mi, mint programiroda egyrészt bármely olyan zenekaroknak segítünk, akik hozzánk fordulnak - legyenek támogatottak vagy nem. Kiemelt fókuszunk pedig alapvetően azokra a zenekarokra koncentrál, akik a mindenkori induló zenekari alapprogramban voltak nyertesek. Az ő pályájukat elég aktívan végigkövetjük abban az időszakban, mikor a pályázati lebonyolítás zajlik, de ezek után is fordulhatnak hozzánk bármivel kapcsolatban. Mi is próbáljuk őket segíteni, vagy olyan lehetőségeket biztosítani a számukra amik hozzájárulnak a sikereikhez. Gondolok itt olyan dolgokra, mint például fesztiválokon való fellépés vagy nemzetközi turné támogatás.

4. A program segítségével a résztvevők számos nemzetközi eseményen is felléphettek, egészen Amerikáig. Mi volt számotokra a legnagyobb siker? Mik a további célok?

Sikereik a zenekaroknak vannak, mi minden elért eredménynek örülünk. De ha ki kell emelni konkrétumokat, idén először magyar zenekar szerepel a Primavera Fesztiválon, méghozzá a Dope Calypso. A Primavera jelenleg Európa legfontosabb fesztiválja. Az, hogy ott magyar zenekar fog tudni fellépni, az mindenképpen egy komoly fegyvertény. Illetve az, hogy tavaly a Bohemian Betyars eljutott a dél-koreai Zandari Festa-ra, ahol tényleg fergeteges sikereket tudtak aratni. Ezek után rákerültek a helyi The Korea Times címlapjára, és talán úgy néz ki, hogy el is indult valamiféle helyi jelenlét. Ezek olyan dolgok, amik tényleg örömmel töltenek el minket.

+1. Mi lenne azaz 1 jó tanács, amit a leendő pályázóknak és feltörekvőknek javasolnál?

Ha patetikusnak is hangzik, soha ne adjátok fel! Az átlag befutási idő, azt szokták mondani, hogy körülbelül 10 év. Ha valaki esetleg nem kap első körben támogatást vagy nem jut be az induló zenekarok közé, az semmiképpen se vegye el a kedvét. Hogyha valaki hisz magában és elhiszi azt, hogy jó és izgalmas az a zene, amit csinál, akkor tűzön-vízen keresztül nyomni kell!

További információkért kattintsatok a Hangfoglaló weboldalára.

Forrás, képek: hangfoglalo.hu